Tomek_ Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=T67n7tAOmQY&feature=related ma ktos projekt takie cuda ? :shock: jest swietne, jak dziala mniej wiecej widac na filmikach obok, ale plany by sie przydaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Wątek chyba nie tu Ale wracając do tematu - zajrzyj na forum Alexa. Swojego czasu popełniłem coś podobnego. Jak odszukam plany - dam Ci znać EDIT: Znalazłem - idź tutaj a fotka u Alexa tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 dzieki wielkie nie wiedzialem wlasnie jaki dzial, ale pisze ze "maszyny latajace" to dalem czy naped powinen miec krztalt sinusoidalny ? bo tutaj jest cos innego i nie rozumiem zasady dzialania :? skrzydla powinny sie skladac razem ? czy najpierw jedno a potem drugie ? wydaje mi sie ze razem ale ... jutro szukam patyki do szaszlyków i klej do drewna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Patyki od szaszłyków!? :x Listewka balsowa wystarczy.Kolega z forum Maciej Poż zbudował juz taką RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 balsy brak a patyczki mozna latwo dostac i sa dosc wytrzymałe mozesz dac linka ? jak na razie bedzie to gumowka - mam nadzieje ze wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 A to wystarczą śćinki 3mm balsy.Może jest ktoś kto mógł by ci dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 mam nadzieje ze wyjdzie Ale jak wyjdzie to strach tym latac.A juz drzwi lub okien otwierac to na pewno. Guma moze nie byc dobrym akumulatorem energi,no i komplikuje konstrukcje. Choc z drugiej strony,jest to tak nietypowa konstrukcja ze waga napedu bedzie/jest decydujaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Kolega maciej poż ma i gumową i rc i obydwie latają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 nie mam nikogo w okolicy problem lozysk skrzydel rozwiazany luzno chodza jednak nie wiem jak zrobic srube napedzajaca :/ Emil - a moze jakis link czy cos ? Peter - zastanawiam sie nad dentką rowerową (odpowiednio przycieta ) edit z ta sruba napedzajaca to nie wiem jak mam zagiac drut :oops: wziolem 2 patyczki bambusowe, zrobilem lozycka i wsadzilem drut, stwierdzilem ze nieco ciezkie, nic laczaco 2 czesci lozyska posmarowalem klejem patex do drewna* jesli bedzie trzymac to oodetne jedno i przykleje do drugiego aby ograniczyc mase :crazy: *pierwsze testy wykazaly ze super klei depron i drewno razem - depron - depron - testy w trakcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Poco ta dętka??? :shock: Do napędu? Guma modelarska zwykła wystarczy!!!!! Ważka zawraca poprzez moment obrotowy gumy :!: :!: :!: :!: Fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 myslalem nad guma z dentki ( waski pasek) aby szybciej latala Emil - do tego etapu doszedlem - myslowo (rysunek) a nawet wiem jak sa mocowane skrzydla, jednak za nic nie wiem, jak mam wygiac ten drucik na dziobie aby bylo ok :oops: edit juz chyba wrzystko pojolem, zrobilem kadlub :twisted: oraz uchwyty na skrzydla, zamocowane i sie bujaja, jeszcze ster na ogon, oklejenie skrzydel, uchwyt na gume, guma i lecimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 łeeee, probowalem zrobic srube napedzajaca ale taka o jakiej myslalem jest zla :/ ponawiam prosbe o kształt śruby napedzajacej skrzydla bo bez tego ani rusz :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Jak kiedzs sie bawilem w ornitopterki to os mialem wzgieta w taki ksztalt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Tomek_ kolega ci zapewne pomógł to klinknij mu pomógł :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Kamilo - wybacz ale ja o tym decyduje :crazy: tasma - 100% ? probowalem takie cos i skrzydła choda nierowno :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Spróbuj wygiąć trochę w miejscu łączenia punktu a i b, kąt zgięcia sam musisz dobrać do wychyleń skrzydeł. Posiadam plany ornitoptera. Plany narysował konstruktor maszyn latających podobnych do ptaków, pan Ryszard Szczepański. KLIKNIJ ABY POWIEKSZYC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Jak znajdę wyślę ci geometrię napędu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 blackriver, Jak byś mógł to też poproszę rysunki geometrii napędu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Ja sobie zbudowałem Ornisia, analizując kilka planów z internetu, głównie na modelach z lat 70-tych. Niestety, mam problem z popychaczami skrzydeł. Ich końcówki wykonałem z rurki mosięznej 2mm, zlutowanej w literę T, żeby ładnie się obracały na wale i ramieniu skrzydeł. Niestety, za cholerę nie mogę znaleźć kleju, który by w tych rurkach utrzymał stalowy pręt. CA nie daje rady. Przy niskim napięciu gumy, kiedy skrzydła pracują wolno jest jeszcze w porządku. Ale przy większej prędkości po prostu drut wypada z końcówek popychaczy. Próbowałem już koszulek termokrczliwych - nie ma szans. Chyba po prostu nawinę ciasno nitkę na całej długości i nasączę CA, lub żywicą. Przy okazji - na razie Orniś nie poleciał, choć układ napędowy niby pracuje. Tyle, że nie wytrzymuje prędkości koniecznej do lotu. :devil: Inna opcja to skopiować rozwiązanie pionierów i końcówki popychaczy wykonać w formie zwiniętego spiralnie drutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam Ja z tej rozmowy nic nie wiem... Więc spytam się "od nowa" Czy chcąc polatać czymś takim: http://pl.youtube.com/watch?v=kfHCqD1FvEY muszę kupować gotowca :?: czy mogę coś takiego sobie sklecić :wink: :?: Jeśli mogę (a myślę, że tak :devil: ) to prosiłbym o jakiś plan z opisem potrzebnego sprzętu :roll: Gdyby ktoś stwierdził, że ten post nie pasuje do tematu, a ma jakiś plan, to nie obrażę się jak mi ten ktoś napisze wiadomość Z góry dzięki Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.