kill3ro92 Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Witam, około tygodnia temu naszło mnie na latanie więc naładowałem pakiety, poszedłem pakiet 2s rozładowałem włożyłem 3s i skrzydło mi pękło na 20m model wleciał pionowo w glebe, po powrocie do domu wyjmowałem wyposażenie i zobaczyłem że urwał sie kabel (biały) prubowałem go lutować nawet się udało, ale silnik sie trzęsie? Coś zrobiłem źle? Fotka poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Pewnie zrobiłeś zimny lut. Takie objawy są (silnik się trzęsie) jeśli tylko 2 przewody z 3 są doprowadzone do regulatora. A bynajmniej gdzieś na forum tak przeczytałem. Spróboj przylutować go jeszcze raz. Może zapomniałeś zerwać izolacje z miedzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Spróbuj oczyścić przewód słabym kwasem lub "kalafonią"(chyba tak to sie pisze). Możesz tez mieć ośkę zgięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 2 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 powiem szczerze, zalutowuję się ładnie lecz nadal się trzęsie, pokombinuje później na razie będę robić wilgę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 cześć ja miałem ten sam silnik i to samo mi sie z nim zrobiło tyle że z dwoma kabelkami i powiemCi szczerze że nie ma sensu tego naprawiać bo szkoda zabawy ja próbowałem i nic musiałem kupić sobie coś lepszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Kupic lepszy zawsze zdazysz.. I nigdy nie zawadzi.. Jezeli silnik sie trzesie i nie chce sie krecic, to tak jak pisal przedmowca, polaczone sa tylko 2 kable. piszesz ze lutuje sie dobrze, wiec moze zwarcie do masy? A moze drugi kabel jest przerwany? Odlacz ten lutowany przez Ciebie kabel i sprawdz co sie bedzie dzialo. Mialem tez zerwany kabel, i dodatkowo nie bylo jak dolutowac i musialem 1 zwoj odwinac. Silnik mi chodzi bez problemu. Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Z mojego doświadczenia wynika że odwinięcie jednego zwoju nie jest tragedią, Ze zdjęcia wynika że silnik nawinięty jest bifilarnie tzn. kilkoma drutami jednocześnie każda z faz.Przy lutowaniu zwróć uwagę żeby wszystkie druty z tego samego uzwojenia polutować razem.Jeżeli uzwojenie jednej fazy składa się z trzech ułożonych jednocześnie drutów a dolutujesz tylko jeden albo dwa to spowoduje to większe obciążenie prądowe dla tego uzwojenia i być może nieprawidłową pracę silnika.Do lutowania używaj kalafonii, staraj się nie używać kwasów.Jeżeli już będziesz musiał kwasem to potem musisz umyć uzwojenie wodą z solą albo mydłem i potem spirytusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 A gdyby nie udało Ci się naprawić silniczka chętnie go odkupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.