Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nie wiem.... Szkoda, że pospieszyłeś się z malowaniem, myślałem, że to będzie wierna kopia oryginału. Niemniej chętnie zobaczę jak to pływa bo model jest ciekawy.

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Być może kiedyś go bardziej "umakietowię". Na razie bardziej mnie interesuje, jak to będzie pływać.

Tego typu modele widziałem tylko na filmach.

Jak to wypadnie w naturze?

Smutno by było robić gruntowne poprawki w odpicowanej makiecie.

Poza tym, nie mam szczegółowych planów.

To co zrobiłem to w/g planu modelu, a nie oryginału.

Autor planów napomyka, że cały spód modelu luźno przypomina oryginał.

Opublikowano

Ja Ci na to nie odpowiem, bo nie wiem.

To moja pierwsza tego typu łódka, a i nie czytałem, żeby ktoś jeszcze w Polsce takie budował.

Zobaczymy , mam nadzieję za parę dni ją opływać, jeśli pogoda się utrzyma.

Tunel pod kadłubem przypomina spód skrzydła z lotniczym profilem samostatecznym, być może na tym polega działanie tego cudaka.

Edit:

troszkę znów podłubałem przy łódce, dzięki umieszczeniu silnika z przodu modelu, mam mnóstwo miejsca na akumulatory.

Do tego wypadają one w środku ciężkości modelu:

post-5038-0-15953200-1417001095_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po drobnych poprawkach łódka zaczęła zakręcać . Teraz jeszcze zostało opanować salta. To wszystko nadal na pół gazu.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżę temat - Czy sklejka była balowo-lipowa czy trzeba by było użyć mocniejszej ? I czy zmieszczę się na arkuszu 1000x500x3 ? Dodatkowo widziałem na wielu filmach gotowe wyprowadzenia napędu ale nie mogę nigdzie ich znaleźć... Są sklepy które się w tym trudnią ? Czy olać temat i robić wszystko samemu. I ostatnie pytanie co było poprawione ? Dodane coś do konstrukcji ? Jestem przed budową i chciał bym uniknąć błędów konstrukcyjnych... 

Chcę wykonać w skali z rysunku czyli metrowy.

Opublikowano

To była balsosklejka, taki arkusz powinien wystarczyć, może nieco grubszej. Ja całe przeniesienie napędu robiłem samodzielnie. Ale gotowe można nabyć czy w HK czy OSE, jak i w wielu innych sklepach modelarskich u nas. Poprawiałem ( powiększałem) wielkość steru i miecza, ten który jest teraz, powinien być zamontowany bardziej pionowo. Pewnie by się model nie wywracał. 

1metr to dobry rozmiar dla tego typu modeli.

• Lubię to 1
Opublikowano

KB45/63/2300kV ten silnik to ten sam co KB45-08L 2300kv - bo jeżeli tak to moc w nim drzemie potężna. Czy to nie zbyt duży nadmiar ? Rozumiem że im więcej tym lepiej ale czy warto ? Duży silnik ciągnie dodatkowe koszta większy regulator, większe lipo itp.... Jak napiszecie że warto to wchodzę w to :D

Opublikowano

Duży silnik ciągnie tyle ile go  obciążysz. Żeby wyciągnać model na śrubę z wody potrzebujesz momentu obrotowego a potem, żeby pływać szybko potrzebujesz obrotów. Zapotrzebowanie na moc w łódkach jest zgoła inna niż w lataniu i ten silnik na pewno będzie ok.

• 1 rok później...
Opublikowano

Troszkę odkopuje temat po latach ale dzieci na tyle podrosły że i skrawek czasu się znajdzie. Mam tylko pytanie odnośnie pokrycia. Wręgi wykonane mam ze sklejki balso-lipa 3mm czy poszycie mogę wykonać z tego samego materiału i pokryć lakierem epoksydowym ? Czy raczej odradzacie takiej konstrukcji i wykonać ze sklejki ? Zostaje przy długości 1000mm. Silnik chce zakupić 3674 2250KV i zasilić go 4S ze śrubą ~40. Skorygujcie jeżeli bredzę... :D Dzięki za jakiekolwiek info.

Opublikowano

Troszkę odkopuje temat po latach ale dzieci na tyle podrosły że i skrawek czasu się znajdzie. Mam tylko pytanie odnośnie pokrycia. Wręgi wykonane mam ze sklejki balso-lipa 3mm czy poszycie mogę wykonać z tego samego materiału i pokryć lakierem epoksydowym ? Czy raczej odradzacie takiej konstrukcji i wykonać ze sklejki ? Zostaje przy długości 1000mm. Silnik chce zakupić 3674 2250KV i zasilić go 4S ze śrubą ~40. Skorygujcie jeżeli bredzę... :D Dzięki za jakiekolwiek info.

Pokrycie zrób ze sklejki lotniczej 1-1,5 mm, możesz to potem oblaminować tkaniną szklaną. Silnik, jaki proponujesz wydaje się być wystarczająco duży, z drugiej strony to spora łódka będzie. Śruba będzie raczej za mała.Odpowiedniejsza będzie 45 mm, 

Robisz to z planów modelu czy oryginału?

Opublikowano

Z planów ? A o oryginał to dokładnie o ci chodzi (kopie oryginału z fotek) ? 

Mam sklejki dużo ale 0,8mm. W sumie to po laminowaniu tez będzie sztywne. Zamówiłem jeszcze inny silnik S3660 4300KV 1200W i 60000Rpm bo to tylko 3S. Troszkę słabszy ale miał bym do niego regulator wiec troszkę obniży koszty. Pytanie moje jeszcze czy wał sztywny czy elastyczny ? Czy przy tych mocach to nie istotne ? Wiadomo że pręt wytrzyma więcej no i mniejsze tarcie. Lecz gorzej z umiejscowieniem silnika musiał bym mieć go bardziej z przodu. Gorzej z późniejszym wyważeniem. Kolejne pytanie laika. Czy wyjście wału może być jak w planach lekko z boku czy wydajniej jest ustawić na środku a ster za śrubą ?

coś takiego ?

1Set-CAT-Boat-4mm-4-76mm-Shaft-Kit-Flexi

Opublikowano

Sklejka 0.8 też może być, po oblaminowaniu. Silnik kv 4300 nie pociągnie śruby 45 mm a i to może być za mało, na mniejszej model może nie wejść w ślizg. Wyjście wału rób w/g planów. Silnik dawałem z przodu, bo wał jest z pręta 3 mm (stal nierdzewna) i nie chciałem go zbytnio wyginać. U mnie śruba jest 52 mm. To ze zdjęcia będzie dobre, jeśli ster ma przynajmniej 130 mm wysokości.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.