Skocz do zawartości

Zwiększenie zasięgu video - przekażnik

armand

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Armand, dlaczego wykluczasz balony, to bardzo wygodne i tanie rozwiązanie. Wydaje mi się, że balon na uwięzi pozwala na względne unieruchomienie przekaźnika, to daje możliwość użycia anteny kierunkowej odbiornika na ziemi i nadajnika w powietrzu. Może chodzi o coś innego?

Opublikowano

Latałem dość dużym sterowcem RC, balony też puszczałem i ile kosztuje hel też wiem i jak się zachowują na wietrze też wiem.

Wiesz ile waży linka np. 100m która utrzyma balon tak ze 2 m sześcienne helu, no chyba, że będzie naprawdę cieńka, a takie o dużych wytrzymałościach już trochę kosztują i to wcale nie mało - dość duże naprężenia dynamiczne zaczynają występować.

Nie to problem czasu startu, transportu, terenu i założeń itd.

Muszę pokonać np. ścianę lasu i wydmę. Docelowy model lata sobie za lasem i ja chcę tylko zobaczyć gdzie leci, oczywiście miło by było mieć "panoramę" tego co jest za przytoczonym lasem.

Utraty chwilowe wizji mi nie przeszkadzają.

Opublikowano

Jeżeli chodzi tylko o podgląd to masz rację nie będzie przeszkadzać. Natomiast jeżeli chodzi o pilotowanie poprzez kamery, to zaniki wizji moim zdaniem są dużym problemem.

Opublikowano

Tak czy inaczej twój płatowiec i system sterowania będzie dawał pewien komfort . Jeżeli będzie automat to jedynie będziesz nadzorował przebieg lotu i w razie czego przejmiesz sterowanie lub nie. Natomiast w moim założeniu przynajmniej na razie będzie praca przy sterach.

Opublikowano

Armand , jeżeli planujesz latać poza horyzont radiowy , przemiennik o którym napisałeś może zwiększyć zasięg.Ale do 10 km nie jest to potrzebne.W literaturze podaje sie że podniesienie anteny o 1m rozszerza horyzont o 1km.Wiec wystarczy że polecisz modelem na 20m i już masz 100% rezerwy bezpieczeństwa.Mam to potwierdzone w praktyce ,rozmawiałem kiedyś przez radio (144Mhz) ze skoczkiem spadochronowym który miał przy sobie ręczny radiotelefon.Zaczęliśmy rozmowę gdy on miał ponad 1000m , urwało sie poniżej 100.Ja byłem w Ozorkowie pod Łodzią a on nad Inowrocławiem . Możesz sprawdzić odległość.

Żaden przemiennik nie pomoże w zwiększeniu zasięgu jeżeli anteny się widzą.Problemem jest małe natężenie pola w miejscu ustawienia anteny odbiorczej.Jeżeli masz tępy odbiornik jego wymiana da jakiś rezultat , w innym wypadku zostaje tylko zwiększenie mocy promieniowanej.

Opublikowano

No włąsnie anteny mogą przestać się widzieć i dlatego o tym pomyślałem, jako uboczne działanie i tak krążącego modelu.

Muszę przysiaść i policzyć - to w sumie prosta geometria :wink:

Może po prostu maszt i antena sektorowa na maszcie.

Opublikowano

Juz kiedys napisalem to zdanie (pewnego Pana ktory mi pomogl w problemach z zasiegiem)

ale napisze jeszcze raz.

Sens mniej wiecej taki.Po co umieszczac anteny na patykach,przeciez antene juz masz wysoko (w modelu) Tu zachodzi tylko sytuacja odwrotna-zamiana miejsc tx-rx.

Jesli nie zejdziesz ponizej pulapu 100-200m

Ten zestaw z marszu gwarantuje 10 km

631f13c39bbf9341.jpg

anteny

c3b1a266fe914226.jpg

Zastosowanie anteny tx ,,pajaczka'' czy jak kto woli gp (pomijajac polaryzacje)

przy 500mW to potega :shock:

Tu wyprzedzajaco dodam (w konkluzji dla dzisiejszego respondenta email) ze paradoksalnie wyjdzie tak-im model bedzie dalej,tym lepszy bedzie odbior (rozwarcie kata np 40 stopni) przy modelu - 100 m bedzie +/= ok 100m ale z 1000m moze byc i pow.2000m.O tym tez juz pisalem,ze odbior jest coraz pewniejszy/lepszy im dalej jest model (oczywiscie do pewnej granicy). Pozniej napotkamy wspomniane wyzej , natezenie pola,ale raczej nie przewiduje takich lotow.

Choc Armand zapewne nas zaskoczy takim :D :shock:

Na przeszkody terenowe jeszcze nikt nie wymyslil sposobu.

Tak juz na koniec,o wiele wieksze problemy napotkalbys stosujac ,,przekaznik''

To jesli chodzi o pewnosc polaczenia w wersji semi proffesional.

Zapewne w bolach urodzi sie w ciagu kilku miesiecy tracker pan,wiec i kierunkowosc przestanie byc problemem (wyjscie ze stozka anteny).Samolot przez takie rozwiazanie stanie sie niejako ,,wolny'' , czyli nie bedzie musial leciec po okreslonej trasie a i sprawnosc calego systemu wzrosnie , gdyz anteny zawsze beda w pozycji optymalnej vs model.

Opublikowano

Nie , nie dlatego.

To ze wzgledu na propagacje,zaklocenia,ew. inne nieszczescia.

W 2,4 moze tak byc ze sygnal kilka cm dalej jest dobry, a w innym juz nie,taka karma.

Niedawno powiesilem tx na drzewie.Ogladajac obraz ( i jadac autem) doszedlem do wniosku ze szkoda paliwa....

To chyba wystarczy za rekomendacje zasiegu.

Edit.

Drzewo bylo na niewielkiej gorce/wzniesieniu.Tx w zasiegu widzialnosci-czyli w tamta strone :)

Opublikowano

Na przeszkody terenowe jeszcze nikt nie wymyslil sposobu.

Wymyślił.

Nazywał się Arthur C. Clarke - ten od Odysei Kosmicznej 2001, niedawno zmarły.

Jego pomysł - to, o czym dość mało ludzi wie: orbita geostacjonarna - czyli "wiszące" w jednym punkcie satelity praktycznie nie zużywające paliwa na stabilizację położenia.

Aplikacja dokładnie taka jak np w pociskach manewrujących czy Predatorze - konstrukcyjnie

i elektronicznie banalnie prosta (tracking antenna) i 100% łączności gwarantowane na praktycznie dowolnym dystansie. Jedynie te koszty.....

Opublikowano
Czy warto, kto ile ma kasy jest problemem pomijalnym.

Biorac pod uwage w/w ten problem jest pomijalny.

no jasne, są rozwiązanie przejściowe i docelowe :wink:

Reasumując:

- Oracle

- anteny jak na obraku może jakiś link do nich

- odbiorniki no właśnie które?? - bo "przerobiłeś" ich wiele czy to są np. te odbiorniki

- 500 mW nadajnik który?? ten TX-2400-500

Suma z tego co pisałeś poniżej 500 USD - dobrze pamiętam??

Opublikowano

No tak jakos wyjdzie cenowo.

Oracle-150

2x rx 50x2-100

tx-50

Anteny to chyba juz w RP,mysle ze niewiele moze w nich poprawic/usprawnic polska mysl techniczna.

Ew. szukaj tych

http://www.13cm.co.uk/html/aerials.html

na Ebay lub kup w UK.

Anteny patch,panelowe czy inne ,,cudowne'' raczej nie pomoga.Yagi tez moze byc,ale sa

dosc waskie.

Czekam na pogode,wowczas bedzie filmik , jak sie sprawuje taki komplet w akcji.

Ja poprzestane na razie (z koniecznosci) na 2-2,5 km.Ale moze pozna wiosna......?

Opublikowano
W 2,4 moze tak byc ze sygnal kilka cm dalej jest dobry, a w innym juz nie,taka karma.

To nie żadna niezwykła właściwość fal radiowych. :lol: Dzieje się tak dlatego ze do anteny odbiorczej dochodzą dwie fale .Jedna bezpośrednia , druga odbita od ziemi.Raz się dodają raz odejmują , bo fala odbita ma dłuższą drogę do anteny odbiorczej.Jeżeli anteny odbiorcze przesuniemy o długość fali dobry sygnał będzie zawsze w jednym z odbiorników.Potrzebny jest układ który by ten lepszy sprawdzał i odpowiednio przełączał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.