Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie związane z napędem EDF, gdyż do tej pory nie miałem przyjemności się nim bawić ze względu na okrojony budżet ;P Myślę nad zbudowaniem modelu wykorzystującego dwa takie silniki. Do tej pory widziałem te silniki w akcji tylko na youtube i wydaje mi się, że one strasznie wyją w realu. No i oczywście teraz zastanawiam się nad przyczyną tego hałasu i dochodzę do wnisku, że w głównym stopniu do tego przyczynia się silnik BLDC (tzn. najbardziej on wyje). Czy dobrze myślę? A może to wina wirnika? Drugie pytanie trochę z innej beczki, czy tunel tego silnika musi być tak długi? Nie dało by rady go trochę przyciąć, aby go skrócić?

Opublikowano

Mam małe doświadczenie z EDF, ale wydaje mi się, że im mniejsza turbina to więcej wycia silnika i mniej szumu przepływu.

Też silnik outruner wyje sam w sobie, bez turbiny. Inrunery sa chyba cichsze.

Opublikowano

Często także wyją ponieważ wirniki są niewyważone lub po prostu są niskie jakościowo. EDF'y np. Change Sun 10 łopatowe już tak nie wyją tylko przepięknie szumią - zobacz na youtube.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.