modelarz115 Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Model Konkursowy Sokół 15 Ogólny zarys/charakterystyka -Trenerek, górnopłat -sterowany SK SW i (wedle uznania) lotki -konstrukcja hmmm... głównie kratownica, balsa, sklejka -typowe, sprawdzone proporcje Założenia konstrukcyjne Po pierwsze i najważniejsze model ma być ciekawą alternatywą dla popularnego Wicherka, lecz nowocześniejszy, bardziej przystosowany do dzisiejszej technologii a co za tym idzie: - jak największa wszechstronność - napęd wedle uznania spalinowy lub elektryczny - możliwość przeskalowania dla odpowiedniej dla siebie wielkości/posiadanego wyposażenia/materiału - możliwość rozbudowy np. klapy, narty, pływaki - łatwy w pilotażu - prosty w budowie model o konstrukcji drewnianej, idealny jako pierwszy ''drewniak'' lub w ogóle pierwszy model ...albo ciekawa odskocznia dla bardziej zaawansowanych modelarzy -ciekawa alternatywa dla popularnych trenerków ARF jako pierwsza spalina -dowolność w sterowaniu (lotki bądź same SK i SW) ''15'' w nazwie oznacza rozpiętość wrażoną w dm (w związku z upowszechnieniem silników elektrycznych dostosowanie nazwy do pojemności silnika tak jak w Wicherku byłoby nie praktyczne - trzeba iść z biegiem czasu ) ... a ''Sokół''? Miałem 3 pomysły "Sokół" "Jacuś" i "Wiaterek" (w zamyśle jako godny następca) Z wiadomych przyczyn wybieram ten pierwszy :-) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Brawo! Ta "15"-ka nakłada się również na aktualny rok, jest timing. Wróży to podwójny sukces. Dwupłatowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (...) Dwupłatowiec? Warto uwzględnić :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 A więc plan działania jest taki: -projekt -budowa wersji podstawowej czyli klasyczny górnopłat,sterowanie lotki SW i SK -oblot wersji ''podstawowej'' potem zobaczymy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Spójrz na Casalaire (rok chyba 1946): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Uwięź? czemu by nie, ale zabraknie już na pewno czasu, jeśli nawet zabraknie, to i tak będę ciągną ten projekt dalej. W sumie to ten konkurs tak tylko przy okazji, bo już od dawna taki ''wielofunkcyjny'' rozwojowy projekt chodził mi po głowie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Z przykrością informuję, prawdopodobnie że nie zdążę. przez całe wakacje jestem odcięty od modelarstwa ............. nie mniej jednak projekt się pojawi i prędzej czy później zostanie ukończony i rozwijany :-) Edytowane 27 Lipca 2015 przez modelarz115 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Jacek, ze względu na zaawansowanie projektów oraz niesprzyjającą pogodę obowiązuje nowy kalendarz konkursu: Kalendarz konkursu: 1. Zgłaszanie modeli: do 31 lipca 2015. Rozpoczęcie relacji z budowy modelu pod tematem Konkursowym jest traktowane jako zgłoszenie się do konkursu i akceptację jego warunków. 2. Zakończenie konkursu: przedłużono do 30 października 3. Ogłoszenie wyników: do 9 listopada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 A więc tak... na wolnej godzinie w szkole nabazgroliłem rysunek poglądowy - mniej więcej tak to wygląda i chyba odpuszczę sobie dwupłatowca... Zacząłem rysować rysunek montażowy skrzydła. Dla porównania skrzydło Wicherka 15, profil Clark-Y 12% Dziś polecą pierwsze wióry :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Stan na dziś. Jeszcze nie wiem jak będzie wyglądał kadłub, więc robię przy skrzydłach Jutro postaram się doprowadzić do takiego stanu abym a poniedziałek mógł zacząć kleić... durnia - co będzie zobaczymy, na razie idę spać :-) W sumie wyszło 20 żeberek 18 z balsy 3mm i 2 ze sklejki 3mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Przygotowanie żeberek stanęło na nawierceniu otworów centrujących Oto najnowsza/ostateczna/zatwierdzona wersja kadłuba. Jednak nie mogę odpuścić dwupłata... Skrzydła będą mocowane gumą. Ma trochę przypominać imiennika ;-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Wyciąłem pierwsze elementy kadłuba Jak tylko przyjdzie odpowiednia rurka to zaczynam kleić skrzydło - wszystko przygotowane Teraz w planie mam wykończenie pozostałych elementów kadłuba, sklejenie kratownic a następnie zabranie się za wręgi kadłuba październik się kończy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Tak wyglądają sklejkowe i balsowe elementy kadłuba (sklejka 3mm i balsa 3mm) A tak wygląda sklejona kratownica, zastosowałem listewki 5x3 wyażurowana część ma służyć kontroli stanu zbiornika paliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Druga kratownica gotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Kleję skrzydło 1 z 4 ;-) Do wklejenia zostało pierwsze żeberko, które musi być lekko pod kątem, najpierw muszę zrobić szablon. Skrzydła będą połączone za pomocą dwóch prętów ustalających jednocześnie wznios osadzonych w rurkach sięgających do 3 żebra. Przestrzeń między żebrami 1 i 3 (przy kadłubie) będzie wypełniona styrodurem, lub czymś pochodnym. Lotki sterowane będą tanimi serwami 9g bo mam ich na prawdę sporo. Te duże otwory w żebrach są na kabel. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Witaj Jacku Widzę , że idziesz jak burza. Doświadczenie zdobyte przy Wicherku procentuje. Trzymam kciuki . Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Miałem chwilowy brak weny, ale prace nad modelem powoli posuwają się do przodu. Skleiłem kadłub, niestety zawiera niedoróbki (niektóre wpusty są przesunięte o grubość materiału - błąd przy rysowaniu). Wersja dwupłata na razie też odpada, ponieważ przewidziałem zbyt krótki ogon.... a dziób z kolei za długi został nieco sktócony - nic straconego, trzeba nanieść poprawki w następnych wersjach :-) Oszlifowałem lewe skrzydło i wykonałem do niego lotkę Teraz będę próbował kończyć kadłub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Znowu ciekawy temat,silnik z wicherka?wyażuruj może te dwie półki,zawsze to mniejsza waga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi