magilla Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Duże te Twoje lotki ja bym już zakładał jakieś lepsze serwa na metalowych zębach bo jak widzę taki silnik to Ty raczej 3D będzie latał tym Cubem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Magilla, a jakie serwa byś sugerował? Te wydawały mi się najmocniejsze w skali micro. Niestety standardy nie wejdą w skrzydło - za mała grubość profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Moc to nie wszystko. Silne serwa ze słabymi trybami to nic dobrego. Ciężo mi coś zasugerować ja w swoim większym Super Cubie (1.56m) mam tower pro mg90S i działają bezproblemów. Ostatnio zakupiłem w marvio 2 sztuki TP MG91. Jeszcze nie testowałem ich w powietrzu ale wyglądają obiecująco. Koledzy na forum często wspominają też o serwach Corony 929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Z osobistego doświadczenia powiem, iż serwa Tower Pro SG 92R latają od 1,5 roku, 3 razy w tygodniu na lotkach i kierunku w mojej Cessnie 172 160cm rozpiętości i 1,8 kg do lotu i żadnego problemu z nimi nie ma, pomijając wadliwy egzemplarz, w który po 1 locie padł (spaliło się). Model służy jako mini holówka dla szybowców. Ewentualnie można użyć Tower Pro MG16R bądź Hitec , Coron nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 W takim razie zostawiam te serwa na lotkach tak jak planowałem. W międzyczasie udało mi się zrobić całe oszklenie kabiny. Canopy Glue sprawdza się faktycznie rewelacyjnie - po wyschnięciu robi się elastyczny i przezroczysty - aczkolwiek w kilku miejscach od wewnętrznej strony szyb nie uniknąłem rozmazów na miarę Picassa Ale to już kwestia praktyki. Postaram się zrobić jakieś fotki i wrzucić. Teraz biorę się za podpory skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 obiecane fotki oszklenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Podpórki skrzydeł/zastrzały już wstępnie wyciosane i uzbrojone w aluminiowe zaczepy. Teraz szlifowanie i malowanie Widzę, że w tle załapała się niezastąpiona w modelarstwie rolka papieru toaletowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Po kilku godzinach szlifowania podpory właściwie gotowe. Jutro czeka je pierwsze malowanie na biało. Teraz prezentują się o tak: Teraz obmyślam mocowanie silnika. Plany tego nie precyzują ale czy w takim modelu konieczny jest wykłon silnika w prawo? Jeśli tak, to ile stopni? Na planach jest pokazane tylko lekkie pochylenie osi w dół PS. Pod modelem "prostują" się już plany kolejnego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekW Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, Bardzo fajna relacja z budowy, ale mam kilka pytanek. Czy biała folie naklejałeś na niebieską (czy usuwałaś kawałki niebieskiej z pod białej) ? Sprawa zastrzałów, z jakich listewek zrobiłeś zastrzały pod skrzydła. Powodzenia w oblocie. Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Cześć, Białe wstawki są klejone na niebieską folię. Na szczęście folia nie prześwituje. Zastrzały są bukowe. Dzięki za życzenia - z pewnością nagram filmik, oby z happy endem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Nie z -endem, tylko z pierwszym z wielu udanych lądowań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Witam . Wybacz,że zawracam Ci głowę w święta ale chciałbym się dowiedzieć czy naklejając na górnej powierzchni skrzydła te białe wstawki nakłuwałeś miejscowo folię aby nie powstawały bąble.Czeka mnie oklejanie skrzydeł folią Oracover i ubzdurałem sobie ,że mają mniej więcej tak wyglądać.Widzę ,że tobie to fajnie wyszło.Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Cześć, już miałem takie pytanie w wątku - cytuję poniżej moją odpowiedź Tutaj akurat trochę było zabawy. Temperatura była obniżona oraz dodatkowo kleiłem je rozpoczynając od środkowej części elementu a następnie prasując do zewnętrznych krawędzi. Następnie, jeśli pojawiły się jakieś drobne albo większe bąble to bardzo delikatnie przebijałem je czubkiem szpilki modelarskiej i póki folia była jeszcze ciepła palcami ugniatałem bąbel aby wypuścić powietrze i dokleić folię. Następnie dotykałem to miejsce żelazkiem do finalnego przyklejenia, co jednocześnie powodowało, że dziurka po szpilce znikała całkowicie. Nie wiem, czy są jakieś lepsze/szybsze metody ale ta była skuteczna dla estetycznego wykończenia. Powodzenia w prasowaniu! Moja żona śmiała się ze mnie, że nigdy w życiu tyle czasu żelazka w rękach nie miałem nigdy wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Dzięki - przeoczyłem ,że było już to opisywane w tym temacie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Staraj się prasować na bardzo niskiej temperaturze żelazka. Ja na swoim modelarskie żelazko ustawiam temperaturę na 1 kropkę. Domowe żelazko dla jednaj kropki ma 110 stopniC ustaw nawet poniżej tego poziomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Ale jak domowe to bez pary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Dobra,będę próbował jak tylko dojdzie reszta folii -żelazko mam modelarskie, czyli ustawie sobie na około 90 stopni i zobaczymy.Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 czas na małą aktualizację - zamontowałem serwa lotek Jeśli przyjdzie paczka ze śrubami to w weekend przymierzam się do montażu silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stami85 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 W dniu dzisiejszym oficjalnie zakończyłem budowę Clipped Wing Cub'a. Mój pierwszy balsowy RC prezentuje się teraz następująco: Teraz będzie musiał niestety poczekać na lepsze czasy - kupno akumulatorów, podszkolenie umiejętności pilotażu oraz przypływ odwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Gratuluję estetycznie wykonanego modelu. Teraz pozostaje nam czekać na relację z oblotu, bo kiedyś musi on nastąpić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi