roberts Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym ( i mam nadzieję, że tak pozostanie) posiadaczem aparatury Turnigy 9XR. Planuję niebawem kupić do niej moduł TX FrSky z telemetrią i tu pojawiają się wątpliwości. W HK dostępne są zestawy z odbiornikiem D8RII oraz z X8R. Początkowo skłaniałem się ku temu pierwszemu, jednak widzę, że większość dostępnych czujników współpracuje z odbiornikiem tylko przez smart - port. Proszę o poradę, który system wybrać. Czy szukać czujników, które można podłączyć przez huba do D8R czy zainwestować w X8R? Jak podłącza się kolejne czujniki do smart portu w X8R ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 wiele odpowiedzi na to pytanie, znajdziesz tu http://forum.turnigy9xr.com/converting-9xr-to-frsky-telemetry-djt-module-t362.html oraz tu http://www.rchacker.com/projects/turnigy-9x/open9x-and-telemetry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Dzięki Andrzeju za szybką odpowiedź. Przejrzałem "na szybko" oba te tematy, ale dotyczą one raczej przeróbki samej aparatury i modułu TX a do tego jeszcze daleka droga Interesuje mnie narazie kwestia "drugiej strony" czyli odbiorników FrSky z telemetrią i wybór odpowiedniego pod kątem dostępności i "przyszłości" czujników. Na końcu drugiego z podanych przez Ciebie tematów jest lista linków do czujników współpracujących z hubem do D8R i większość z nich jest już nieaktualna. Czy to oznacza, że konfiguracja D8R + hub + czujniki odchodzi w niepamięć? Czy dobrze rozumeję, że w takim razie nie warto się pchać w D8R tylko od razu pójść w stronę X8R i czujników za smart portem ? Nadal nie znalazłem info jak się je łączy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Dzięki Krzysztof, rozwiałeś moje wątpliwości co do wyboru odbiornika, faktycznie trzeba pójść w stronę smart portu, więc wybór padł na X8R. To w takim razie jeszcze jedno pytanko, choć powinno być raczej już w dziale aparatury, ale być może wiesz? W HK odbiornik X8R jest sprzedawany w zestawie z modułem XJT. Wszelkie artykuły dotyczące przeróbek 9XR oparte są o moduł DJT - Czy oba te moduły mają taki sam standard przesyłania danych telemetrycznych po RS232 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Problem w tym, że 9XR leży już w domu na półce. Ale nic straconego, zarówno DJT jak i XJT powinny współpracować z zewnętrznym wyświetlaczem FrSky, co oznacza, że mają takie same wyjścia i ten sam protokół przesyłania danych, więc nie powinno być problemu z ewentualnymi przeróbkami. Biorąc pod uwagę czas oczekiwania na paczki z HK to będzie co robić w długie zimowe wieczory. Decyzja podjęta - będzie XJT z odbiornikiem X8R i czujnikami ze smart portem. Dzięki za pomoc. BTW: w końcu znalazłem fajną fotkę pokazującą jak to wszystko połączyć, jak by ktoś potrzebował to poniżej jest link: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/483753423X1065423X59.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi