pavvelv Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 witam wszystkich serdecznie:) Moja działalnosc na tym forum zaczynam od serii pytan dotyczacych mojego swiezego nabytku. Otoz.. zakupiłem ostatnio na allegro samolot z silnikiem spalinowym nio i narobilem sobie klopotu;] Jak do tej pory nigdy nie latalem spalinowkami (elektrykami niewiele)- zajmowalem sie raczej szybowcami. W zwiazku z tym bede Was prosil o kilka porad w dobraniu do modelu odpowiedniej aparatury. Najpierw przedstawie po krotce dane samolotu: CURARE model akrobata ,rozpiętość 105cm , długość kadłuba 87cm,silnik RADUGA 7,5cm.Model ma zamonotwane wszystkimi popychacze bez elektroniki. Silnik ma przyspawany na stałe tłumik , oraz zamontowany rozpylacz z silnika MVVS Z racji tego ze jestem laikiem w tej dziedzinie prosze Was o pomoc w dobraniu serw nadajnikow odbiornikowitd. oraz o rade co mam uczynic aby wzbic sie w powietrze:D.Prosze rowniez podac orientacyjny koszt przedsiewziecia. Licze na Wasze liczne porady. Z gory bardzo dziekuje Pozdrawiam pavvelv Ponizej zamieszczam linki do zdjec dla ulatwienia sprawy: http://pavvel.vv.fm.interia.pl/curare.jpg http://pavvel.vv.fm.interia.pl/curare1.jpg http://pavvel.vv.fm.interia.pl/curare2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcedes clk Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Jeśli chodzio serwa to ja polecam te: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=281 A jeśli chodzi o aparaturę to wystarczy 4-kanałowa ( lotki , ster kierunlu , wysokosć , sterowni eprzepustnicą ) A jeszce coś do serw , to tamte serwa do lotek i sterów a do przpustnicy to: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=312 Aparatura moim zdaniem bardzo dobra mam ją i uwa zam że naprawdę jest dobra: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2756 Co do latania , to pamiętaj że akrobatki są znacznie trudniejsze od szybowców przedewszytkim szybasza i dynamiczniejsza reakcj ana steru ogólnie trudniej niż szybowcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 jeżeli chodzi o aparaturę to weź już przynajmniej Optica 6 albo garupnera MX 12 bo maja już wbudowany komputer z pamięcią modeli, szczegółowe ustawienia parametrów. Apropo serw to ja bym wziął taj jak kolega zaproponował HS 422. Edit; Literówka :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Nie wiem czy Laser 4 jest rozsądnym pomysłem do akrobata.Optic 6 czy MX-12 to już lepiej.Przecież trzeba czasem ustawić D/R czy EXPO czy nawet jakiś mixer a w Laserze tego nie ma. Edit:Pisałem razem z Kamilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 ...obawiam się, że model rozpiętości 1050mm z Radugą 7 będzie raczej latał na zasadzie kamienia, bo obciążenie wyjdzie pewnie niemałe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Witam Też miałem o tym napisać co karlem. A może to wersja Curare do wyścigu :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 niekoniecznie, raduga 7 wazy tyle co dobra 3,5, to raczej lekki silnik. I to chyba jego wszystkie zalety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavvelv Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Na poczatku chciałem wszystkim podziekowac za pomoc. Co do 3 ostatnich wypowiedzi to jakie jest prawdopodobienstwo ze po zamontowaniu aparatury samolot "będzie raczej latał na zasadzie kamienia"?? Bo wolalbym zeby taka sytuacja nie miala miejsca, wkoncu poniose koszty i z tego co liczylem to nie male. Z drugiej strony jesli uwazacie ze silnik bedzie za slaby nie wiem czy nie warto zastanowic sie nad zmiana na wiekszy badz tez zakupieniem innego modelu i przekladki silnika?! co o tym sadzicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavvelv Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 raduga 7 wazy tyle co dobra 3,5, to raczej lekki silnik. I to chyba jego wszystkie zalety cz to stwierdzenie mam rozumiem negatywnie czy pozytywnie?? Jaka jest Twoja opinia na temat tego silnika?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Silnik nie będzie za słaby tylko za ciężki. Spokojnie powinien starczyć motorek 3,5-4,5ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavvelv Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 mam jeszcze pytanie odnosnie akumulatorkow. Jakie wybrac?? :!: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavvelv Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Silnik nie będzie za słaby tylko za ciężki. Spokojnie powinien starczyć motorek 3,5-4,5ccm a ja myslalem ze im wieksza pojemnosc tym wieksza moc.. co za tym idzie pociagnie wieksza mase... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 A większa waga to wyższa prędkość i problemy z wyważeniem. Ty musisz ocenić swoje umiejętności i stwierdzić jak chcesz latać. Po za tym silniki raduga podobno nie są zbyt dobrze wykonane i fajnie z nich śmiga 1/10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Odnośnie aku to chodzi ci do zasilania odbiornika?? Jeżeli tak to tradycyjnie 4 celi ni-xx o poj ok 2000mah. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavvelv Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Odnośnie aku to chodzi ci do zasilania odbiornika?? Jeżeli tak to tradycyjnie 4 celi ni-xx o poj ok 2000mah. a jak z zasilaniem nadajnika?? CZY JEST DUZY WYBOR bateri?? byc moze mozna kupic jakies lzejsze zaoszczedzic na masie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Jak kupujesz aparaturę to przeważnie jest w komplecie akumulator w komplecie. W Graupnerze jest chyba 1700mah a w hitec-u jest 1300mah z tego co pamiętam. Jeżeli chodzi o zasilanie to nie opłaca sie na nim oszczędzać bo to jest najważniejsza cześć modelu bo jak ci aku padnie w locie to tracisz kontrole nad modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Witam Co do Curare jako wyścigówka to oczywiście żart . Ale przy tak małym modelu i silnikiem o tej pojemności takie skojarzenia się nasuwają. Co do samego silnika to jakieś totalne nieporozumienie. Wiele lat temu ( lata 70 -te) ubiegłego wieku na własne oczy widziałem, jak model na uwięzi napędzany takim silnikiem dosłownie rozpadł się w powietrzu od drgań generowanych przez właśnie Radugę. Ponadto do tak małego modelu spokojnie wystarczy silnik o pojemności 3,5 - 4 cm?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavvelv Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 WitamCo do Curare jako wyścigówka to oczywiście żart . Ale przy tak małym modelu i silnikiem o tej pojemności takie skojarzenia się nasuwają. Co do samego silnika to jakieś totalne nieporozumienie. Wiele lat temu ( lata 70 -te) ubiegłego wieku na własne oczy widziałem, jak model na uwięzi napędzany takim silnikiem dosłownie rozpadł się w powietrzu od drgań generowanych przez właśnie Radugę. Ponadto do tak małego modelu spokojnie wystarczy silnik o pojemności 3,5 - 4 cm?. Czytając Pana wypowiedzi na tym forum dochodze do wniosku ze ma Pan ogromne doswiadczenie, a ja nie chcialbym ogladac takiego widowiska i to jeszcze na moim pierwszym modelu spalinowym.. czy w zwiazku z tym sa jakies silniki 3.5 - 4cm? ktore by Pan polecil?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Noto może ja coś polecę z mojego doświadczenia. Bardzo polecam silniki os-max z serii LA sa dosyć tanie i bardzo przyjemne dla początkujących. Do tego modelu można by było zastosować silnik os-max 25 LA ma on trochę ponad 4ccm pojemności ale do twojego modelu będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Witam Polecałbym właśnie taki silnik o którym napisał kamil_rc - OS Max 25 LA. Nieskomplikowana obsługa, łatwo się uruchamia, małe zużycie paliwa no i oczywiście za rozsądne pieniądze do kupienia w sklepach . Jak na początek w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.