chrisj23 Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Może faktycznie macie racje odnośnie oklejenia modelu ale mysle ze sprawdze to w locie i wtedy podejmę decyzję czy go widzę dobrze czy nie. Nie jestem uparty tylko takie oklejenie mi się podoba Mam pytanie jakiej żywicy użyć do laminowania maski i kabinki, powoli zabieram się za robienie form i musiałbym wiedzieć co jaką żywice kupić. Póki co do końca tygodnia pracuję więc postępów wielkich nie będzie. Skoro pytasz - znaczy że tego nie robiłeś wcześniej - skoro nie robiłes - nie wychylaj się poza epidian 53 lub 52 z utwardzaczem Z1 - tani, ogólnie dostępny i przy obecnych temperaturach otoczenia szybko przesączysz tkaninę i uzyskasz mocny element. Są lepsze żywice jak L285, LH160 czy epolam - ale do nauki najlepszy sprawdzony epidian - nie musisz się martwić o wygrzewanie itd. Jak będziesz chciał robić więcej elementów i wprawisz się troche w laminatach możesz uderzyć w droższe żywice - ale na początek nie warto. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimas Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 O to mi chodziło dzięki ,właśnie pierwszy raz to będę robił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 witam jak postępy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimas Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 No póki co dokończyłem oklejanie, teraz zostalo kupic wyposarzenie i zrobić maskę i kabinkę. Narazie będzie przerwa z modelem ponieważ w niedługim czasie kupuję swoje pierwsze autko za pierwsze zarobione pieniądze i nie starczy mi na Su. Skróciłem podwozie i znalazłem fajne kapcie dla Su. W sumie z budowy płatowca to tyle, pozostało skompletować wyposarzenie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 no pierwsze autko ważna sprawa .spoko czekam na cd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 No niestety - ciąg dalszy ma zakończenie na OLX.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimas Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Mam nadzieję że znajdzie się ktoś chętny żeby zaopiekować się SU. kupiłem okazyjnie sbacha i niestety niemam miejsca dla SU.Dzięki za pomoc w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Za ile poszedł ten SU ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimas Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 jeszcze nie poszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Ile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 No dobra, widzę że jakiś czas temu zdrowo się podniecałem tym tematem, i oto nadszedł czas żeby pociągnąć ten wątek, mam nadzieję że do szczęśliwego oblotu. Mój model będzie miał oczywiście elektryczny napęd, 6S. To pewnik. Reszta jeszcze nie jest wybrana, ale mam pewne sugestie płynące od kolegów, czym się podzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Trochę przybyło: W kadłubie przeszlifowałem otwór na serwo ogonowe rozmiaru standard i dodałem podwójną półkę, żeby wkręty miały się czego trzymać. Podobnie serwa w skrzydłach: powiększyłem otwory na serwa midi i zdublowałem półkę, a pod sklejkę wzmacniającą dźwigar - płaskowniki węglowe 0,5x3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Lotki też już zrobione, zabudowałem balsą przewidywane mocowania dźwigni. I pojawia się pytanie: 1600mm to już nie żarty, czy te dźwignie będą dobre? https://modelemax.pl/pl/dzwignie-lotek-i-sterow/19140-dzwignia-lotki-20mm-a3-czarna-t-max.html i na ogon: https://modelemax.pl/pl/dzwignie-lotek-i-sterow/7217-dzwignia-steru-kierun-65mm-r2-t-max.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 W dniu 17.04.2020 o 18:06, Wojtan napisał: Lotki też już zrobione, zabudowałem balsą przewidywane mocowania dźwigni. I pojawia się pytanie: 1600mm to już nie żarty, czy te dźwignie będą dobre? https://modelemax.pl/pl/dzwignie-lotek-i-sterow/19140-dzwignia-lotki-20mm-a3-czarna-t-max.html i na ogon: https://modelemax.pl/pl/dzwignie-lotek-i-sterow/7217-dzwignia-steru-kierun-65mm-r2-t-max.html Jak pracę, model został ukończony? Budowa staranna, a więc pewnie model też taki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada Trochę czasu upłynęło, model trafił na dwa lata na strych, ale ostatnio wrócił na stół i jest jakby gotowy do oblotu 😁 Waga pustego to 2450g, czyli z baterią do lotu będzie miał jakieś 3 kg. Środek ciężkości z baterią wyszedł mi ze 3m w tył za dźwigarem, ale może koledzy na lotnisku będą mieli ciężarki do doklejenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada Na jakie pakiety lata? Jakie serwa wsadziłeś? Nie zauważyłem informacji w poprzednich postach więc pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 4 Listopada Udostępnij Opublikowano 4 Listopada Silnik Emax GT4020/07 620kV, na śmigle 15x7 ale nie jest to być może ostateczny zestaw. Zasilanie: 6S 3200, ale chyba jest za lekka, musiałem dociążać przód, bo CG wychodziło z 5cm za dźwigarem.. Na lotki i kierunek są serwa typu standard. Na połówki wysokości: dwa JX PDI2205MG. Lata i to fajnie lata, nawet nie musiałem nic trymować po starcie, tylko zrobić expo po pierwszym lądowaniu bo bardzo żywiołowo reagował na stery 😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi