Skocz do zawartości

problem z pamięcią w nadajniku graupner mc 22s

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z  nadajnikiem graupner mc22s a właściwie z jego pamięcią, po zaprogramowaniu modelu wszystko jest dobrze do puki nie wyłączę nadajnika. Po jego ponownym włączeniu nie zostaje śladu po ustawieniach a na to wszystko zmienia się kanał.  Spodkał się już ktoś z czymś takim? Co może być tego przyczyną? czy jest szansa to jakoś naprawić?

Opublikowano

Mówisz o graupner mc22 czy mc22s? bo w syntezie z tego co się oriętuje nie ma dodatkowej baterii do pamięci

Opublikowano

Tomek sprawdz dokladnie gniazdo akku i wylacznika glownego,najlepiej jesli zrobi to elektronik.Mozliwe ze sa wachania napiecia takie przypadki juz mc-22s byly,wystarczylo jeszcze raz porzadnie polutowac .Jezeli to soft to niestety serwis.

Masz racje w mc-22s nie ma baterii pamieci.

Opublikowano

Tomek sprawdz dokladnie gniazdo akku i wylacznika glownego,najlepiej jesli zrobi to elektronik.Mozliwe ze sa wachania napiecia takie przypadki juz mc-22s byly,wystarczylo jeszcze raz porzadnie polutowac .Jezeli to soft to niestety serwis.

Masz racje w mc-22s nie ma baterii pamieci.

soft jest ok stare modele też są w pamięci tylko z nie mogę nowego zapisać. Radio jest u elektronika. Dzięki za info przekaże je dalej.

Opublikowano

Mówisz o graupner mc22 czy mc22s? bo w syntezie z tego co się oriętuje nie ma dodatkowej baterii do pamięci

Po dwu godzinach przeszukiwania piwnicy, znalazłem. I niestety mam MC-20. To jednak zupełnie inny model od środka.

Jednak sprawdziłbym na Twoim miejscu, czy w środku na pewno nie ma baterii do podtrzymuwania EEPROM, bo objaw jaki opisałeś doskonale pasuje do padniętej bateryjki backup.

Opublikowano

Po dwu godzinach przeszukiwania piwnicy, znalazłem. I niestety mam MC-20. To jednak zupełnie inny model od środka.

Jednak sprawdziłbym na Twoim miejscu, czy w środku na pewno nie ma baterii do podtrzymuwania EEPROM, bo objaw jaki opisałeś doskonale pasuje do padniętej bateryjki backup

Też liczyłem ze wymienię bateryjkę i sprawa się rozwiąże ale nie jest tak prosto niestety.

Opublikowano

EEPROM nie potrzebuje podtrzymania ;) Choć ma ograniczona liczbę zapisów do pamięci.

Mea culpa.

Masz rację :) w instrukcji widnieje jak byk: backup batery ;)

"> The purpose of this battery is to protect the system from

loss of date and time if the transmitter’s power supply is

disconnected; for example, when the transmitter battery

is replaced.

Opublikowano

soft jest ok stare modele też są w pamięci tylko z nie mogę nowego zapisać. Radio jest u elektronika. Dzięki za info przekaże je dalej.

Witam. Niestety to nie to, wtyczka aku i wyłącznik są ok. Nie ma Pan jakichś innych pomysłów co może być przyczyną?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak sprawdziłbym na Twoim miejscu, czy w środku na pewno nie ma baterii do podtrzymuwania EEPROM, bo objaw jaki opisałeś doskonale pasuje do padniętej bateryjki backup.

Witam. Nie chciał by Pan sprzedać tego zalegającego w piwnicy nadajnika?

Opublikowano

Witam. Kolega w klubie miał podobny problem z tym nadajnikiem. Po pojawieniu się problemów typu: kłopot z zapamiętywaniem i wybieraniem zaprogramowanych modeli, następnym zjawiskiem było zawieszanie się programu (potrafił nawet "wrzucić" rewers np. na lotkach). Niestety skończyło się w serwisie Graupnera i instalacja nowego oprogramowania. Teraz jest jak nowy - działa bez problemu. Był tylko jeden problem - wszystkie modele musiały być programowane od początku (chodzi o ustawienia np. trymerów, itd).

Opublikowano

Witam. Nie chciał by Pan sprzedać tego zalegającego w piwnicy nadajnika?

Swoją odkupiłem z początkiem roku, z myślą o dużym modelu Beechcraft. Jako aparatura uniwersalna (do wirnikowca) nie sprawdziła się, więc leży i czeka na swoją kolej.

W modelu MC-22s, faktycznie producent zrezygnował już z baterii litowej do podtrzymywania pamięci, więc pozostaje Ci tylko próba samodzielnej zmiany firmware'u lub oddanie do serwisu.

Opublikowano

Witam. Kolega w klubie miał podobny problem z tym nadajnikiem. Po pojawieniu się problemów typu: kłopot z zapamiętywaniem i wybieraniem zaprogramowanych modeli, następnym zjawiskiem było zawieszanie się programu (potrafił nawet "wrzucić" rewers np. na lotkach). Niestety skończyło się w serwisie Graupnera i instalacja nowego oprogramowania. Teraz jest jak nowy - działa bez problemu. Był tylko jeden problem - wszystkie modele musiały być programowane od początku (chodzi o ustawienia np. trymerów, itd).

Witam. Orjętuje się Pan do jakiego serwisu kolega wysyłał nadajnik? jakiś adres albo mail? i ile kosztowała taka przyjemność?

Pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Witam. Nadajnik wysłany był do serwisu Graupnera za pośrednictwem sklepu modelarskiego w Koszalinie. Proszę skontaktować się z p. Jackiem (k) 664 988 657. Rozmawiałem z nim i jest gotów udzielić pomocy oraz wszelkich szczegółowych informacji.

Opublikowano

Witam. Nadajnik wysłany był do serwisu Graupnera za pośrednictwem sklepu modelarskiego w Koszalinie. Proszę skontaktować się z p. Jackiem (k) 664 988 657. Rozmawiałem z nim i jest gotów udzielić pomocy oraz wszelkich szczegółowych informacji.

ok. Dziękuję. Będę się z nim kontaktował w poniedziałek.

Szcześliwego Nowego Roku i tyle startów co londowń.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.