Bubus1940 Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Mam problem jak w temacie, nie wiem gdzie znajduje się środek ciężkości tego samolotu. Nadmieniam, że jestem początkujący w pilotażu modeli 3d. Dotychczas latałem Rookie Graupnera oraz Blizzardem i Funjetem Multiplexa. Będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące tego modelu zwłaszcza, że Artex wycofał się z produkcji samolotów i ewentualna naprawa będzie bardzo kłopotliwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 wyważ go wstępnie w 1/3 szerokości skrzydła mierząc od krawędzi natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 około 1 cm za dźwigarem. Sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Użyj tego programu http://adamone.rchomepage.com/cg_calc.htm Static margin ustaw na 5, 10 i 15% Będziesz miał zakres regulacji wyważenia. Zwykle w bezwietrznych warunkach lepiej się lata z tylnym środkiem a w wietrzne dni lepiej z przednim. Ewentualnie na leniucha pakiet ustawiasz w 10% i masz spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubus1940 Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Dzięki za podpowiedź. Do modelu zamierzam włożyć pakiet 3s 2200mah. W instrukcji nie ma wzmianki o wyważeniu modelu. Myślałem, że środek ciężkości powinien znajdować się na dźwigarze, ale gdy go w ten sposób wyważyłem samolot przy próbie startu na trawie przewracał się na śmigło. Zastanawiam się również czy na początek nie zacząć przygody z modelami 3d od modelu acromaster ze stajni multiplexa. Jest on wykonany z EPP, zatem ewenytualne naprawy będą dużo łatwiejsze niż w przypadku balsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 jeśli chcesz koniecznie coś od Multiplexa to proponuję parkmastera 3D.jest tańszy,prostszy w budowie i przez to łatwiejszy w naprawie.lata też bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubus1940 Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Zakupiłem pakiet 1800mAh tak jak mi doradził jeden z forumowiczów. W niedzielę jak będzie sprzyjająca pogoda odbędę oblot. Wcześniej poćwiczę trochę na symulatorze. Mam nadzieję, że nie uszkodzę modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 jak poszedł oblot?wszystko poszło dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubus1940 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Dzisiaj robiłem oblot. Na początku wychylenia ustawiłem na 30% ale model zachowywał się dziwnie. Wykonywał skręty z bardzo dużym promieniem i nie chciał się wznosić. Przełącznikiem przestawiłem wychylenia sterów na 70% i wówczas dużo lepiej mi się latało. Następnym razem ustawię wychylenia 70 i 100% (zmiana przełącznikiem na aparaturze). Możę pokuszę się na wykonanie prostej figury, ale jeżeli to zrobię to na pewno na wysokim pułapie, żeby mieć możliwość skorygowania błędu. Na razie figury ćwiczę na symulatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi