endriuRC Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Zrobiłe toto-1 teraz mysle nad samolotem bardziej przypominający wygląd nie szybowca a samolotu więc wybór padł na niejakiego toto-7 od motylastego. Budowe zacznę jak kupie: listewki,żywice i bowdeny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 i jak postępy?? pokazuj jak ci idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 i jak postępy?? pokazuj jak ci idzie Myślałem że dzisiaj powycinam części na kadłub a tu klapa włączam drukarke a tu tuszu brak :/ Jutro lub w piątek je wydrukuje i wytne z depronu elementy depronowe modelu Na bocianmix.pl niema listewek 6x3 :/ a takie są u motylastego to jakie zabrac inne aby pasowały najlepiej http://www.bocianmix.pl/36,163,sklep,modele.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Panowie dziadek mi przyniósł jakies włókna szklane dobre możecie mi powiedzieć którym laminować ? Moje wypocinki jutro szlifuje wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maca111 Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Jeśli już proponowałbym ta tkanine z 3 zdjecia, , polecam kupic jakas dobra obsadke kilka skalpeli albo chociaz noze do tapet ,pile wloskowa i jakiś dobry i długi metalowy liniał 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Jeśli już proponowałbym ta tkanine z 3 zdjecia, , polecam kupic jakas dobra obsadke kilka skalpeli albo chociaz noze do tapet ,pile wloskowa i jakiś dobry i długi metalowy liniał Nożyki już mam, liniał kupię, piłkę też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 ''przymiar kreskowy'' - liniał co ciekawe jest tańszy od zwykłej linijki, a co jeszcze ciekawsze trafić na prostą (nie wklęsłą) linijkę graniczy z cudem. Więc mamy taniej i lepiej, polecam przymiar Topex'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 panowie dziś zaczałem robote od stateczników, wkleiłem listewki balsowe, wieczorem dodam foto Mam pytanie z balsy 4mm twardej moge zrobić mocowanie do podwozia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Balsa powinna wystarczyć, ale sklejka ze skrzynek po mandarynkach powinna być lepsza do tego celu. Jest lekka i troszkę twardsza, wkrętów nie wyrwie, chyba że planujesz twardsze lądowania to wtedy sklej dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Nie nie planuje twardych lądowań dzięki za odpowiedź i zrobię z balsy 4mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Nie mam narazie listewek sosnowych aby zacząć robic kadłub, więc zrobiłem stateczniki i inne jutro jak wyschnie to ładnie zaokrągle i wyszlifuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Nie wiem jaką metodą obrabiasz, ale za pomocą noża do tapet i listewek z papierem ściernym przyklejonym na CA o odpowiednich szerokościach można zdziałać cuda, jak nie masz piłki do drewna to od biedy nada się brzeszczot do "nożówki" (piły do metalu) którym przy odrobinie wprawy można zdziałać cuda. Na desce montażowej zrobionej z tablicy korkowej lub płyty pilśniowej miękkiej (kiedyś używana była do ocieplania domów) będzie Ci się o wiele wygodniej montowało, od biedy ujdzie też kawałek płyty kartonowo gipsowej. Chodzi o wbijanie pinesek w podłoże, a najlepsza była by deska modelarska np taka http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/Maty-i-deski-modelarskie/Great-Planes-Deska-modelarska-srednia.html Powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Nie wiem jaką metodą obrabiasz, ale za pomocą noża do tapet i listewek z papierem ściernym przyklejonym na CA o odpowiednich szerokościach można zdziałać cuda, jak nie masz piłki do drewna to od biedy nada się brzeszczot do "nożówki" (piły do metalu) którym przy odrobinie wprawy można zdziałać cuda. Na desce montażowej zrobionej z tablicy korkowej lub płyty pilśniowej miękkiej (kiedyś używana była do ocieplania domów) będzie Ci się o wiele wygodniej montowało, od biedy ujdzie też kawałek płyty kartonowo gipsowej. Chodzi o wbijanie pinesek w podłoże, a najlepsza była by deska modelarska np taka http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/Maty-i-deski-modelarskie/Great-Planes-Deska-modelarska-srednia.html Powodzenia w budowie Super że mi przypomniałeś o tym kawałku listewki i na to papier ścierny dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Robota na dziś zakończona (ostateczne dokańczanie miejsc gdzie brakuje taśmy będzie po złożenie modelu w całosć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Z dniem dzisiejszym wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Powinieneś oklejać po sklejeniu,uzyskał byś o wiele mocniejszy kadłub . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 dam mu przeźroczystą taśmę po oklejeniu, zrobiłem teraz ponieważ potem sie strasznie źle okleja model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maca111 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Dodatkowa folia=dodatkowa waga na twoim miejscu zerwalbym to co teraz jest a pozniej okleil sklejony kadlub stery moga zostac chociaz widac ze w niektorych miejscach jest po pare warstw folii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Dodatkowa folia=dodatkowa waga na twoim miejscu zerwalbym to co teraz jest a pozniej okleil sklejony kadlub stery moga zostac chociaz widac ze w niektorych miejscach jest po pare warstw folii Kadłub bedzie okl,ejony tak jak jest (warstwy są bo niekiedy wystawało troszke depronu). Skrzydła będa tylko w paski co 5cm także zaoszczędze na wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 To chyba już lepiej całość malować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi