Skocz do zawartości

ornito-hopter - latajace owady

Tomek_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek chyba nie tu

Ale wracając do tematu - zajrzyj na forum Alexa. Swojego czasu popełniłem coś podobnego. Jak odszukam plany - dam Ci znać

EDIT:

Znalazłem - idź tutaj a fotka u Alexa tu

Opublikowano

dzieki wielkie :)

nie wiedzialem wlasnie jaki dzial, ale pisze ze "maszyny latajace" to dalem ;)

czy naped powinen miec krztalt sinusoidalny ?

crank.staggered.jpg

bo tutaj jest cos innego i nie rozumiem zasady dzialania :?

skrzydla powinny sie skladac razem ? czy najpierw jedno a potem drugie ? wydaje mi sie ze razem ale ...

jutro szukam patyki do szaszlyków i klej do drewna :)

Opublikowano
mam nadzieje ze wyjdzie

Ale jak wyjdzie to strach tym latac.A juz drzwi lub okien otwierac to na pewno.

Guma moze nie byc dobrym akumulatorem energi,no i komplikuje konstrukcje.

Choc z drugiej strony,jest to tak nietypowa konstrukcja ze waga napedu bedzie/jest decydujaca.

Opublikowano

nie mam nikogo w okolicy ;)

problem lozysk skrzydel rozwiazany :)

luzno chodza :)

jednak nie wiem jak zrobic srube napedzajaca :/

Emil - a moze jakis link czy cos ? :D

Peter - zastanawiam sie nad dentką rowerową (odpowiednio przycieta ;) )

edit

z ta sruba napedzajaca to nie wiem jak mam zagiac drut :oops:

wziolem 2 patyczki bambusowe, zrobilem lozycka i wsadzilem drut, stwierdzilem ze nieco ciezkie, nic laczaco 2 czesci lozyska posmarowalem klejem patex do drewna* jesli bedzie trzymac to oodetne jedno i przykleje do drugiego aby ograniczyc mase :crazy:

*pierwsze testy wykazaly ze super klei depron i drewno razem - depron - depron - testy w trakcje

Opublikowano

Poco ta dętka??? :shock: Do napędu? Guma modelarska zwykła wystarczy!!!!!

Ważka zawraca poprzez moment obrotowy gumy :!: :!: :!: :!:

Fotka

waka1rj3.th.png

Opublikowano

myslalem nad guma z dentki ( waski pasek) aby szybciej latala :)

Emil - do tego etapu doszedlem - myslowo (rysunek) a nawet wiem jak sa mocowane skrzydla, jednak za nic nie wiem, jak mam wygiac ten drucik na dziobie aby bylo ok :oops:

edit

juz chyba wrzystko pojolem, zrobilem kadlub :twisted: oraz uchwyty na skrzydla, zamocowane i sie bujaja, jeszcze ster na ogon, oklejenie skrzydel, uchwyt na gume, guma i lecimy :)

Opublikowano

łeeee, probowalem zrobic srube napedzajaca ale taka o jakiej myslalem jest zla :/

ponawiam prosbe o kształt śruby napedzajacej skrzydla bo bez tego ani rusz :/

Opublikowano

Spróbuj wygiąć trochę w miejscu łączenia punktu a i b, kąt zgięcia sam musisz dobrać do wychyleń skrzydeł.

Posiadam plany ornitoptera. Plany narysował konstruktor maszyn latających podobnych do ptaków, pan Ryszard Szczepański.

068dffb3064fc0dem.jpg

KLIKNIJ ABY POWIEKSZYC

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja sobie zbudowałem Ornisia, analizując kilka planów z internetu, głównie na modelach z lat 70-tych. Niestety, mam problem z popychaczami skrzydeł. Ich końcówki wykonałem z rurki mosięznej 2mm, zlutowanej w literę T, żeby ładnie się obracały na wale i ramieniu skrzydeł. Niestety, za cholerę nie mogę znaleźć kleju, który by w tych rurkach utrzymał stalowy pręt. CA nie daje rady. Przy niskim napięciu gumy, kiedy skrzydła pracują wolno jest jeszcze w porządku. Ale przy większej prędkości po prostu drut wypada z końcówek popychaczy. Próbowałem już koszulek termokrczliwych - nie ma szans.

Chyba po prostu nawinę ciasno nitkę na całej długości i nasączę CA, lub żywicą.

Przy okazji - na razie Orniś nie poleciał, choć układ napędowy niby pracuje. Tyle, że nie wytrzymuje prędkości koniecznej do lotu. :devil:

Inna opcja to skopiować rozwiązanie pionierów i końcówki popychaczy wykonać w formie zwiniętego spiralnie drutu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Ja z tej rozmowy nic nie wiem...

Więc spytam się "od nowa"

Czy chcąc polatać czymś takim:

http://pl.youtube.com/watch?v=kfHCqD1FvEY

muszę kupować gotowca :?: czy mogę coś takiego sobie sklecić :wink: :?:

Jeśli mogę (a myślę, że tak :devil: ) to prosiłbym o jakiś plan z opisem potrzebnego sprzętu :roll: Gdyby ktoś stwierdził, że ten post nie pasuje do tematu, a ma jakiś plan, to nie obrażę się jak mi ten ktoś napisze wiadomość :P

Z góry dzięki

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.