o.patrykmodelarz Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam na prośbę kolegi którego serdecznie pozdrawiam zamieszczam ten temat Bardzo proszę o pomoc,poszukuje Planów skrzydła do elektroszyowca od rozpiętości około 1800mm Kadłub mam o długości 1000mm znalazłem coś takiego ale nie zadowala mnie to http://www.profili2.com/eng/plans.asp Pozdrawiam O.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Hej miałem ten sam kadłub i zastosowałem skrzydło od guppy powiększone do 2000mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o.patrykmodelarz Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 A ma pan może plany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Czy statecznik pionowy celowo jest tak daleko przesunięty względem poziomego? Gdyby interesowało to mam na sprzedaż dwie połówki rdzeń styro oklejony balsą o rozp w sumie 200cm . Cięciwy 215mm i jakieś 150. Odcięte fragmenty na lotki i ewentualnie klapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Siemka ;] Jak coś mam skrzydła od EG Pro ;] i do kadłuba będą jak ulał ;] Po szczegóły zapraszam na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 No to może skrzydła Xitona? Oryginalnie sa na 1.7m http://www.outerzone.co.uk/plan_files_04/4104/Xiton.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Wywalić ten pionowy (bo to jakieś nieporozumienie) i zastosować posiadany kadłub pod wymiary Xitona. Odległość wręga silnikowa - natarcie skrzydła jest mniej istotna. Istotna z punktu stateczności jest odległość od krawędzi spływu skrzydła do natarcia statecznika. W przypadku znaczniejszych różnic można skorygować powierzchnią statecznika tak, aby zachować moment stateczności Xitona przy długości belki kadłuba który posiadasz. Identycznie można dostosować większość planików, a chociażby z Arthobby czy Blejzyk-a. Francuski Ocellot też powinien podejść do tego kadłuba. W 8-10 (nie pamiętam dokładnie) RCM&E jest fajny planik prostego F5J - powinien też dać się zaadoptować. Można skorzystać z planików Rorysa prof. Lneniczki - też bardzo fajnie latają ( Rorys 13, Rorys 174, Rorys -Ypsi, Rorys 20). Stara ale jara - Sagitta 600 czy któraś z jej modyfikacji też na oko pod ten kadłub powinna podejść. Chłopcy - poszukać, jest tego na kopy ! Przy odrobinie wysiłku i Allegro czy lepiej Allegro Lite - też powinny podejść. Technologię skrzydeł dostosować do swoich możliwości i brać się za robotę ! Nie zostało dużo czasu ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o.patrykmodelarz Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 witam Bardzo dziękuje za pomoc i propozycje Chyba zrobię według pomysłu Pana Jerzego i planów magilla Jeszcze raz dziękuje za pomoc wszystkim, PS jak będę miał pytania to napiszę Pozdrawiam O.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi