Elkojote Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Opublikowano 19 Listopada 2016 Nic się nie łamie , lekki lepiej lata ,a oklejony taśmą robi się pancerny ,wiec taśma lepsza jak listewka . Ja robiąc to korytko na baterie do którego wręga jest przyklejona okleiłem papierem śniadaniowym na wikol i to polecam zrobić.
maniek89 Opublikowano 20 Listopada 2016 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zaopatrzyłem się jeszcze w dwie listewki węglowe i chyba jedną przetnę na pół, wzmocnie natarcie a drugą połowę wkleję w to zgięcie na Soudal. Co do wikolu, to mam złe doświadczenia, papier się kurczy i wichruje mi elementy. Testowałem inne połączenie: tektura z Soudalem. Taśma zaś uratowała mi skrzydło w TOTO-0, podczas pierwszego szaleńczego lotu.
PiotrEryk Opublikowano 20 Listopada 2016 Opublikowano 20 Listopada 2016 Model zrobiłem z depronu, nie podkładów, różnica jest dość spora. Centropłat zrobiłem z jednego kawałka, naciętego do połowy nożykiem w V. Potem zgiąłem i nałożyłem klej na gorąco, wyrównując go kawałkiem tektury, uszy przykleiłem na poliuretanowy z Technicqlla, niedoróbki poprawiłem poxipolem, trzeba pamiętać o zukosowaniu krawędzi. Mimo lądowań w wysokiej trawie, na siatce ogrodzeniowej, w krzakach na razie ma się dobrze. Przód kadłuba sie tylko lekko wyłamał od kreta, poprawiłem poxipolem i okleiłem taśmą pakową. Tak lata w bezwietrzną (prawie) pogodę. Jakość średnia bo ani światło nie było dobre ani sprzęt do tego
kossimon Opublikowano 20 Listopada 2016 Opublikowano 20 Listopada 2016 Nie chciałem dublować tematu, a zrobiłem Old speedster'a - konstrukcja bardzo podobna, tylko to nie górnopłat. Instrukcja i plany (A0+A4): http://www.flitetest.com/articles/ft-old-speedster-build Całość to kilka godzin roboty. Silnik park250 (nie wiem ile kV, bo mi się zdarła naklejka a mam ich kilka różnych). Śmigło 8x4 Z pakietem 450/7,4 waga była 175g RTF ale żeby wyważyć musiałem dać 850/7,4 co dało około 220g. Dekorację syn zrobił - to dla niego samolot. Jeszcze nie oblatany, ale puszczając z ręki w domu szybuje super, tak że nie powinno być problemów.
PiotrEryk Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Piękny, z czego go zrobiłeś, że taki lekki? W sumie układ napędowy mam gotowy, może teraz ten.
kossimon Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Biały depron modelarski 6mm. Ze wzmocnień - na połączeniu płat-uszy z góry i z dołu taśma 3M do zawiasów (nie wiem czy ma to jakąś nazwę własną). Korytko silnika z dołu balsa 1,5mm - raczej o małej gęstości ale i tak usztywniła. Serwa sanwa 5g. Regiel hobbyking 8A albo 10A - tez mi się zdarła naklejka Całość klejona na uhu-por'a. Z ciekawostek konstrukcyjnych lewe skrzydło jest dłuższe od prawego o 2cm o ile dobrze pamiętam - chyba do eliminacji braku wykłonu. 1
mayster8405 Opublikowano 22 Listopada 2016 Opublikowano 22 Listopada 2016 Tutaj jest więcej modeli z tej serii , no i oczywiście jego plany. http://www.flitetest.com/articles?grid=true#/textSearch=FTScratchBuild
kossimon Opublikowano 25 Listopada 2016 Opublikowano 25 Listopada 2016 Okey, mój oblatany: Od 2:30 kilka pętli Radio na szyi, ustawiłem ciąg, lewą ręką wyciągnąłem telefon z kieszeni i kręciłem - lewa ręka telefon, prawa ręka drążek - dlatego momentami ucieka z kadru. Pierwsze loty nie były zbyt szczęśliwe - mocowanie korytka silnika wyrywało z miejsca, ale zmieniłem śmigło z 8x4 na 7x3,5 i jest znacznie lepiej - ciąg mniejszy ale w zupełności wystarczający, dodałem też jeszcze dwa kołki blokujące wysunięcie. Dzisiaj/jutro właściwy pilot będzie miał dziewiczy lot.
Tomasz D. Opublikowano 25 Listopada 2016 Opublikowano 25 Listopada 2016 Niezła ekwilibrystyka z tą komórką Ja się pewnie jeszcze długo nie odważę. Samolocik lata fantastycznie. Gratulacje.
maniek89 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Wczoraj wyszedłem z niedokończonym modelem (brak sterów) aby sprawdzić jak to lata bez silnika. no i jestem pod ogromnym wrażeniem. Jest jednak czuły na wiatr, więc rzuciwszy pod wiatr pięknie szybował, aż się zatrzymał i trochę mocno przyziemił. Kucnąłem i rzuciłem nim nie za mocno, przeleciał ponad 10m (z pełnym wyposażeniem). 18.06.2017r. Pękł mi dzwigar węglowy :/ Ale model zacny do nauki, latałem w wietrzna pogodę, może zbyt wietrzną. Naprawiony i film z oblotu:https://www.youtube.com/watch?v=LxUYgPpfxzM
Rekomendowane odpowiedzi