Skocz do zawartości

AURA Blejzyk 3m

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie dobiłem targu z forumowym kolegą i stałem się posiadaczem tego otóż modelu post-9618-0-54298400-1415196102_thumb.jp

(Fotka usera KRUK , mam nadzieję że nie będzie miał za złe, że wokorzystałem jego fociszke ;)

Serwa jakie chce upchać to 6 szt hitec hs 82 mg ( takie posiadam ) mam nadzieję , że dadzą radę :)

Posiadam również regulator 65 A 

Czego potrzebuję ?
Silnik , pakiet i łopatki ale mam już taki mętlik w głowie , że nie wiem co wybrać . Podpowiedzcie co w rozsądnych pieniądzach można tu wykorzystać ;) Wiem , że to pojęcie względne ale rozważę wszystkie propozycje . Na napęd chciałbym przeznaczyć około 150-200 polskich zielonych papierków :), chociaż dolarki też wchodzą w grę ( czyt . hk)

Aha co do zasilania to wyjdzie w praniu jak już będzie motorek , 3s czy 4s ? zobaczymy .

Czego oczekuję ? Szybka winda w górę i szybowanko z nutką jakieś wariacji ;)

wręga 40 mm wg producenta.

Krzysiek 

Opublikowano

Rzeczywiście mój błąd , także ogromna prośba do moderatora o przeniesienie do działu motoszybowce ;)

Pierwsza propozycja i już bardzo mi na rękę, ponieważ cenowo wychodzi bardzo fajnie ;)

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Ten silnik akurat mam, testowałem na 4s i 3s. Wyszło mi, ze na 4s do jakiegoś małego hotlinerka. To jest silnik ewidentnie na 3s ! 3s i śmigiełko  Aeronaut (czarne)13x6,5 - statycznie nieznacznie przekracza dopuszczalny prąd.

Na 4s lepsza byłaby odmiana 800 obrotowa - jest taki na H.K.

- Jurek

Opublikowano

Ten silnik akurat mam, testowałem na 4s i 3s. Wyszło mi, ze na 4s do jakiegoś małego hotlinerka. To jest silnik ewidentnie na 3s ! 3s i śmigiełko  Aeronaut (czarne)13x6,5 - statycznie nieznacznie przekracza dopuszczalny prąd.

Na 4s lepsza byłaby odmiana 800 obrotowa - jest taki na H.K.

- Jurek

Generalnie posiadm pakiet 4s 3000m Możliwe że da rade ;) . Czyli wersja 840kv 

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__42048__Turnigy_GliderDrive_SK3_Competition_Series_3858_4_6_840kv_EU_Warehouse_.html?strSearch=3858

do tego łopatki 13x6,5 plus pakiet pod 4s i tu cytat z hk " best prop: 13x6.5: 40A, 9200rpm, 3.3kg thrust, 92km/h pitch" 

Mamm nadzieje że da rade ;)

Jutro odbieram aure , to porobie zdjątka co i jak :)

Dzięki za informacje i pozdrawiam 

Opublikowano

Dokładnie nie mam jeszcze informacji o wadze , ale to co na zdj , wg producenta waży 1000g 

EDIT 1 :Jest jeszcze opcja by puścić ten silniczek (3858 840kv) na 3s ze śmigłem 14x8 co powinno dać ok 2,5kg ciągu co wydaje mi się że powinoo spokojnie wystarczyć ;)

EDIT 2 : Znalazłem jeszcze ciekawy temat odnośnie tego zespołu napędowego http://pfmrc.eu/index.php?/topic/48168-ciąg-statyczny-waga-modelu/page-2  ---> wydaję się że to może być to czego oczekuje ;)

Opublikowano

Dokładnie nie mam jeszcze informacji o wadze , ale to co na zdj , wg producenta waży 1000g 

EDIT 1 :Jest jeszcze opcja by puścić ten silniczek (3858 840kv) na 3s ze śmigłem 14x8 co powinno dać ok 2,5kg ciągu co wydaje mi się że powinoo spokojnie wystarczyć ;)

EDIT 2 : Znalazłem jeszcze ciekawy temat odnośnie tego zespołu napędowego http://pfmrc.eu/index.php?/topic/48168-ciąg-statyczny-waga-modelu/page-2  ---> wydaję się że to może być to czego oczekuje ;)

EDIT 3: Czekam na zamówienie! Konfiguracja jaka wybrałem przedstawia sie nastepujaco :

Silnik 3858 840 kv

Regiel ztw 65a

Serwa 6 szt hitec Hs 82mg

Kołpak turbo 40mm

Zasilanie 2200mah 11.1v

Śmigiełko 14x6 badz 14x8 to jeszcze musze nad tym pomyśleć .

Chce aurę zrobić możliwie lekko , by można bylo spokojnie lapac termike :)

Dzieki za pomoc , jak dojdzie wyposażenie to będę dalej prowadził relacje :)

Opublikowano

Aha no i o najważniejszym zapomnialem , niestety skrzydło nie będzie lakierowane . Poszedłem na łatwiznę i zostanie oklejony folią. Co do kadłuba to chcialbym go jakoś pomalować .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwsza czesc zamówionych części juz dotarła tj silnik i cala elektronika . Dzisiaj zamówiłem troche pierdulek ( cala galanteria , popychacze itd itp) zostały oklejone juz końcówki skrzydeł , jutro może uda się okleić centroplat i motylek . Zdjecia wstawie jutro .

Pozdrawiam

K

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam Krzysztof. Wiem że temat mocno ostygł, ale że jestem zainteresowany więc pytam :) masz może jeszcze ten model ? jak się nim lata/ jak termika, zbocze itp ? wrzuć fotki jesli możesz.  

Opublikowano

ha :) szukam modelu na zbocze i tak właśnie wpadła mi w oko Aura, ale nawet o film na YT ciężko więc chciałem zapytać u źródła :) 

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Aura na zbocze ? Na MH-32 ? To już lepsza powinna być Harpia, z uwagi na profil. W Modellocie mieli fajną zboczówkę... Wykonanie, przynajmniej  egzemplarz który oglądałem na Żarze - mistrzowskie !

- Jurek

Opublikowano

Aura na zbocze ? Na MH-32 ? To już lepsza powinna być Harpia, z uwagi na profil. W Modellocie mieli fajną zboczówkę... Wykonanie, przynajmniej  egzemplarz który oglądałem na Żarze - mistrzowskie !

- Jurek

Pamięta pan model Panie Jerzy ? czy nie chodzi przypadkiem o Barakudę ? 

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Na 100% nie Barakuda !

Na 99% - Czyżyk !

- Jurek

Opublikowano

Właśnie przymierzam się delikatnie do Czyżyka jako mojej pierwszej typowej zboczówki. Bez napędu. Cieszą mnie zatem pozytywne opinie (bo tak rozumiem Wasze wypowiedzi).

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.