Athen Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jeżeli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie. Cześć Nadszedł czas na zmianę aparatury. Moja aparatura z zestawu pioneera zaczęła cudować. To zgubi zasięg, to jakieś dziwne rzeczy(lecę lecę nagle bach i samolot się obraca o 90 stopni przy zerowym wietrze). Czytałem "troszkę" a nadal nie mam zielonego pojęcia co wybrać. I tu leży problem. Nie jest tajemnicą że chodzi mi o możliwie niską cenę (kieszeń licealisty pojemna nie jest ). Na razie latam pioneerkiem. Nie planuję całej floty złożonej z 10 modeli. Natomiast gdzieś po głowie latają plany na quadrokoptery/helikoptery/ loty fpv. Nie widzę potrzeby całego multum bajerów natomiast duży solidny zasięg musi być. W skrócie -cena -możliwość rozbudowy -duży zasięg Czy może jest jeszcze jakaś ważna funkcja która jest potrzeba? Ktoś coś podpowie? Zgubiłem się w tym wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jak nowa to Turnigy 9X. Wystarczy w zupełności oryginalny moduł WCZ. Skoro twoja kieszeń nie jest pojemna, to uważam temat za zamknięty . Amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Athen Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jak nowa to Turnigy 9X. Wystarczy w zupełności oryginalny moduł WCZ. Skoro twoja kieszeń nie jest pojemna, to uważam temat za zamknięty . Co to jest ten moduł? To się dokupuje czy to jest jakiś podmodel? I gdzie polecacie kupić? allegro, sklepy modelarskie, zagramanica? I jak to wygląda z kupowaniem używanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Dozbieraj i kup Sanwe SD 10 - teraz na wyprzedaży 600-700 zł w zależności od odbiornika. Miałem Turnigy, to nie ta klasa - rozbiłem przez nią nowy model - padł moduł WCZ. I Polska gwarancja 24 mce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Nie no lepiej niech rozwala modele ... a odbiorniki kupi za 170 - 200 zł. Mając jeden model to chyba nie wielki wydatek i daruj sobie ten ton bo to nie jest potrzebne, w końcu nie proponowałem mu sprzętu za 2 000 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 "Nie no lepiej niech rozwala modele :)" .. coś mi tu zawiewa snobizmem .. Zróbmy ankietę ile spośród tysięcy Modelarzy na tym forum z T9X rozwaliło Swoje modele z winy aparatury. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Tak jestem snobem z Sanwą za 800 zł Teraz kosztuje 700.... Rzeczywiście jest powód do szpanu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Nie napisałem, że jesteś snobem a Swoją uwagą na temat rozwalania modeli na pewno w pewien sposób obraziłeś największe grono użytkowników bardzo popularnej aparatury 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ok. W takim razie z dedykacją dla wszystkich posiadaczy Turnigy 9x, film jak rozwalam nowy ( 2 lot ) model Midget Mustang + Saito 115. Chyba wystarczająco dużo strat, żeby się pozbyć tego badziewia Turnigy 9x Polecam ostatnie 30 sekund filmu, tam wiadać jak zdycha aparatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Wskaż mi choć jedną dziedzinę elektroniki, w której jest 100% bezawaryjności każdego egzemplarzu zanim zaczniesz bredzić i wylewać publicznie Swoje żale .. Widzę, że nie odpuszczasz, ale za to zaczynasz się delikatnie pogrążać (bez urazy ..). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jak kupisz pierwszą normalną apkę zrozumiesz różnicę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Latam na Taranisie odkąd pojawiła się pierwsza sztuka w Polsce (którą otrzymałem do testowania), więc nie rozumiem Twojej ostatniej wypowiedzi ... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Nie oczekuj, że będę śledził wszystkie Twoje posty - Taranis to nie T9, a w ogóle to mam chyba prawo do własnego zdania ..... T9 mówię nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Niczego nie oczekiwałem i nie wspominałem nawet o swojej aparaturze dopóki mi nie "pojechałeś" o "normalnej apce" to że mam Taranisa to nie znaczy, że każdemu (kto pyta o wybór apki) teraz będę pisał - "bierz Taranisa !!" i nigdy tego nie robiłem. Szanuję Twoje zdanie, ale nie spodobało mi się jedynie Twoje "Nie no lepiej niech rozwala modele :)" ... w końcu to Ty zacząłeś brnąć dalej a ja spokojnie pisałem swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Tyle że w Turnigy problem z modułem w .cz. powtarzał się w wielu nadajnikach. Znam ból dotyczący użytkowania apartatury Turnigy - również ubiłem kilka modeli. Sam czułem się pewniej lecąc tańszym hobby kingiem T6A niż zbajerowanym jak na tamte czasy Turnigy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Dozbieraj jeszcze 20 000 zł i kup 35 kanałową - na pewno nie rozbijesz modelu. Na reklamacje i tak nie będziesz raczej odsyłał do Chińczyków więc analogicznie wystarczy Ci używana Turnigy 9x kupiona na forum (moja śmiga już ponad 3 lata) a moduł zawsze możesz wymienić (nie jest to duży wydatek) na FrSky lub Orange bądź inny - jest tego trochę, zależy do czego ma to być i jakich potrzebujesz odbiorników. Najbezpieczniej kupić nową w Polskim sklepie. FPV zaliczone bezproblemowo ostatnio1,8 km na odbiornik 6ch (moduł fabryczny). Miałem już do niej z 15 odbiorników - nigdy nie było jakichkolwiek problemów. Jak się pilnuje, dba i zwraca uwagę na sprzęt a nie jest ignorantem to będzie działało. A na wadliwy egzemplarz można trafić nawet w najlepszych firmach. Niektórzy zapominają o tym, że można wyrwać antenę w odbiorniku (ostatnio ktoś dopiero po wielu komentarzach ze strony innych forumowiczów doszedł do tego, że latał na wyrwanej antenie, wcześniej na to nie wpadł) albo, że upadł im nadajnik i mógł wypiąć się pin koncentryka w module nadawczym. I potem jest płacz "a bo mamo przestała działać i mi samolot kręciołki robi". Zaraz się okaże, że w tym radiu od Pioneera problem jest również prosty jak drut czyli coś się wypięło lub odbiornik ma problem z anteną. Sprawdziłeś wszystko? Takie cuda się same z siebie nie dzieją na 2,4 gHz, to nie 35 gdzie zakłócenia mogą zamiatać modelem jak to często bywało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Nie neguję, że mieliście przygody, ale zauważyłem dziwne zjawisko ... T9 z racji ceny i możliwości kupuje większość na początek. Ci właśnie rozbijają modele i jako powód podają aparaturę (nie mam na myśli akurat Was). Po roku czy dwóch latania już nie rozbijają i latają na tej samej aparaturze ... resztę Sobie dopiszcie Sami. Tyle że w Turnigy problem z modułem w .cz. powtarzał się w wielu nadajnikach. Znam ból dotyczący użytkowania apartatury Turnigy - również ubiłem kilka modeli. Sam czułem się pewniej lecąc tańszym hobby kingiem T6A niż zbajerowanym jak na tamte czasy Turnigy. na 100 użytkowników "markowej" aparatury będzie 1000 tej "z niższej półki". Jak przybędzie do 1000 tej "markowej" to pewnie ilość wadliwych sztuk nie będzie odbiegać od tej "z niższej półki" ... to w końcu robią Ci sami i wcale do tego nie dokładają poza zbędnymi bajerami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Mówił o fpv ,o zasięgu i rozbudowie , wg mnie te wszystkie kryteria najlepiej spełnia moduł nadawczy FrSky , a nadajnik to już można używkę Turnigy . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Istotna uwaga ... bo można się pogubić czy piszemy o awaryjności aparatury czy modułów nadawczych .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Sprawa jest prosta - użytkowników tanich aparatur jest więcej przez co statystycznie problemy mogą częściej występować. Jak spieprzy się dobre radio Graupnera albo Futaby to "no cóż zdarza się, nawet najlepsi popełniają błędy" a jak padnie coś taniego "a bo to szajs chiński i dziadostwo". Jak na tylu użytkowników Turnigy 9x i ilość problemów z nią to to radio wypada wyśmienicie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi