throd Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam musze kupic regiel dwukierunkowy do mojej lodzi. Aby dobrac odpowiedni powinienem zmierzyc amperaz. I teraz kombinuje tak. Mam zasilacz o regulowanym napieciu ktory pokazuje takze pobor pradu. Jezeli podlacze silnik to bede mial pomiar bez obciazenia, jezeli teraz zatrzymam wal silnika to bede mial pomiar pod maksymalnym obciazeniem. Czy wlasciwie kombinuje?? Czy prad zwarcia to ta sama wartosc co szczytowy pra pod maksymalnym obciazeniem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Czemu kombinujesz pod górę? Każdy typ silnika ma podane parametry więc wystarczy wybrać odpowiadni pod tym względem. Dla przykładu szczotka typu 600 to coś ponad 60A. W swojej jednej z łodzi mam 2x 400, które biorą z 15A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Ten silnik to jeszcze ojciec kupil i nic o nim nie wiem wiec dlatego chcialem pomierzyc. Zaraz skocze na google i poszukam jakis parametrow tego silnika. Chyba ze ktos mi ulatwi i zna jego parametry ponac jest dosc powszechny. Acha jeszce jedno kombiuje maksymalny amperaz w reglu mowi o tym jaki prad poda maksymalnie na sinik tak?? I mam jeszce pytanie czym grozi zle zestawienie tych wartosci czyli jezeli pobor obciazonego silnika jest wiekszy niz to co podaje regiel?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 pierwsze to szczotka czy bez szczotka ?? Dla szczotki możesz mierzyć z zatrzymaniem wału ale to ryzykowne i trzeba szybko to robić. Prąd regla to MAX prąd jaki może przez niego popłynąć bezpiecznie, ale prąd dobiera silnik nie regiel i w przypadku złego dobrania regla ( w doł) spalisz tranzystory, (w góre) będzie się regiel mniej grzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 To silnik szczotkowy bardzo popularny w samochodach rc. Moge zmierzyc to szybko bo jesli zatrzymam wal to momentalnie wyswietli mi wartosc na lcd zasilacza. Z tego co w necie wyczytalem to regiel powinien byc z okolo 30 A chwilowego pradu max. Jesli ktos zna ten silnik to prosze o podpowiedz czy dobrze mi sie zdaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Nie przedstawiajac opisu ani fotki skąd mamy wiedzieć jaki to silnik. skoro kupił Twój ojciec to pewnie nic nowego? W samochodach to chyba 540 jest (?!) Szczotki sa tanie, nie lepiej upić nową z wiadomymi parametrami? Na tym twoim silniku muszą być jakieś oznaczenia więc odszukaj je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Nie wiem dlaczego tego nie napisalem silnik to mabuchi rs 540. Bylem rzekonany ze napisalem o tym. No i inny silnik nie wchodzi w gre, ojciec dal za niego kiedys ze dwadziescia pare lat temu kupe kasy i jeszce w dodatku ciezko bylo wtedy zalatwic cos poza silnikiem z wycieraczek od wartburga. Ja tylko mam zamiar dokonczyc jego dzielo wiec silnik musi byc ten i to ten konkretnie egzeplarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Regulator ktory znalazlem to regiel do auta ale to chyba tylko kwestia wodoszczelnosci jesli chodzi o roznice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Do typowego silnika klasy 540 - jak trafnie okresliłem w/g kolegi zajmującego sie tym d.lużej ode mnie wystarczy regulator 40A. Myślę, że najlepiej typowy "wodny".Ja posiadam Hiteca EZX-R czy jakoś tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Dzieki Foker taki jak ty masz mam zamiar kupic w modele sklep za 135 zl max dla pracy ciaglej to chyba 45A. Milko oferuje mi za 85 zl 20 A ale obawiam sie ze bedzie zbyt slaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Tak wiec by podsumowac moje rozterki: http://www.mabuchi-motor.co.jp/cgi-bin/catalog/e_catalog.cgi?CAT_ID=rs_540rhsh to jest silnik a to regiel http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=676 nada sie pasuje to do siebie?? Dzieki za pomoc i cierpliwosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.