swagan Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Witam.Na wstępie zaznaczę, że był to jeden z moich pierwszych lotów.Zaliczyłem porządnego kreta i urwałem antenę w odbiorniku. Czytałem różne porady na forach, ale nie było tam nic dla mnie...Generalnie chodzi o to, że chciałbym naprawić antenę(przylutować, przykleić, zawiązać, przywiercić,...cokolwiek, aby przywrócić odbiornikowi dawną sprawność, o ile się da, a jestem przekonany,że się da )Na zdjęciu postarałem się odwzorować, jak wygląda cała sytuacja.PS: co to jest to białe? To tylko jakiś klej czy coś poważniejszego?Miejsce urwania zaznaczone czerwoym kolorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Tam jest chyba coś takiego w przekroju jak duży drut antenowy... Powinno wystarczyć precyzyjnie przylutować oplot i rdzeń kabelka w odpowiednie miejsca. Oplot zazwyczaj jest przylutowany bardziej z brzegu, trochę dalej rdzeń kabla. Możesz zalać całość klejem na gorąco, aby znów się nie urwało. Sam wykonałem niedawno podobną naprawę w nieco innym odbiorniku 2,4 GHz. Działa poprawnie i nie zauważyłem żadnych zakłóceń Jak pomyliłem nazewnictwo to proszę mnie poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 No to ja poprawię jak już prosisz Nie drut antenowy a jak już to przewód koncentryczny bo pewnie o to Ci chodzi .. Na drutach to robią czapki i skarpetki he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 No to ja poprawię jak już prosisz Nie drut antenowy a jak już to przewód koncentryczny bo pewnie o to Ci chodzi .. Na drutach to robią czapki i skarpetki he he Dzięki, zapamiętam sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swagan Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 OK. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zainwestuj w odsysacz do cyny (castorama, czy inne, kilka/naście złotych) Wówczas po podgrzaniu miejsca gdzie była antena oczyścisz sobie pole działania, udrożnisz otwór. Jak nie masz potrzeby aby antena była gdzieś wyprowadzona, to przylutuj samą antenę (bez kabla). Robisz to lutując dowolny kawałek kabla (np. taki jak do serwa) w miejsce wyprowadzenia anteny (nie do masy, gdzie był przylutowany oplot), a następnie przycinasz to co przylutowałeś do długości 31mm od punktu lutowania. Następnie układasz wykonaną w ten sposób antenę tak jak Ci pasuje. Jak test działania będzie pozytywny to daj solidną kroplę hotgluta w miejsce lutowania. Unikniesz ponownego urwania anteny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swagan Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Problem zalutowany, wszystko działa jak należy(zasięg sprawdzony). Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi