Keram Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Ale ten Marek wyciął brzydkie skrzydła ;P A tak nawiasem co by było jak by w nazwie tego DLG zmienić literkę „t” na literkę „i” cuu...??? to chyba nie przypadek..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 A tak nawiasem co by było jak by w nazwie tego DLG zmienić literkę „t” na literkę „i” cuu...??? to chyba nie przypadek..... Wtedy mialbym klopot bo logo by bylo ni z gruchy ni z pietruchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Czy są jakieś postępy nad modelem ? Przyznam że projekt mnie bardzo interesuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 9 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 POstepy sa a raczej znaczacy postep. W miedzyczasie, jeszcze przed dlugim weekendem forma zostala przecieta. NA zdjeciu widac przyklejony z przodu pasek folii samoprzylepnek zlozony z kilku sklejonych ze soba warstw. To rozwiazanie zastepcze w zamian za wlaminowanie lacznika noska Wczoraj wylaminowalem swoj pierwszy kadlubik i jestem bardzo zadowolony.Traktuje do jako kadlubik doswiadczalny ale jak na pierwszy to wyszlo wszystko cacy. Jest kilka niedociagniec ale powierzchnia wyszla idealna.Widac kilka babli powietrza...No ale i tak micha mi sie smieje. A tak wyglada na fotkach To biale to zelkot wypelniajacy ostra krawedz Calosc z wyplawkami i sterczacymi resztkami szkla wazy 13g. NAjfajniejsze jest to ze kadlub ma mocowanie Tailbooma dokladnie dostosowane do stozków robionych przez Gordona do rakietoplanow Kadlubik w rzezczywistosci wyglada o niebo kozystniej w realu niz na fotkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 No i ulepilem kolejny kadlubik i idzie mi coraz lepiej Wzmocnilem znaczaco caly kadlub tasma jednokierunkowa weglowa. A wyglada tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Witam po weekendowej przerwie. Prace posunely sie moze niewiele ale znazaco bo mam juz 2 polowke skrzydel i teraz majac do dyspozycjii po kilkadziesiad minut dziennie zaledwie prace znow nabiora szybkosci. Oto trzy nowe fotki. Tutaj widac wzmocnienie z tkaniny weglowej 65g odrazu wlaminowanej pod szklo Ta polowka wyszla znacznie lepiej jesli chodzi o powierzchnie A tutaj widac jak pozornie delikatne jest skrzydlo widac nawet male pekniecie ktore zostalo spowodowane nieostroznoscia przy klejeniu 2 elementow skrzydla. Po zalaminowaniu jednak skrzydlo jest piekielnie sztywne Jutro obrobka obu polowek i odciecie lotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Znow godzinka czasu i znow blizej konca. Skrzydelka juz pozbyly sie niepotrzebnych naddatków a natarcie wyglada jak natarcie wygladac powinno. Zabralem sie za odcinanie lotek. W tym celu nakleilem na skrzydla tasme malarska i na niej narysowalem linie ciecia. TAsma ta oprocz rysowania po niej spelni jeszcze inna role. Po nacieciu 2 rownolegluvh lini usunolem pasek laminatu pomiedzy nimi i naciolem lotke prostopadle Nastepnie papierem sciernym zlozonym na pol przeszlifowalem naciecie by uzyskac minimalna szczeline. Pozostaja mi jeszcze prace nad zamknięciem powierzchni laminatu, ale to juz jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Krawedzie skrzydla i klapolotki wyszlifowalem papierem zagietym a wkladzie od dlugopisu ( zenit ) Calosc wgłębienia wypełniłem rowingiem szklanym NAteępnie wykoinałem kanal pod przewody serw i wyciolem w kazdej polowce miejsce gdzie wychodzic one beda Dzis przed praca jeszcze wygrzebalem miejsca gdzie bada przechodzic sruby i w miejscu polaczenia dzwigarow. Miejsca te zostana podczas sklejania polowek wypelnione zywica zageszczona aerosilem, laczac dzwigary i dajac oparcie dla srub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 hej Rapier, jeśli można coś wtrącić to na wypełnienia tych zagłębień lepszy będzie microbalon. Wyjdzie sporo lżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Zgadza sie Czarku. W nastepnych skrzydelkach tak tez zrobie. Ten model traktuje jako rekreacyjny modelik do nauki i raczej zabawy. Skrzydelka do SG juz czekaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Dzis skromnie bo jedna fotka. Kazda z połówek odnalazla w koncu swoja polowe aby zwiazac sie z nia na dobre i na zle. A tak wyglada razem ta para czekajac az zwiazek zcementuje sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Witam Dzis zamierzam wzmocnic polaczenie tkanina i tu pytanie do najbardziej obeznanych w temacie ( Radek Pilski, Rafal B, Czaromir ) jakiej tkaniny uzyc? Mam 47g i o niej wlasnie mysle, 110g - zastanawiam sie czy nie przesadze, i jednokierunkowa weglowa...Zastanawiam sie czy nie dac wegla wlasnie i szkla 47g Oczywiscie ulozenie wegla rownolegle do dzwigarow JAka z opcjii bedzie najlepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Wystarczy sama 47-ka (skośnie). Laminowana dwoma paskami nakładającymi się na łączeniu połówek skrzydła, tak jak na schemacie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Dzieki Czarku Tak tez zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Wyciolem 2 paski laminatu weglowego 1mm grubosci i skleilem ze soba a nastepnie obrobilem aby wygladalo jak nalezy Nastepnie zalaminowalem tak jak Czarek napisal polaczenie obu polowek skrzydla tkanina 47g/m2. Oczywiscie wczesniej zmatowilem miejsce laminowania jak zwykle pomagajac sobie malarska tasma maskujaca Po nacieciu szczeliny na "kolek" zabezpieczylem koncowke tasma aby jej nie popaprac i na zelkocie wkleilem plaskownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Prace strasznie sie przeciagaja ale mam nadzieje ze zdaze modelik oblatac przed urlopem zwlaszcza ze 7 lipca jade na tydzien na Durbaszke a tam wylatam sie do woli. Wyciolem z laminatowej plytki weglowej taki oto ksztalt i podkleilem bo balsa 2mm nastepnie zalaminowalem polaczenie belki ogonowej z plytka laminatowa i owinolem tasma ( stad wyglada jak wyglada ) Nastepnie nasunolem tylna czesc kadluba ktora wczesniej nasunolem na belke i skleilem calosc dbajac o osiowosc kadluba wzgledem belki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Mam pytanie do budujacych i latajacych DLG Wymyslilem sobie taki sposob mocowania skrzydel. Metalu uzywam bo proby z weglowymi rurkami skonczyly sie kazdorazowo rozszczepieniem rurki a rurek zwijanych z tkaniny nie mam edit rurka aluminiowa - czarna wklejona w kadlub a mosiezne ( zolte ) - 2szt rzecz jasna - wklejone w skrzydlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Rozumiem że ta nakrętka jest wklejona ale jak dla mnie to troszkę słabo wygląda Czaromir pokazywał trochę inne rozwiązanie (co prawda z rurkami laminowanymi z tkaniny ale myślę że mógłbyś zastosować takie rurki jak masz http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=8288&postdays=0&postorder=asc&start=27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Trochę przekombinowane rozwiązanie Rapier. Ja bym to zrobił klasycznie. Tzn w skrzydle krótka tulejka do prowadzenia śruby (od biedy może być mosiężna, byle nie sklepowa, węglowa, jednokierunkowa), a w kadłubie metalowa nakrętka, lub nagwintowana sklejeczka wklejona bezpośrednio pod grzbietem kadłuba na którym leży skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Czarku, rozwiazanie to tylko dlatego jest tak przekombinowane ze mam dosc male podparcie ze strony kadluba i chcialem aby to rurki "trzymaly" skrzydlo ( jak w SG ) Tym bardziej ze pylonik w kadlubie nie ma ksztaltuV pod skrzydlo ze wzniosem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.