jamod Opublikowano 7 Września 2014 Opublikowano 7 Września 2014 Witam Buduję Toto 0, proszę o kilka porad. 1. Czy pręt węglowy 1,5 mm jako bowden może być umieszczony w koszulkach termokurczliwych? Miałem takie koszulki, najpierw włożyłemdo jednej ale nie była zbyt sztywna (dość łatwo wyginała się wraz z prętem), wsunąłęm ją w trochę większą, teraz jest o wiele lepiej, ale nie mam doświadczenia więc wolę zapytać. 2. Zamierzam zamocować serwa w półce, ale okazało się że dźwignie serw "przeszkadzają sobie", czy w tej sytuacji wymienić dźwignie na krótsze, czy też podnieść jedno serwo aby nie zawadzało o drugie? 3. Czy zawiasy (na fotografii) do steru wysokości i kierunku będą dobre? 4. Czym najlepiej utwardzić listwy balsowe stateczników? Depron będzie później malowany farbą i lakierowany. Pozdrawiam
robertus Opublikowano 7 Września 2014 Opublikowano 7 Września 2014 1. Nie szkoda Ci węgla na popychacz. Kompletny bowden kosztuje 4zł. http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/78-Akcesoria/Bowdeny-mocowania-laczniki-i-linki/13135-Bowden-wzmocniony-1-m.html 2. ustaw serwa plecami do siebie, niech orczyli poruszają sie po zewnetrznej. 3. tak 4. nie trzeba.
jamod Opublikowano 7 Września 2014 Autor Opublikowano 7 Września 2014 2. ustaw serwa plecami do siebie, niech orczyli poruszają sie po zewnetrznej. Nie mogę, nie ma miejsca.
poharatek Opublikowano 7 Września 2014 Opublikowano 7 Września 2014 Wklej nową półkę na serwa, albo powiększ otwór w istniejącej i daj na wierzch kolejną warstwę balsy lub cienkiej sklejki. Ma wyglądać mniej więcej jak na robionym na szybko "kolażu" (lenistwo - nie chciało mi się do "hangaru" schodzić i robić zdjęć jak to u mnie wygląda ) Co do samych popychaczy - lepiej nie kombinować i dać tam normalne bowdeny. W przypadku Toto 0 możesz zrezygnować z zewnętrznej koszulki i bowdena i dać sama wewnętrzną. Mocowanie proponuję zrobić w ten sposób, żeby od strony serwa wygiąć drut w zetkę, a od strony dźwigni steru mocowanie zrobić na beczkę ( takie cuś: http://www.marvio-rc.pl/mocowanie-bowdena-1-8-x-0-8mm,3,2085,806 ) bo możliwość regulacji bardzo się przydaje.
jamod Opublikowano 7 Września 2014 Autor Opublikowano 7 Września 2014 Dzięki za podpowiedź. Niestety mam mało miejsca i nie da rady przesunąć otworów bardziej "na zewnątrz" półki, poniżej na dwóch bokach kadłuba znajdują się wzmocnienia z listwy sosnowej, tak jak widać na foto poniżej Poza wymianą dźwigni na krótsze pozostaje chyba jedynie podniesienie jednego serwa o 5mm na podkładce z balsy, tak jak widać na fotografii poniżej Popychacze faktycznie kupie nowe, czy kleić rurkę do kadłuba ?
poharatek Opublikowano 7 Września 2014 Opublikowano 7 Września 2014 No kurde, a sądziłem, że rysunek wszystko wyjaśni Chodzi o to, żeby serwa maksymalnie zbliżyć do siebie, tak, żeby stykały się bokami, a orczyki dać na zewnątrz. Co do wklejania bowdenów - czymkolwiek, co depronu się będzie trzymało: UHU Por, polimerowy, poliuretanowy, klej na gorąco - czym Ci będzie wygodniej...
robertus Opublikowano 7 Września 2014 Opublikowano 7 Września 2014 Ustaw serwa gęsiego a popychacze na zewnatrz. Tak sie chyba zmieści.
ysu Opublikowano 7 Września 2014 Opublikowano 7 Września 2014 dokładnie w ToTo-0 2. ustawiłem serwa na różnych poziomach i działa 3. zawiasy mam też takie same
jamod Opublikowano 8 Września 2014 Autor Opublikowano 8 Września 2014 Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, podnoszę jedno serwo tak jak napisał Jasiek, zamówiłem już bowdeny. Poharatek, zrozumiałem Twoje intencje, niestety przy tych serwach, cięgnach i szerokości kadłuba nawet gdybym przykleił serwa do siebie nie rozwiązałoby to problemu. Jasiek dawałeś po 3 zawiasy na jeden ster?
ysu Opublikowano 15 Września 2014 Opublikowano 15 Września 2014 Jasiek dawałeś po 3 zawiasy na jeden ster? Przepraszam, że tak późno. Byłem na urlopie. Dawałem 2 zawiasy na SK i 3 na SW.
jamod Opublikowano 19 Września 2014 Autor Opublikowano 19 Września 2014 Dziękuję za odpowiedź, ja dałem po 3. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi