Wieczu Opublikowano 3 Maja 2008 Opublikowano 3 Maja 2008 W tym temacie chcę zrelacjonować budowę makiety Saturna V przez kolegę z modelarni Kamila. Więcej danych o rakiecie podam później, narazie zdjęcia. Aktualny stan taki jak na zdjęciach. Wyszpachlowane rury: Odlane detale: Odlane blachy: CDN.
Wieczu Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Opublikowano 4 Maja 2008 Z czego wykonuje się takie odlewy? Żywica 24h
Tomek Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 No ,no rzadko tu zaglądam ,ale się szykuje "mały" wypasik . Czekam na jeszcze ...
rapier Opublikowano 8 Maja 2008 Opublikowano 8 Maja 2008 Tomisław Piotr napisał/a:Z czego wykonuje się takie odlewy? Żywica 24h Mozesz powiedziec cos wiecej o technice powstania odlewow blach?
Wieczu Opublikowano 9 Maja 2008 Autor Opublikowano 9 Maja 2008 Metoda dosyć prosta. Pierw powstały kopyta. Następnie odlanie form w silikonie (nie wiem jaki, ale dowiem się wszystkiego od Kamila i napiszę tutaj). Później każdy rowek blachy w formie wypełniamy dokładnie żywicą. Zalewamy od góry to wszystko cieniutką warstwą żywicy. Czekamy dzień i można wyciągać z formy. Wkrótce Kamil powinien dostarczyć mi kolejne zdjęcia. Pozdrawiam
Wieczu Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Opublikowano 19 Maja 2008 Kamil przesłał kolejne zdjęcia z postępów prac. Przyklejanie blach:
Wieczu Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Opublikowano 30 Lipca 2008 Po długiej przerwie ciąg dalszy nastąpił. Kamil wziął się ostro do pracy. Makieta już przybrała kształtów szczegółowych. Jeszcze dużo pracy zostało ale bliżej końca niż poczatku Kamil z Saturnem cdn.
rapier Opublikowano 30 Lipca 2008 Opublikowano 30 Lipca 2008 Ja widze rzecz ma miejsce w schronisku na Durbaszce co? :)
Wieczu Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Opublikowano 30 Lipca 2008 Dokładnie apropo makiet to 9-10 sierpnia jest World Cup w Krakowie będą makiety s7, klasyki oraz rakieto-szybowce s8d i s8e/p. Na lotnisku w Pobiedniku, warto wpaść i pooglądać. Będzie na co popatrzeć Więcej można znaleść na mlik.pl w zakładce modele kosmiczne
Tomek Opublikowano 30 Lipca 2008 Opublikowano 30 Lipca 2008 Sorry nie mogę nic sensownego napisać bo zbieram szczękę z podłogi ... aaa.....
Wojtass_nt Opublikowano 14 Października 2008 Opublikowano 14 Października 2008 Jak tam prace? Może by tak fotki ukończonego Saturna? Widziałem Saturna V na żywo ale zobaczyć jego miniaturkę było by całkiem przyjemnym uczuciem, zwracając uwagę na fakt iż oryginał jest tak wielki, że nie idzie go objąć wzrokiem. Tutaj widać wszystko jak na dłoni.
Wieczu Opublikowano 17 Października 2008 Autor Opublikowano 17 Października 2008 Czesc, Kamil poki co ma przerwe, powod? szkola :/ nie tylko Jego to dotknelo.. Dwie fotki z postepow: Saturn przygotowany jest do malowania wiec pewnie nastepne fotki beda juz nieco bardziej kolorowe . Pozdrawiam w imieniu Kamila i swoim
Wieczu Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2010 Witajcie. Ostatni post w tym temacie wpisałem 17 października 2008 roku. Część z Was kojarzy temat, część nie. Model Saturna V w skali 1:110 (czyli jego wysokość wyniesie 101 cm) buduje mój klubowy kolega Kamil Trembacz. Za pewne większość z Was pomyślała, że temat umarł śmiercią naturalną. Modelarstwo to taka choroba, gdzie przewlekłość jest podstawą. Kamila czas pracy nad Saturnem wydłużył się znacząco. Pierw była matura, teraz studia i praca. Ciężko to wszystko pogodzić. A swoją drogą, patrząc jak powstaje ta rakieta, zaczynam twierdzić, że jest jak wino, im starsze tym lepsze. Prezentuje się coraz okazalej. Koniec przynudzania, czas przejść do meritum sprawy. W skrócie: Saturn przybrał barw i powolutku został wyposażony w niezbędne mechanizmy. Więcej nie będę mówił, podrzucam zdjęcia, mam nadzieję, że temat z powrotem ruszy i spotka się z Waszym zainteresowaniem. Liczę, że na wiosnę zobaczymy oblot makiety oraz pierwsze błyszczące puchary za zwycięstwa w zawodach krajowych. Trzymajmy kciuki za Kamila Nasz artysta ze swoim dziełem Dysze silników sterujących wytoczone z mosiądzu na mini tokarce. Wstępne przymiarki elektroniki, odpalanie stopni rakiety będzie za pomocą aparatury. Jest to dodatkowe 50 punktów na zawodach, aktualnie wszyscy zawodnicy korzystają z automatycznych urządzeń elektronicznych. Ostatnie detale, gotowe do przyklejenia Pozdrawiam w imieniu Kamila
rapier Opublikowano 21 Grudnia 2010 Opublikowano 21 Grudnia 2010 to ja mam pytanie. Mozesz przyblizyc technologie wykonania tych ostatnich detali? Wygladaja jak z papieru... a jednoczesnie jakby wytloczone w technologi vaccum
Wieczu Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2010 Co do detali to aż tak łatwo nie było. To są odlewy z żywicy. Prosta technologia, kopyta->forma silikonowa->odlewy. Problemem tylko jest wiekośc tych detali. Jednak dla chcącego, nic trudnego
rapier Opublikowano 21 Grudnia 2010 Opublikowano 21 Grudnia 2010 rozumiem ze to tylko takie skorupki, puste wewnatrz? A z czego zdejmowana jest forma? i czemu sluzy ten papier bo wydaje sie czescia odlewu
Wieczu Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2010 Detale są pełne wewnątrz. Forma zalewana jest po brzegi i takie fajnie rzeczy wychodzą. Co do papieru, to jest to taśma dwustronna, jest zupełnie niezintegrowana z detalami. Przyklejone były do niej detale na czas malowania. A nie do końca rozumiem Twoje pytanie "A z czego zdejmowana jest forma?". W zasadzie już odpowiedziałem na nie, ale teraz tak troszkę szerzej. Zostały wykonane kopyta tych detali, głównie z lipy, po części z papieru i nici aby zaakcentowac pewne detale. No a później już wszystko zalane silikonem i ściągnięta forma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.