Trenerek Opublikowano 5 Stycznia 2015 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Cześć, przy nośnym stateczniku wyważenie w granicach 45% - 50% SCA (średniej cięciwy aerodynamicznej). Rozwiązanie znane i sprawdzone w modelach klasy F1A (szybowce swobodnie latające) i stosowane do dnia dzisiejszego. Latały także z profilem Jedelsky'ego. Darek
motofan11 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Kadłub zgrubnie oszlifowany:)Zastanawiam się jakie serwa zastosować w kadłubie jest 50 mm szerokości .,może serwa typu slim będą dobre. http://abc-rc.pl/Serwo-EMAX-ES-3302
motofan11 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2015 Oki Paweł , tylko ,że tam było jedno serwo i bowdeny są dość blisko siebie,muszę zrobić jakąś przymiarkę.
young Opublikowano 6 Stycznia 2015 Opublikowano 6 Stycznia 2015 5cm to masz naprawdę szeroki kadłub serwa nie muszą być slim. Zakładam że masz w aparaturze mikser V i robisz V-ke na 2 niezależnych serwach.?
latacz Opublikowano 6 Stycznia 2015 Opublikowano 6 Stycznia 2015 model może być wrazliwy na trymownie -nosny statecznik daje dość kaprysny układ -wiec zwróc uwagę żeby serwa (zwłaszcza od wysokosci) miały dokładne neutrum. od razu odradzam popularne tanie i dość mocne - tower pro mg90 i mg90s . Bardzo przereklamowane paskudztwo. Ja do kilku mniejszych prostszych modeli połaszczyłem sie na to "cudo" bo niedrogie. efekt -na 10 takich serw 7 nie zeruje neutrum -zależnie z której strony powrót -ster pozostaje 2-3mm wychylony. Puszczony drag -serwo (zaleznie od sztuki) albo przejezdża -nie dojeżdza do neutrum. Na wysokość odpada. zbyt niedokładne. na lotki przy sporych wzniosach jakoś daje radę. Ja ponownie prawie wszedzie daję różne HITEC głównie HS81 , HS81mg, HS82mg, podobno lepsze są HS85mg. Do małych modelików preferuję HS55. Ze stosowania tanich hińskich serw "się wyleczyłem" -dokańczam jedynie te co kiedyś kupiłem... Do Twojego modelu z czystym sumieniem polecam zwykłe analogowe hicki seri 80... lub nawet standardowej wielkosci. . Ale na pewno mogą być i inne. tylko na jakość też zwróć uwagę. W ulotkach parametry zawsze piękne -rzeczywistość gorsza...
motofan11 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Mariusz tak właśnie zrobię dwa niezależne serwa.Witku ja też już nie tak bardzo przepadam za "chińszczyzną" kiedy w moim Easy Starze po dwóch godz latania silnik Emaxa zaczął tak hałasować oczywiście od zużytych łożysk a jak chwyciłem za ośkę to na końcu z 2mm luzu. Zamówiłem serwa, o dalszych pracach poinformuje w krótce.
Rekomendowane odpowiedzi