Rometowiec007 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jak w temacie mam zamiar zbudowac Guppiego z depronu. Instrukcje budowy mam z:http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1043494 a plany:http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=12506545&postcount=78. Robić go z silnikiem czy naciagac na kilkunasto metrowej gumie? Proszę o rady i propozycje budowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Witaj przejżałem relacje z budowy na rc groups,odpowiedż na Twoje pytania zależy jakie masz doświadczenie w modelarstwie.Jeśli to Twój pierwszy model który chcesz popełnić to polecałbym coś prostszego na początek.Ogólnie pomysł ciekawy.Jeśli czujesz sie na siłach to zaczynaj.ja obstawiam wersje z silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jestem średnio zaawansowany. Zbudowałem toto - 0 , latające skrzydło rwd-5 by skazoo i strugam powoli wicherka 25P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Moim zdaniem przy starcie z gumy skrzydła mogą się poskładać. Proponuje jednak wersję silnikową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Cześć. Upłyneło dużo czasu od założenia tematu ale miałem do skończenia poprzedni model. Co do wersi motoszybowiec/szybowiec to zdecydowałem się że zrobie szybowca ale z myślą założenia w przyszłości silnika. Plany mam wydrukowane i sklejone. Z moich obesrwacji istnieje wiele planów do tego modelu a żaden nie jest idealny. Zauważyłem pare niedociągnięć w tym planie ale będe się starał je dobrze rozwiązać. Tu już pierwszy problem. Skrzynka sklejkowa jest grubsza od dwóch środkowych warstw depronu. Co tu zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 skrzynka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Nikt się nie przyłączy do tematu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Bo bez waszej pomocy to tu nic nie zdziałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosadek Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Jeżeli Twój depron jest cieńszy niż z oryginalnego planu, to zamiast dwóch warstw użyj trzech lub czterech. Będzie trochę więcej kleju, ale chyba nie tyle by były problemy z ciężarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 W planach jest 8 warst a depron ma 6mm. Tylko dwie środkowe są nacinane na skrzynke to jest 12mm a skrzynka ma 36mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Cześć. Według mnie na planach jest więcej warstw depronu, wygląda na 10. Tylko w miejscu gdzie jest rurka węglowa warstwy są jakby grubsze, może autor celowo nie naniósł granicy między warstwami aby rysunek był czytelniejszy. Pozdrawiam Krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Troszke paprania sie jest z modelem, lecz efekt końcowy będzie bardzo dobry. Robisz z lotkami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 To zauwazyłem ale nigdzie na planie nie ma 10 warst tylko 8. Dwie środkowe wycinane i po trzy na boki. Ja już tego nie rozumiem Andrzej, robie bez lotek. Wiem że wszyscy mówią że z tym lepiej ale mam lotki w moim piperku J3 z epp i wrażenia z lotu z lotkami są słabe. Ciężko się pilotuje i dużo to nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Na planie nie ma, ale weź linijkę i zmierz jaką szerokość ma kadłub. Według mnie 60mm jak podzielisz to przez grubość depronu (6mm) to wyjdzie Ci 10 warstw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Mi wychodzi 48mm. 3+2+3=8 8x6=48. Jutro zrobie dokładne zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Kolego, weź otwórz ten plan bluguppy_diagram_letter.pdf strona 20 i zobacz w warstwy depronu w miejscu gdzie jest rurka węglowa. Czy widzisz że warstwy przy rurce już na oko są grubsze od pozostałych? Pozdrawiam Krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Masz racje, przpraszam, widocznie patrzałem gdzie indziej. Tu lepiej widaćbluguppy_diagram.pdf Tu te warstwy środkowe są 3. Jedna normalna środkowa w której jest rurka węglowa i 2 po bokach trochę grubsze, według mnie są to 9mm. Napisz jak umiesz rozwiązanie jak to wykonać bo ja juz tego nie rozumiem . Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Na Twoim miejscu te 2 grubsze warstwy wykonał bym sklejając depron 6 i 3 mm, a w środkowej 6mm warstwie wykonał bym wycięcie na rurkę i wszystko skleił do kupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 No to do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Powoli do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi