Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nadzieję ,że skończę w ciągu miesiąca B) .

Proszę o porady to mój pierwszy model z lotkami i sterami :D nie mam zamiaru robić trenerka bo mam coś w tym stylu niby dwa silniki ale tak słabe ,że do szybowania wystarczają ;) .

Opublikowano

Dziękuję za przypomnienie ma być z depronu 3 i 5mm.

Nie wiem jaki silnik pakiet regulator i serwa to kupię na końcu ,bo zostawiłem zrobione w połowie modele czołg i statek.

Pierwsze pytanie czy depron 5mm z rowkami się nada?

Opublikowano

Moim zdaniem ten samolot nie będzie latał na hali.Lecz na świeżym powietrzu i będzie miał podwozie (najprawdopodobniej wysuwane jeśli się uda) trzeba mieć cel

Opublikowano

Pierwsze koty za płoty wszysko co miałem zronić na depronie 5 mm. Teraz trzeba kupić depron 3mm pytanie gdzie macie może jakis sklep godny (lub nie ;)  ) polecenia.

Opublikowano

Chowane podwozie w parkflyerowym deproniaku 70cm rozpiętości to taki trochę popularny tutaj "lotniskowiec" .... oczywiście, że nie ma problemu bo wszystko da się zrobić ale chyba chcesz za dużo naraz. Depron biały dostaniesz w większości sklepów modelarskich, porównanie depronów masz na forum, w Szczecinie chyba nie będzie kłopotu z wyborem tego materiału. Masz pół czołgu i pół statku, teraz jeszcze pół Spita oraz pół U-Boota i władasz w każdej płaszczyźnie od podwody aż do powietrza. Nie można określić czy depron 5 mm z rowkami się nada bo kij wie co tam tworzysz. Pewnie, że się nada tylko do czego? Pokaż cokolwiek, plany czy szkice, przedstaw wizję oraz to co już zrobiłeś i wtedy zadawaj pytania.

Opublikowano

Chowane podwozie w parkflyerowym deproniaku 70cm rozpiętości to taki trochę popularny tutaj "lotniskowiec" .... oczywiście, że nie ma problemu bo wszystko da się zrobić ale chyba chcesz za dużo naraz. Depron biały dostaniesz w większości sklepów modelarskich, porównanie depronów masz na forum, w Szczecinie chyba nie będzie kłopotu z wyborem tego materiału. Masz pół czołgu i pół statku, teraz jeszcze pół Spita oraz pół U-Boota i władasz w każdej płaszczyźnie od podwody aż do powietrza. Nie można określić czy depron 5 mm z rowkami się nada bo kij wie co tam tworzysz. Pewnie, że się nada tylko do czego? Pokaż cokolwiek, plany czy szkice, przedstaw wizję oraz to co już zrobiłeś i wtedy zadawaj pytania.

Ok jutro coś wrzuce bo dziś czsu nie mam.

Opublikowano

spitfire_80cm_compleet_A3.pdf

To plany z

Spitfire - depron (na podstawie planów z flitetest)

mam lekkie problemy z pracą z nimi ,ale pierwszy raz posługuje sie czymś podobnym a rozpiętoś taka mała bo na A4 robione.

Planuję zrobić podobne malowanie.

Mowa o drugim z prezentowanych (ten czarny)

Opublikowano

Dziękuję za uwagę tu chodzi o to iż wkleiłem plany (link) i coś poszło nie tak. Nie rozumiem co Plany ściągnołem z postu pt. Spitfire - depron (na podstawie planów z flighttest) z naszego forum ale nie od autora.Tylko drugiego modelarza robiącego równolegle do autora posta i tłumaczę wielkość bo nie mam drukarki A3 tylko A4 i dlatego ta wielkość (tak sądzę)

Opublikowano

Michał

Wielkość drukarki w żaden sposób nie ogranicza wielkości modelu. Plany można powiększyć i pociąć na formaty A4, które drukujesz i sklejasz taśmą.

Zrobiłbym większy - minimum 1m rozpiętości, najlepiej ok. 1,2m - będzie lepiej latał, no i pomysł z podwoziem jest wtedy sensowniejszy.

Na stole model zawsze wydaje się duży, jak go zobaczysz na lotnisku to skurczy Ci się w oczach tak ze 2x. Przesadzam tylko trochę.

Pisz staranniej, używaj interpunkcji, czytaj co napisałeś, bo naprawdę momentami ciężko zrozumieć co piszesz.

Opublikowano

Przepraszam za błędy ,ale piszę na telefonie i na nim wygląda wszystko normalnie ,gdy widzę to na komputerze to coś dziwnego się dzieje. I czy mógłby ktoś mi powiedzieć jak się zdjęcia wrzuca.

Opublikowano

Przy pisaniu posta masz przycisk "Więcej opcji" i tam masz opcję "Dodaj pliki" Wybierasz co chcesz wrzucasz a potem opcja "Dodaj do wpisu" czy jakoś tak no i masz 

Opublikowano

Nie wiem jak dobrze latasz ale taki maly rozmiar szybko sie kurczy w locie i ciezpo okreslic w jakim polozeniu go masz. Ja latam modelem o rozpietosci 80cm i nawet odlatujac na odleglosc polowy boiska i robisc manewry mozna sie potracic. Taki ok 1m bedzie lepszy. Jak pobierales plany z postu o "spitfire" to tam jest sporo informacji od kolegow co i jak. Sam budowalem i dzieki tym informacja model latal.

Opublikowano

Nie jestem w stanie tego wydrukować w powiększeniu. :(

Wszystko się da. Opcja z drukarnią jest dla leniwych :P Ściągasz Adobe Readera za free z sieci. Otwierasz dowolnie wielki plik A3, A0 jaki chcesz. Dajesz drukuj wybierasz opcję broszury (ang. poster) zaznaczasz zeby dodał znaczniki cięcia i włallllaaaa. Możesz już tam przeskalować sobie plan. Później tylko trzeba pobawić się z nożykiem, linijką i taśmą.

Opublikowano

Mateuszu, mi się też zdarzyło że nie dało się ani powiększyc, ani wydrukować w opcji "broszura". Niektóre sterowniki drukarek chyba tak mają.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.