Skocz do zawartości

Tani copter z wypasem czyli FY-X6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem początkujący, ale wierzę że pomożecie mi zrobić quadkoptera z aparaturą, zasilaniem i ładowarką który będzie spełniał moje oczekiwania:
-lot w trybie manualnym
-lot ze stabilizacją atti
-lot ze stabilizacją GPS odchylenie w czasie wiatru max 1m
-automatyczny powrót do miejsca startu w przypadku braku zasięgu rc
-to samo na żądanie
-automatyczne lądowanie w przypadku słabej baterii
-możliwość wszelkich ustawień w programie typu Assistent
Aparatura z telemetrią i wyświetlaczem danych takich jak:
-sygnał RSSI
-wysokość lotu
-napięcie
-dystans
-prędkość
-ilość złapanych satelit
-dane dotyczące kursu i miejsca startu
-dokładne współrzędne geograficzne w razie ucieczki
Copter musi być zdolny do uniesienia gimbala z kamerą HD
Aparatura w pełni programowalna z wolnymi kanałami do podpięcia gimbala
Zasięg linku rc min 1km czas lotu min 20min
Cena do 700zł za wszystko co potrzebuję do lotu.
Przyszłościowo link video o zasięgu min 3km w cenie do 150.- (monitor i odbiornik mam)

Opublikowano

Przemek - takie rzeczy to tylko w Erze...

Jezeli dolozysz do tego  drugie 700 to da sie cos takiego zrobic.

Zakladajac ze potrzebujesz 3 drazek do sterowania gimbalem to takiego radia nie ma po prostu w ofercie - chyba ze chcesz sterowac suwakami. Ale wtedy zapomnij o TG9x za 350zl tylko robi sie drozej - i juz zjadles polowe kwoty.

Do tego 4 x silniki - 160zl

4 regle - 160zl

Pakiet 3S 4000 - 100 zl

I juz masz 700zl...

A gdzie sama rama? zakladajac nawet DIY - to bedzie 50zl. Na weglu i frezowanych komponentach - 250zl

A gdzie jest autopilot z GPS, OSD? - pewnie 250zl (APM 2.6 made in China)

Do tego gimbal - sterownik + sama mechanika - tania 200zl - drozsza 300zl

Tak wiec bez 1500zl nie ma co zadawac pytan - chyba ze chcesz miec gotowca: 

http://www.banggood.com/Cheerson-CX20-Opensource-Version-AutoPathfinder-Quadcopter-RTF-p-932145.html

Ale nadal brakuje gimbala + 200zl + telemetrii wiec +300zl

Opublikowano

Nowe czy uzywane?

Jak wylistowalem 700zl starczy na silniki, regulatory, pakiet i radio - nowe i to najtansze... 

Bez ramy, bez smigiel (~70zl)

Autopilot z funkcjami ktore wymieniles + telemetria to 500 zl + duzo wkladu wlasnego w polaczenie tego wszystkiego i zaprogramowanie aby dzialalo jak chcesz. Gotowce plug&play kosztuja x2

Rownie dobrze moglbys zapytac, ze chcesz kupic oryginalne Ferrari za 50 tys zl...

Opublikowano

Też tak myślałem jak szanowni koledzy, ale do wczoraj.
http://www.banggood.com/Flying-3D-Flying3D-X6-6-Axis-2_4G-GPS-RC-Quadcopter-RTF-p-945096.html  i wariacje w temacie http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2270231
Wszystkie założenia spełnione oprócz zasięgu i czasu lotu, ale to kwestia 30min z lutownicą w ręce i poleci długo i daleko.
Dopiero od wczoraj go mogłem pomacać i...
Silniki jakiś Emax prawdopodobnie PM1806-2300kV, regle Hobbywing 6A kontroler z GPS http://bigflyshark.com/Home/Product/SharkX8#z możliwością własnych ustawień w Assistent podobnie jak jego większy i bardziej znany brat X8, znany na świecie bo u nas król jest jeden.
Aparatura to zmodyfikowana Flsky i6, ma 8kanałów w tym dwa wolne na pokrętłach i dwa przełączniki trzy-pozycyjne a na wyświetlaczu wszystkie dane o których pisałem w moim pytaniu.

post-10282-0-36101300-1432827918_thumb.jpg
Chrzest bojowy cudak przeszedł dzisiaj w silnym wietrze i trzyma pozycję jak moje Disco na Nazie V2, pod warunkiem że złapie przynajmniej 6 satelitów a z tym bywa różnie bo skacze pomiędzy 4 a 8
Na Rcgroups robili różne kombinacje aby to poprawić, więc trzeba trochę nad tym popracować, podpowiedzi mile widziane.
Jeżeli ma przynajmniej 6 satelity pokazuje dane dokładnie, jeżeli zgubi to przekłamuje wysokość i prędkość no i przestaje trzymać pozycję, tylko tańczy jak pijana baletnica.
Na GPS korekty robi szybko i gwałtownie, ale myślę że to kwestia ustawień.
RTH nie próbowałem bo nie udało mi się go skalibrować a pozycja jaką pokazuje to miejscowość Xinjang w Chinach, nawet ładna okolica tylko trochę daleko ;)
Film z oblotu w warunkach wietrznych.

Czas lotu na załączonym lipo 2S 1000mAh w tych warunkach to ponad 9min.

Opublikowano

Fajniutki...

ale do specyfikacji nadal mu daleko:

masz tylko 9 minut lotu vs 20 zakladane

minimalna jest tez szansa ze na tych silniczkach 1806 udzwignie toto gimbala z kamera HD.

Jego wiekszy brat X8 owszem - ale nie kosztuje 700zl...

http://www.banggood.com/Flying-3D-X8-6-Axis-2_4G-8CH-GPS-FPV-RC-Quadcopter-RTF-p-934779.html

I jeszcze jedno - X6 w oryginale ma takie radioSKU14100702.jpg - ktore w niczym nie przypomina zmodyfikowanego FlySky

To FlySky jest w standardzie z X8... 

EDIT: Mala korekta odnosnie nadajnika - wyglada na to ze teraz sprzedaja to ze zmodyfikowanym FlySkyem. Pytanie - czy telemetrie wyciagnac sobie trzeba samemu - czy juz jest zrobiona?

Opublikowano

Jak tylko przeczytałem nazwę wątku to już wiedziałem że będzie prowokacja :D Jak tani to nie na wypasie :P Te 2 słowa w języku polskim nie występują koło siebie raczej nigdy :P
Model może i ciekawy ale dla mnie zbyt plastikowy  :P

Opublikowano

Jak tylko przeczytałem nazwę wątku to już wiedziałem że będzie prowokacja :D Jak tani to nie na wypasie :P Te 2 słowa w języku polskim nie występują koło siebie raczej nigdy :P

Model może i ciekawy ale dla mnie zbyt plastikowy   :P

To można przełożyć na inną ramę, bo wyposażenie chyba nie najgorsze :P

Przemek, nic nie robisz wyświetlacz na apce pokazuje od razu to co chcesz, w mini OSD do Nazy nie ma tylu funkcji :blink:

20 min lotu to najmniejsze zmartwienie, wystarczą dwa wysoko-prądowe lionki i mam 3400mAh kosztem 50g wagi.

Gimbal z Mobiusem nie dźwignie? to proszę http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2325358#post30487095

i

Opublikowano

To można przełożyć na inną ramę, bo wyposażenie chyba nie najgorsze :P

Przemek, nic nie robisz wyświetlacz na apce pokazuje od razu to co chcesz, w mini OSD do Nazy nie ma tylu funkcji :blink:

20 min lotu to najmniejsze zmartwienie, wystarczą dwa wysoko-prądowe lionki i mam 3400mAh kosztem 50g wagi.

Gimbal z Mobiusem nie dźwignie? to proszę http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2325358#post30487095

i

Oczywiście że można jak się tylko chce.

Napisz więcej o testach, i jestem ciekaw, jak działa RTH.

Teraz przynajmniej - jako początkujący wiemy, że są TU EKSPERCI którzy twierdzą że SIE NIE DA, a dwa wpisy dalej stają się już ekspertami ŻE JEDNAK SIĘ DA.

Magia...

Edit.

Przemku, zrób test z kamerą "na pokładzie" :) bo coś mi się zdaje, że zapowiada się interesująco.

Opublikowano

Fakt. Dałem się podejść. :) Ale jak napisał kolega wyżej ten jest strasznie plastikowy. Niemniej podtrzymuje zdanie ze 700 zł i taka specyfikacja to za mało - brakuje 100...

Opublikowano

Ciąg dalszy badania co ma w środku i odbiornik pochodzi od Flysly iA10.

Udało mi się  dzisiaj skalibrować GPS, przynajmniej tak pokazują te światełka, ale pozycja w/g współrzędnych nadal bez zmian do tego mój stary

komp nie toleruje Assistant X8 więc nie wiem nic o ustawieniach.

Andy, może dzisiaj wieczorem założę mu jakieś FPV i coś nagram na DVR dopóki nie dostanie Mobiusa.

Opublikowano

Żeby nie było, że się lenię -_-  FPV założone, waga z zasilaniem 70g zasięg przy antenach które używam to spkojnie

około 3km

post-10282-0-67604900-1432987229_thumb.jpg

Z lotem muszę poczekać do wieczora, bo wieje tak że nawet wiedzmy na miotłach wstrzymały loty.

Waga niestety wzrosła do 400g a jeszcze musi dźwignąć Mobiusa z gimbalem i zmieścić się w wadze do 499,99g

Muszę zdradzić, że właściwie ta waga to najgłówniejsze z najgłówniejszych założeń i tu nie ma żadnych kompromisów.

Przydało by się wydłubać środek z tego plastikowego miksera (określenie mojej aktualnej kobiety) i przełożyć na

jakąś ramę, ale to zrobię w przypadku kreta... twu twu odpukać ;)

Opublikowano

Testów ciąg dalszy:

by skalibrować pozycję musi mieć przynajmniej złapanych 7 satelit i tu UWAGA po dokonaniu kalibracji należy rozłączyć zasilanie i załączyć ponownie. Poprzednie kłopoty miałem bo robiłem to pod drzewami, normalnie łapie bez problemu od 7 do 12 chociaż trochę to trwa.

Po skalibrowaniu zrobiłem test RTH i działa świetnie, wylądował 20-30cm od miejsca kalibracji chociaż wraca bardzo wolno

i współrzędne na wyświetlaczu bez zmian, czyli bardzo ładna okolica tylko że w Chinach :wacko:

Lot przed siebie na załączonym GPS prosty jak skrzydła anioła, trzyma wysokość jak zamurowany pomimo lekkiego wiatru.

Ustawiłem na 55m i tak trzymał

post-10282-0-89936600-1433062508_thumb.jpg

Przy okazji test nowego monitora z DVR  http://www.banggood.com/DV701-7-inch-Double-5_8G-32-Frequency-DVR-Display-With-Charger-p-961291.html i porażka, bo nie lubi bliskiego kontaktu z aparaturami na 2,4, musi być oddalony przynajmniej

o 40cm, przy eleresie to nie występuje, może ktoś mnie oświeci jak go doprowadzić do użytku, bo w przypadku reklamacji

nie będę miał na czym latać do końca sezonu :angry:

Film z testu RTH i zakłóceniami na monitorze.

Opublikowano

Co do monitora i zakłóceń od 2.4 to miałem coś podobnego. Pomogła tylko I wyłącznie zmiana częstotliwości na 433 MHz.

Opublikowano

Jak na takie maleństwo, lata bardzoo dobrze. Pokazałeś także, że obraz jest bardzo stabilny z pokładu.

Całość, przypomina mi klon DJI Naza M. Wiem że masz taki zestaw, jak porównałbyś oba ?

Opublikowano

Przemek, te częstotliwości się teoretycznie nie zakłócają a jeżeli następuje coś takiego przy konkretnej aparaturze to wystarczy przejść na inny kanał i po kłopocie, w tym przypadku odległość anten mniejsza niż 30-40cm powoduje obraz jak wyżej i to niezależnie od aparatury i kanału, porównałem właśnie z innym i nie ma zakłóceń, więc wina monitora.

Andrzej, bezpośrednie porównanie zrobię jak się pogoda uspokoi, bo wiadomo że taki maluch w wietrze nie ma szans z większą maszyną, ale jak

na razie to same plusy :D

Opublikowano

Monitor naprawiony, ale musiałem użyć całej wiedzy jaką posiadam na temat tych urządzeń, czyli 1 walnąć pięścią 2 zresetować,

pomogło i dzisiaj wieczorem kolejny test na fail-safe czyli kiedy złapie i czy wróci :rolleyes:

Przyznam się, że z takim numerem się jeszcze nie spotkałem.

Quadzik poleciał na 250m od pilota i stanął jak zamurowany na wyświetlaczu 248-249m i ani metra dalej :huh: z wysokości 40m poleciałem prawie na

100 i nic, musiałem zawrócić. Zmagania widoczne na filmie, przy okazji test prędkości i max to 5,9m/sek więc poprawki w Assistent 8 konieczne, bo nie lubię ograniczeń, ale dla początkujących takie zabezpieczenie przed ucieczką to świetna sprawa.

Opublikowano

Jak na takie maleństwo, lata bardzoo dobrze. Pokazałeś także, że obraz jest bardzo stabilny z pokładu.

Całość, przypomina mi klon DJI Naza M. Wiem że masz taki zestaw, jak porównałbyś oba ?

I chyba trafiłeś, jak nie klon to jakaś kopia-podróbka bo co prawda w Assistent X8 inna grafika ale ustawienia takie same jak w Nazie i wszystko można

poustawiać w/g własnego widzi-mi się. Dalszy opis chyba bezcelowy bo ile razy można czytać o Nazie, a dokładne badania po weekendzie ;)

Jak wspomniałem moja aktualna kobieta powiedziała, że przypomina jej latający mikser turbo na najwyższych obrotach, więc muszę coś z tym zrobić.

Kobiety zmieniać już nie będę, bo wychowanie trwa zbyt długo ;) prościej przełożyć to w inną ramę, ale na ramach od 250-tek się mało znam.

Stąd moje pytanie do speców od tychże ram, co byście polecili, żeby było jak najbardziej stabilne bo maluch ma służyć przede wszystkim do

kameruństwa i spokojnych lotów FPV, przyznam się że jedyna która mi się podoba to ta http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=24051&hilit=koliber

ale może być trochę mała :(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.