2AdAm2 Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Witam. Mam pytanie związane z napędem EDF, gdyż do tej pory nie miałem przyjemności się nim bawić ze względu na okrojony budżet ;P Myślę nad zbudowaniem modelu wykorzystującego dwa takie silniki. Do tej pory widziałem te silniki w akcji tylko na youtube i wydaje mi się, że one strasznie wyją w realu. No i oczywście teraz zastanawiam się nad przyczyną tego hałasu i dochodzę do wnisku, że w głównym stopniu do tego przyczynia się silnik BLDC (tzn. najbardziej on wyje). Czy dobrze myślę? A może to wina wirnika? Drugie pytanie trochę z innej beczki, czy tunel tego silnika musi być tak długi? Nie dało by rady go trochę przyciąć, aby go skrócić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Mam małe doświadczenie z EDF, ale wydaje mi się, że im mniejsza turbina to więcej wycia silnika i mniej szumu przepływu. Też silnik outruner wyje sam w sobie, bez turbiny. Inrunery sa chyba cichsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Zapraszam do Powitalni .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Często także wyją ponieważ wirniki są niewyważone lub po prostu są niskie jakościowo. EDF'y np. Change Sun 10 łopatowe już tak nie wyją tylko przepięknie szumią - zobacz na youtube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi