baciany Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Witam. Tak sobie przeglądam forum i brakuje mi relacji, informacji i ogólnie wszystkiego o modelach klasy F3K czyli Discus Launch Glider... Zaciekawiła mnie ta klasa lotnictwa. Modele są dość drogie bo budowane w całości niemal z Carbonu oraz Kevlaru. Takie połączenie rzutu dyskiem z lotnictwem. Czy ktoś na forum lata tutaj takimi sprzętami, budował taki sprzęt? Idzie zrobić taki w domowych warunkach? Czy to trudna dziedzina lotnictwa czy takim samolotem osoba początkująca by sobie poradziła? bardzo ciekawa zabawa :] Kto wyrzuci wyrzuci wyżej i polata dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Masz na forum dosc duzy temat o f3k. Jest o konstrukcji zarowno modeli konstrukcyjnych jak i laminatowych. Dobrze poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Jeżeli nigdy niczym nie latałeś to zdecydowanie odradzam. Pocwicz na jakims trenerku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Wiele osób latających na tym forum buduje modele w domu w technice VB. Wystarczy przerobić stary agregat z lodówki. Jeśli dobrze poszukasz znajdziesz stare tematy o budowie rzuków. Niestety w wielu z nich brak zdjęć i posty zostały odwórcone datą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Oj jak mnie to odwracanie postów wnerwia A jeszcze jak ktoś potem komentuje stare tematu. Troche z przodu, trochę z tyłu Poszukam, może coś znajdę, ale jak ktoś ma coś pod ręką z chęcią przyjmę. Ok działa znalazłem :] Zobaczymy co tam słychać Latać fakt nigdy nie latałem. Zamierzam ulotnić jakiegoś górnopłata. Mam w domu 60cm rozpietości depronowego ala RWD-5 własnego projektu. Brak mu tylko całego osprzętu. Będzie sprzęt, będzie samolot i nauka. Na razie po prostu rozglądam się i interesuję wszystkim po kolei. |Takie rzucane Szybowce to fajna zabawa (przynajmniej na pierwszy rzut oka) :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Bardzo Fajna zabawa, jak jeszcze jest dobry termiczny dzień to nic tylko latać. Niestety wymaga to wiele wysiłku i trenowania rzutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 W teorii to i mnie się podoba, w praktyce nie mam apki, nie umiem latać. Na pewno kiedyś taki sobie skombinuje. Nic nie buczy(Silnik), można spokojnie latać po wsi nawet podczas pierwszopiątkowej mszy i nikt się nie przyczepi :] Rzut dyskiem(DLG) lub oszczepem (HLG) trenuje jak coś A to że potem leci to taki dodatkowy bajer ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Tak się składa, że DLG to taka F1 modelarstwa szybowcowego. Najlżejsze konstrukcje ( 1,5 m model to 260-290g gotowy do lotu ) a jednocześnie poddawane ogromnemu przeciążeniu podczas rzutu. Łatwe do uszkodzenia na ziemi lub w transporcie. Wymagają dużych nakładów finansowych zarówno na model jak i na wyposażenie ( dobre serwa a jednocześnie lekkie są naprawdę drogie ) Radziłbym zacząć od jakiegoś motoszybowca, w locie ślizgowym też jest cichy, a koszt zamknie się z prostą apką w cenie wyposażenia do DLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 No własnie wiem :] I od tego zacznę a zobaczymy co potem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi