Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 
mam do was pytanie, otóż posiadam aparaturę DX6i (Mode 2), i od kilku godzin mam zablokowane serwa lotek w tej samej pozycji, tylko lekko się ruszają kiedy ruszę gałką w skrajne pozycje. Nie jest to wina serw, ponieważ wszedłem w ustawienia Setup List --> Monitor, zakres ruchu jest minimalny, a serwa zablokowane są w skrajnej pozycji. Nie wiem co zrobić. Czytałem na zagranicznych forach, żeby przeczyścić ścieżki tego kanału lub odesłać radio do serwisu. Podłączyłem do PC i zakres ruchu Aileron jest identyczny jak na "monitorze" w aparaturze. Jakieś rady, co zrobić?

PS. Znalazłem w internecie że jest to wada producenta (http://www.horizonhobby.co.uk/aeroonline/knews/karticles/k17dx6ibulletin/k17dx6ibulletin.html)

Opublikowano

Spektrumy mają słabej jakości potencjometry. Naprawiłem kilka razy podobne usterki w aparaturach tej firmy. Pomagało zapsikanie środkiem do regeneracji potencjometrów, dostępny w sklepach z częściami elektronicznymi. W ostateczności wymiana potencjometru.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wczoraj moje radio zwariowało w taki sam sposób jak w pierwszym poscie (co powodowało moją frustrację z powodu kupna nowego modelu, nowego odbiornika, nowych serwo, więc wkurząłem się na wszystkich sprzedających zanim zajrzałem na monitor w dx6i).

Kanał AILE, jakkolwiek bym ruszał lewo-prawo, i serwo i monitor pokazują dziwaczny taniec (nieliniowy i niezwiązany z ruchem potencjometru, zupełnie chaotyczny, ale tylko gdy ruszam gałką w tej osi) w górnym zakresie wychyleń (jakieś 75%-100%). Na 99% potencjometr. Stąd pytanie o środek: Kontakt PR będzie dobry? I pytanie drugie - jeśli to nie pomoże - Skuter, czy byłbyś w stanie dać namiary na kompatybilny potencjometr lub podjąłbys się wymiany w moim radiu? Będę wdzięczny za każdą (p)odpowiedź.

Opublikowano

W drodze do domu odwiedziłem sklep z elektroniką i nabyłem Kontakt PR. Koszt niebotyczny - 6.50 ;)

Rozebrałem radio, psiknąłem na obydwa potencjometry (bo ten drugi na monitorze też nie dochodził do końca ani nie zatrzymał się na środku skali) i już po kilku minutach jest poprawa. Poczekam jeszcze kilka godzin, przetrę aby zebrać nadmiar i powtórzę proces. mam nadzieję, że to nie jest pomoc doraźna i że syn odziedziczy po tacie radio w przyszłym roku!

Pytanie jeszcze jedno: jeśli monitor nie będzie zatrzymywał sie na środku oraz końcu skali, to muszę robić kalibrację radia? Mogę robić "travel adjust", ale chyba lepiej mieć skalibrowane poziom niżej?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.