matmax Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Witam, posiadam aparaturę Graupner MX-16 i model motoszybowca z lotkami i klapami. Czy w tym radiu jest możliwe ustawienie hamulca aerodynamicznego; lotki max do góry a klapy max w dół ? Czy tylko ja nie potrafię tego ustawić czy ta aparatura nie daje takiej możliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Menu wing mixer. Ustaw odrębna fazę lotu na landing i tam znajdziesz ustawienia hamulca. Mam tak w mx20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Zeby były widoczne te ustawienia, w ustawieniach fazy/faz gdzie to ma byc ustawione należy ustawic pole motor (lub podobne) na no Jak masz klapy to lotek nie podnosi sie na maxa tylko troche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Po aktywowaniu fazy landing w dalszym ciągu nie widzę w menu opcji hamulca. Wyłączając silnik "motor NO" również takiej opcji nie dostrzegam. Być może wersja oprogramowania jest jakaś archiwalna (1.771) Przegrzebałem to menu na kilka sposobów i funkcji hamulca po prostu nie widzę... Bardzo szkoda bo model przy lądowaniu jest moim zdaniem bardzo szybki. Kolega modelaż podpowiedział by zmiksować kalpy ze sterem wysokości. Kiedy lapy w dół to SW musi oddawać. Teraz muszę rozpracować ten mixer. Przetestuję przy najbliższej okazji i dam znać jak to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 a model masz ustawiony na 2Ail2Fl? a poza tym wiecej informacji w okolicach strony 111 instrukcji. Opcja Buterflaya zawsze była bez wzgledu na firmware. brak->elevbrak->flapbrak->aile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Model mam ustawiony 2Ail2Fl, a w menu "wing mixer" mam takie opcje: diff aile diff flaps ail - rudd ail - flaps elev - flap elev - aile flap - elev flap - aile Hmm, nie wiem w czym jest problem. A propos instrukcji to nie posiadam. Mam tylko do MX-20 i na niej bazuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 A szukałeś menu brake settings? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Tomek, w mojej aparaturze nie ma takiej funkcji. Przeszukałem manu i wszystkie podmenu. Zajżałem w każdy zakamarek i nigdzie nie widzę takich opcji... Coś musiałem namieszać... takie odnoszę wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Możesz to ustawić jeszcze w ustawieniach menu phase trim. Przyporzadkowując w fazie lotu landing przełącznik zmienić ustawienia ail i flap, w ten sposób ze przełączeniu nastąpi podniesieni lotek i opuszczeniem klap. Przy odrobinie kombinacji mozna ten układ podłączyszć do C1, czyli drążka gazu. Trzeba pamietać aby w tej fazie wyłączyć silnik. Twoje menu przypomina mi oprogramowanie z mx-16s 35mhz. Do ściągnięcia w necie jest manual do tamtej apki, jeżeli filozofia jest podobna to ustawisz wszystko bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Mateusz, Sciagnij sobie instrukcje http://www.graupner.de/mediaroot/files/33116_mx16_HoTT_Manuals_DE_EN_FR_IT_ES_NL.zip zrob tak tak pisal Jurek lub wykorzystaj przyklad 4 ze strony 172 gdzie jest to opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Psiwak, trafiłeś w sedno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Lekturę już pobrałem. Jutro zajmę się analizą. Jeżeli hamulec uda się uruchomić, dam znać. Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Jak sie nie uda, toś baba Nie ma opcji ze sie nie uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Jak sie nie uda, toś baba Bardzo mnie zmotywowałeś. Udało się. Zrobiłem to przez free-mixer. ZDJĘCIE Wszystko działa tak jak tego oczekiwałem. Dziękuję Panowie za pomoc. Jesteście dla mnie bohaterami tego weekendu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Fajnie ze sie nie poddales i znalazles obejscie , szkoda ze musiales wykorzystac dwa 'wolne' miksery A powiedz mi pod czym masz gaz? I czy na pewno w BASIC SETTINGS masz motor at C1 no ( to jest to o co pisal Jurek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 W menu BASE SETTING silnik jest ustawiony: "motor at C1 idle re." Gaz mam na prawym drążku (mode 1). Hamulec aktywuję jednym z przełączników (kanał 8) i steruję nim przez drążek gazu. Rzeczywiście szkoda mi tych wolnych mixerów, ale nie mam dla nich zastosowania. Więc się nie przejmuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi