toofast Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Jaki polecacie? Do skrzydelka wiec - misi obslugiwac delta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 EagleTree Guardian http://www.eagletreesystems.com/index.php?route=product/product&product_id=50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 W tansze nie warto inwestowac? 300-400 troche duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Ja do swoich modeli wsadzam Orange i jestem zadowolony. Nie mam porównania do droższych układów, ale to co robi Orange mi wystarcza. Samoloty latają dzielnie przy wietrze, potrafią niema stanąć w miejscu jak się zwolni "pod wiatr" i nic się nie wali. Przy Bixlerze czy szybowcach stabilizacja pomaga mi utrzymać model na zadanym kursie, co się sprawdza przy filmowaniu, w warbirdach wspomagam się stabilizacją podczas startu i lądowania na trawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Zawsze możesz przeprogramować takie coś http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21977__HobbyKing_Multi_Rotor_Control_Board_V3_0_Atmega328_PA_.html Poczytaj o openaero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 W tansze nie warto inwestowac? 300-400 troche duzo Tańszych nie próbowałem. Ten znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Czy w twoim stabilizatorze tez tak jest: (dla trybu samo poziomujacego autolevel) - im bardziej zmniejszam gain tym bardziej zmniejsza sie nie tylko odpowiedz gyro ale i mojego sterowania ! Zmniejsza sie kat wychylen ! W trybie acro (bez autolevel) - jest podobnie, tyle ze wychylenia dla tego samego gain sa wieksze i wieksza jest szybkosc reakcji na drazki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Nie, u mnie reakcja na drążki jest niezależna od poziomu gainu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja zakupiłem ostatnio OrangeRX RX3S 3-Axis Flight Stabilizer V2 ale nie miałem jeszcze okazji go wypróbować. Ale z tego co się o nim naczytałem to wygląda na bardzo fajny stabilizator w bardzo przystępnej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 TeBe a to w trybie 2D (samolo sam wraca do poziomu) ? To jak bedziesz mial okazje wyprobowac orange to opisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 A co tu opisywać. Podłączasz i działa. Można też włączać i wyłączać z poziomu aparatury. Trzema pokrętłami regulujesz stopień korekty, od delikatnej do wariackiego machania lotkami i sterami. Dobrze ustawiony model spokojnie może zawisnąć w powietrzu kładąc się na wietrze jak latawiec. Minusem Orange jak dla mnie jest to, że nie da się jednocześnie ustawić klapolotek i latać z założonym stabilizatorem. Przynajmniej nie dało się z aparaturą Turnigy 9X, w i-10 jeszcze nie próbowałem, ale nie bardzo mam nadzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 No wlasnie - dlatego jest co opisywac bo czasami takie szczegoly maja ogromne znaczenie. Jak zmieniasz gain dla trybow podstawowych to ogranicza to wychylenie sterow czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Nie. Same wychylenia pozostają bez zmian. Działa też DR/EXP. Pokrętłami na stabilizatorze zmienia się tylko wychylenia korekcyjne - od malutkich, które nie sprawdzą się przy wielkim wietrze po olbrzymie, które też się słabo (przynajmniej w moich) modelach sprawdzają. Ja mam ustawione tak około połowy i jestem zadowolony. Modele przestają nerwowo zachowywać się na wietrze, a przy starcie jadą prosto przed siebie, kępki trawy nie wybijają ich z kursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 A czy model sam po puszczeniu dragow ustala sobie poziom ? W trybie ktorego uzywasz da sie latac na plecach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Wszystko da się robić, bo to nie jest autopilot tylko stabilizacja. A autopilocie to sobie ustalisz, że ma lecieć na wprost i leci, obiera kurs, wyrównuje lot i leci. Stabilizator działa troszkę inaczej. To urządzenie niweluje w pewnym stopniu wpływ wiatru. Samolot bez stabilizacji po otrzymaniu podmuchu wiatru zaczyna nerwowo reagować, a to dziób zadrze, a to skrzydłami zaczyna machać. Stabilizator ogranicza wpływa wiatru, gdy szarpnie samolotem w lewo on machnie na chwilę statecznikiem w prawo i samolot wyrównuje lot. Dzieje się to w ułamkach sekund a stopień tych szybkich wychyleń regulujesz właśnie pokrętłami. I tyle... Coś jak kontrowanie sterem jachtu płynącego na dużej fali przy silnym wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bfis Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Witam Z tego stabilizatora przez zmianę oprogramowania można zrobić stabilizator wysokiej klasy. Ja korzystam z niego już drugi rok i pomaga latać modelami w róznych warunkach. Zainteresowanym przesyłam linki do szczegółowych opisów jego programowania i używania : http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=680&n=orange-flight-stabilizer-rx3s-s-open-source-%E2%80 %93-3-cast http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=719&n=v-downloade-subory-pre-rychle-flesovanie-ed_open-stabilizera http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=716&n=open-stabilizer-rx3s-konecne-s-pouzitelnym-rezimom-hold-1 http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?kat_c=open-stabilizer Najlepsza wersja oprogramowania , to verzia Ed_10 Sam korzystając z tych opisów przeprogramowałem 6 stabilizatoró sobie i kolegom. Warto przeczytać powysze opisy i skorzystać z nich. Wykorzystałem do tego programator USBasp (zwróćcie uwagę na zasilanie stabilizatora - tylkp 3 V jak w opisie) jaki używałem do programowania nadajnika T9x Powodzenia Ed_10.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 "Ignorancja to sila" nie obrazajcie sie tylko ale : toofast - min. nawet nie przeczytal instrukcji przed zakupem Emhyrion - musisz chyba zmienic poglady, moj stabilizator wlasnie tak dziala jak opisalem a nie jest autopilotem w dodatku majac porownanie twierdze ze autolevel jest duuuuuuzo lepszy do np. fpv albo niskich przelotow (przynajmniej w kilku kwestiach) jak chcesz to podziele sie spostrzezeniami w moim to co Ty opisujesz to tylko jedna z kilku opcji (w dodatku z lub bez headlock) bfis - choc jestem fanem diy i przerobek to tutaj widze fail ! Co rozumiesz przez pojecie "wysokiej klasy" ? Masz porownanie do sprzetu high endowego? Wyzej tylka nie podskoczysz a tym tylkiem jest tu hardwer Jakie benefity daje zmiana softu? Moj stabilizator z pewnoscia trudno nazwac high end choc ma 3 osiowe gyro i 3 osiowy akcelerometr i 32 bitowy kontroler - ale ze nie mam porownania do innych stabilizatorkow to jest dla mnie "oh i ah" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 OrangeRX RX3S 3-Axis Flight Stabilizer V2 ma dla mnie jedną wadę: rozdziela sygnał lotki na dwa serwa, tak jak Y-kabel, ale niestety odwraca (rewers) jedno wyjście. Musiałem z tego powodu przelutować jedno serwo żeby lotki pracowały naprzemiennie. I oczywiście można zapomnieć o klapolotkach bo lotki sterujemy jednym kanałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Ustaw dla delty jesli mimo tego beda ci dzialaly pozostale wyjscia (tak jest u mnie) to masz problem rozwiazany ! prawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 OrangeRX RX3S 3-Axis Flight Stabilizer V2 ma dla mnie jedną wadę: rozdziela sygnał lotki na dwa serwa, tak jak Y-kabel, ale niestety odwraca (rewers) jedno wyjście. Musiałem z tego powodu przelutować jedno serwo żeby lotki pracowały naprzemiennie. I oczywiście można zapomnieć o klapolotkach bo lotki sterujemy jednym kanałem. Zastosuj Y kabel. Dlatego czasem warto sięgnąć po alternatywny software. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi