Bartek Piękoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Widać kilka niedokładności. Krzywa górna podłużnica kadłuba, lewy brzeg wręgi silnikowej nie doklejony (nie spasowany). Jaką metodą wycinasz szczeliny w sklejce? Podejrzewam, że za mocno i za szybko i "po drugiej stronie wyrywa CI materiał. 1.Spróbuj delikatniej , albo.. 2. najpierw zrób mniejszą szczelinę mniejszym wiertełkiem niż docelowa szerokość, a potem poszerzaj pilnikiem. Owszem, trzeba trochę popracować, ale efekt będzie dużo lepszy. Bardzo do takich prac przydaje się miniszlifierka, ale nie jest niezbędna. A może ze sklejką jest coś nie tak. Ja mam taki stareńki kawałek, z którego przy cięciu ochoczo odchodzą takie drzazgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Podłużnica juz poprawiona jest i idzie prost. Dzisiaj okleje to balsą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Stan dzisiejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Sprinter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 TZN kadłub prawie gotowy ale skrzydła jakie były takie sa nadal to tylko taka "przymiarka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Czas zacząć coś robić, dłubać w skrzydłach.Wyciągnąłem bagnet z jednego płata. I teraz powiedzcie mi co mam zrobić z tym fantem, nigdy nie naprawiałem balsowego modelu tak "rozbebeszonego" Aby wyciągnąc bagnet z tej połówki płata będe musiał wyciąć wą wręgę (pierwsza wręga od lewej) I tutaj pozostałe fotki płata. Tutaj widac doskonale bagnet I z daleka jak to wygląda.\ Wszelakie podpowiedzi mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Pierwsza podpowiedź: wszystkie sztukowania (zwłaszcza dźwigary ale i inne) muszą mieć jak największą powierzchnię klejenia. Łączysz skośnie, lub kleisz bokami, na jak najdłuższym odcinku. Dlatego uważam, że czeka Cię odtwarzanie konstrukcji co najmniej do 3-4 ŻEBRA (nie wręgi), a poszycia jeszcze dalej, bo tu zyskasz wytrzymałość nie na połączeniach, ale ciągłości elementów poszycia. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Rozebrałem skrzydło z balsy wygląda to następująco. Co do wręg to chyba za szybko pisałem i zamiast żeberka napisałem wręga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Dźwigary w porządku? A kieszeń na bagnet? Może obwiąż ją dratwą na żywicę, tak dla świętego spokoju. Edit: Zerknąłem na wcześniejsze foty. Skrzynka bagnetowa chyba się nieco rozejszła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Tak małkpa jedna się rozwarstwiła jedna chodź myślę że dało by rade wciepac duzo kleju na bagneta + skleić to porządnie i sie powinno trzymać + nakleić na to jakiś kąsek sklejki. Brakuje cześci w żeberkach i to jest ten mankament. Podwozie będzie stałe także likwiduję te "otwory" na podwozie składane. EDIT. Tak dźwigary sa takie jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Żebra do wycięcia nowe i do wstawienia, ew. doklejane płasko brakujące fragmenty do istniejących pozostałości, ale to już naprawdę duży kompromis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 No będzie trzeba je wyciągnąc i zrobić na nowo, kadłub poszedł nawet gładko więc skrzydła wycisną ze mnie poty Edit: To nie jest pęknięta pułka nba bagnet lecz skrawer obudowy półki na podwozie takze teraz się to klei jutro dam zdjęcia po wyschnięciu. Półka bagnetowa jest jak najbardziej sprawna w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi