Elkojote Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Nic się nie łamie , lekki lepiej lata ,a oklejony taśmą robi się pancerny ,wiec taśma lepsza jak listewka . Ja robiąc to korytko na baterie do którego wręga jest przyklejona okleiłem papierem śniadaniowym na wikol i to polecam zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek89 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Zaopatrzyłem się jeszcze w dwie listewki węglowe i chyba jedną przetnę na pół, wzmocnie natarcie a drugą połowę wkleję w to zgięcie na Soudal. Co do wikolu, to mam złe doświadczenia, papier się kurczy i wichruje mi elementy. Testowałem inne połączenie: tektura z Soudalem. Taśma zaś uratowała mi skrzydło w TOTO-0, podczas pierwszego szaleńczego lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Model zrobiłem z depronu, nie podkładów, różnica jest dość spora. Centropłat zrobiłem z jednego kawałka, naciętego do połowy nożykiem w V. Potem zgiąłem i nałożyłem klej na gorąco, wyrównując go kawałkiem tektury, uszy przykleiłem na poliuretanowy z Technicqlla, niedoróbki poprawiłem poxipolem, trzeba pamiętać o zukosowaniu krawędzi. Mimo lądowań w wysokiej trawie, na siatce ogrodzeniowej, w krzakach na razie ma się dobrze. Przód kadłuba sie tylko lekko wyłamał od kreta, poprawiłem poxipolem i okleiłem taśmą pakową. Tak lata w bezwietrzną (prawie) pogodę. Jakość średnia bo ani światło nie było dobre ani sprzęt do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Nie chciałem dublować tematu, a zrobiłem Old speedster'a - konstrukcja bardzo podobna, tylko to nie górnopłat. Instrukcja i plany (A0+A4): http://www.flitetest.com/articles/ft-old-speedster-build Całość to kilka godzin roboty. Silnik park250 (nie wiem ile kV, bo mi się zdarła naklejka a mam ich kilka różnych). Śmigło 8x4 Z pakietem 450/7,4 waga była 175g RTF ale żeby wyważyć musiałem dać 850/7,4 co dało około 220g. Dekorację syn zrobił - to dla niego samolot. Jeszcze nie oblatany, ale puszczając z ręki w domu szybuje super, tak że nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Piękny, z czego go zrobiłeś, że taki lekki? W sumie układ napędowy mam gotowy, może teraz ten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Biały depron modelarski 6mm. Ze wzmocnień - na połączeniu płat-uszy z góry i z dołu taśma 3M do zawiasów (nie wiem czy ma to jakąś nazwę własną). Korytko silnika z dołu balsa 1,5mm - raczej o małej gęstości ale i tak usztywniła. Serwa sanwa 5g. Regiel hobbyking 8A albo 10A - tez mi się zdarła naklejka Całość klejona na uhu-por'a. Z ciekawostek konstrukcyjnych lewe skrzydło jest dłuższe od prawego o 2cm o ile dobrze pamiętam - chyba do eliminacji braku wykłonu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Tutaj jest więcej modeli z tej serii , no i oczywiście jego plany. http://www.flitetest.com/articles?grid=true#/textSearch=FTScratchBuild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Okey, mój oblatany: Od 2:30 kilka pętli Radio na szyi, ustawiłem ciąg, lewą ręką wyciągnąłem telefon z kieszeni i kręciłem - lewa ręka telefon, prawa ręka drążek - dlatego momentami ucieka z kadru. Pierwsze loty nie były zbyt szczęśliwe - mocowanie korytka silnika wyrywało z miejsca, ale zmieniłem śmigło z 8x4 na 7x3,5 i jest znacznie lepiej - ciąg mniejszy ale w zupełności wystarczający, dodałem też jeszcze dwa kołki blokujące wysunięcie. Dzisiaj/jutro właściwy pilot będzie miał dziewiczy lot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Niezła ekwilibrystyka z tą komórką Ja się pewnie jeszcze długo nie odważę. Samolocik lata fantastycznie. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek89 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Wczoraj wyszedłem z niedokończonym modelem (brak sterów) aby sprawdzić jak to lata bez silnika. no i jestem pod ogromnym wrażeniem. Jest jednak czuły na wiatr, więc rzuciwszy pod wiatr pięknie szybował, aż się zatrzymał i trochę mocno przyziemił. Kucnąłem i rzuciłem nim nie za mocno, przeleciał ponad 10m (z pełnym wyposażeniem). 18.06.2017r. Pękł mi dzwigar węglowy :/ Ale model zacny do nauki, latałem w wietrzna pogodę, może zbyt wietrzną. Naprawiony i film z oblotu:https://www.youtube.com/watch?v=LxUYgPpfxzM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi