o.patrykmodelarz Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam na prośbę kolegi którego serdecznie pozdrawiam zamieszczam ten temat Bardzo proszę o pomoc,poszukuje Planów skrzydła do elektroszyowca od rozpiętości około 1800mm Kadłub mam o długości 1000mm znalazłem coś takiego ale nie zadowala mnie to http://www.profili2.com/eng/plans.asp Pozdrawiam O.P
dawid Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Hej miałem ten sam kadłub i zastosowałem skrzydło od guppy powiększone do 2000mm
o.patrykmodelarz Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Opublikowano 29 Listopada 2014 A ma pan może plany?
Irek M Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Czy statecznik pionowy celowo jest tak daleko przesunięty względem poziomego? Gdyby interesowało to mam na sprzedaż dwie połówki rdzeń styro oklejony balsą o rozp w sumie 200cm . Cięciwy 215mm i jakieś 150. Odcięte fragmenty na lotki i ewentualnie klapy.
okruszek Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Siemka ;] Jak coś mam skrzydła od EG Pro ;] i do kadłuba będą jak ulał ;] Po szczegóły zapraszam na PW
magilla Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 No to może skrzydła Xitona? Oryginalnie sa na 1.7m http://www.outerzone.co.uk/plan_files_04/4104/Xiton.pdf
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Wywalić ten pionowy (bo to jakieś nieporozumienie) i zastosować posiadany kadłub pod wymiary Xitona. Odległość wręga silnikowa - natarcie skrzydła jest mniej istotna. Istotna z punktu stateczności jest odległość od krawędzi spływu skrzydła do natarcia statecznika. W przypadku znaczniejszych różnic można skorygować powierzchnią statecznika tak, aby zachować moment stateczności Xitona przy długości belki kadłuba który posiadasz. Identycznie można dostosować większość planików, a chociażby z Arthobby czy Blejzyk-a. Francuski Ocellot też powinien podejść do tego kadłuba. W 8-10 (nie pamiętam dokładnie) RCM&E jest fajny planik prostego F5J - powinien też dać się zaadoptować. Można skorzystać z planików Rorysa prof. Lneniczki - też bardzo fajnie latają ( Rorys 13, Rorys 174, Rorys -Ypsi, Rorys 20). Stara ale jara - Sagitta 600 czy któraś z jej modyfikacji też na oko pod ten kadłub powinna podejść. Chłopcy - poszukać, jest tego na kopy ! Przy odrobinie wysiłku i Allegro czy lepiej Allegro Lite - też powinny podejść. Technologię skrzydeł dostosować do swoich możliwości i brać się za robotę ! Nie zostało dużo czasu ! - Jurek
o.patrykmodelarz Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2014 witam Bardzo dziękuje za pomoc i propozycje Chyba zrobię według pomysłu Pana Jerzego i planów magilla Jeszcze raz dziękuje za pomoc wszystkim, PS jak będę miał pytania to napiszę Pozdrawiam O.P
Rekomendowane odpowiedzi