idfx Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Witam ! Czy ktoś posiada / lata / latał modelem z linku ? http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=39_40&products_id=14534&language=pl lub ten : http://www.marvio-rc.pl/soprano-46-arf-airline,3,4,1232 Zastanawiam się nad zakupem i wsadzeniem do niego ASP FS 61, który mam obecnie w stanie wolnym. Proszę o jakieś konkretne opinie i czy warto się w to ładować .. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Jeden model to górnopłat o szerokim płacie i wysokim profilu czyli przeznaczony zasadniczo do nauki spalinowego latania, drugi to dolnopłat o bardziej smukłym skrzydle i cieńszym profilu który będzie szybszy i będzie wymagał nieco więcej od pilota. Sam się określ czy umiesz latać i czego oczekujesz po wybranym modelu. Silnik moim zdaniem dość duży do jednego jak i drugiego co zapewne będzie skutkować koniecznością doważenia ogona. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Nie chodzi mi o charakter konstrukcji i charakter lotu. Szukam taniego modelu do rekreacyjnego polatania i jeden i drugi nie sprawiłby mi problemu. Nie mam czasu w tej chwili na budowę a mam wolny silnik, który będę montował w budowanym obecnie Jitterbugu. W poniedziałek zaczynam urlop i potrzebuję coś taniego "na już" by oswajać się ze spaliną. Mam Michasia Max gotowego do lotu, ale mam jakąś blokadę i wolę najpierw polatać gotowcem ze sklepu bo odejdzie mi pewien czynnik stresu i żal w razie kraksy Chodziło mi głównie o solidność wykonania podanych konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Mam model Canary,i muszę powiedzieć że dla mnie bajka.Oblatałem go pod koniec sezonu 2014.W tym roku był w powietrzu kilka razy.Model bardzo stabilny w locie,i bardzo przyjemnie się nim lata.Ja w moim mam silnik ASP 40,i spokojnie daje radę.Do latania rekreacyjnego,jak najbardziej.Ja mojego mam na sprzedaż ponieważ chcę przejść na modele akrobacyjne,ale jeśli chodzi o mnie to model godny polecenia dla osób szukających pierwszego spaliniaka...Jeśli chodzi o solidność wykonania,no cóż.......Patrząc na mój model,jest to konstrukcja sklejkowo/balsowa,poszczególne elementy modelu są wykonane starannie.Podwozie wykonane z drutu stalowego fi 4mm.Ogólnie model wykonany czysto,dokładnie.Jeśli chodzi o wytrzymałość konstrukcji przy spotkaniu z matką ziemią.....no to wiadomo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian73 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Silnik moim zdaniem dość duży do jednego jak i drugiego co zapewne będzie skutkować koniecznością doważenia ogona. Mirek ASP FS 61 to 4t i moim zdaniem będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Dziękuję za podpowiedzi. Ostatecznie zdecydowałem się na model z drugiego linku. Mam nadzieję że pakietem się uda wyważyć. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Miałem podobny do Canara model trenerka i latałem na silniku asp 61 fs .Sinik jest stosunkowe lekki z wyważeniem nie ma problemu.Nie uważam że silnik jest za mocny.Do tego drugiego modelu też jest w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Wiem że mowa o siliniku 4T i jest on w górnym typoszeregu doboru zalecanego przez producenta obu zestawów. Nie jestem jednak zwolennikiem montowania mocnych silników do rekreacyjnych modeli bo to uczy złego nawyku - przeświadczenia, że nie skrzydła służą do latania a silnik. Majac juz doświadczenie w lataniu, wybór drugiego z proponowanych modeli jest słuszny a mocny silnik pozwoli na sporo szaleństwa - powodzenia. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Dzięki Model zamówiony (ten drugi) a jemu mocny silnik nie zaszkodzi Bardziej się martwiłem o wyważenie. W poniedziałek mam nadzieję paczka już będzie to się pochwalę jak to wygląda. Silnik powinienem zamontować w ten sam dzień to tylko modlić się o pogodę bo coś ostatnio nie mam do tego szczęścia. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi