Skocz do zawartości

Aparatura Turnigy 9x-problem z flaszowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem sflaszować radyjko(bez wyświetlacza-odpęty- ale to raczej nie ma wpływu).Eprom zczytuje się normalnie-poprawnie, natomiast oprogramowanie nie chce się wczytać.Po kilku próbach efekt jest taki że radio po włączeniu piszczy ciągłym dźwiękiem.Gdzie może być przyczyna?uwalił sie procek?

Komunikat"avrdude.exe:error:program enable:target doesn't answer..Co jest źle ?program eepe i companion wywala ten sam komunikat wychodzi na to że nie ma komunikacji z aparaturą-co jest źle???????Proszę o pomoc

programator ten:

Programator ten http://allegro.pl/programator-isp-usbasp-atmel-avr-tasma-win7-x64-i5395787383.html

Opublikowano

Przelutowałem przewody od nowa,przylutowałem wszystkie masy,sprawdziłem dziesięć razy,teraz nawet sczytać epromu nie chce.Ręce opadają

Opublikowano

Spróbuj gnd podpiąć do innego złącza GND w programatorze. Z tego co pamiętam to niby zaznaczone jest więcej GND na programatorze ale nie wszystkie są nimi fizycznie.

Opublikowano

Masy sprawdzone-trzy piny są w programatorze do masy i te mam połączone z masą aparatury.Zastanawia mnie ten ciągły dźwięk po włączeniu aparatury.Przedtem chociaż dawało się sczytać flasza teraz w ogóle nic.

Opublikowano

Avr steruje piszczykiem sygnałem masy. Nie pamiętam teraz z której nogi. Ale byćmoże zwarłeś coś lutując przewody do programatora.

Opublikowano

Przelutowałem przewody od nowa,przylutowałem wszystkie masy,sprawdziłem dziesięć razy,teraz nawet sczytać epromu nie chce.Ręce opadają

W takim przypadku, zrób sobie małą przerwę, a następnie sprawdź połączenia jeszcze raz - na spokojnie.

Programator USBASP produkowany-klonowany jest w wielu odmianach. Może to być czasem powodem kłopotów z identyfikacją wyjść.

Inną sprawą jest samo programowanie, czy ładowanie firmware'u do mikroprocesora. W TGY9x używane były różne odmiany mikroprocesora ATMEGA, wybrałeś właściwy ?

Opublikowano

Raczej mało prawdopodobne jest poprawne zczytanie eepromu skoro programator wywala błąd braku komunikacji z procesorem. Sprawdz czy nie zamieniłeś MOSI z MISO oraz wersję płyty. W pierwszych wersjach płyty nie było wyprowadzonego padu SCK i trzeba było podlutować się pod procek. 

Inną sprawą jest samo programowanie, czy ładowanie firmware'u do mikroprocesora. W TGY9x używane były różne odmiany mikroprocesora ATMEGA, wybrałeś właściwy ?

Nie spotkałem się z płytą, która fabrycznie miałaby inny procesor niż Atmega64. Z drugiej strony nawet gdyby próbował wgrać inny soft to wywaliłby zupełnie inny komunikat błędu. W tej chwili ewidentnie problem leży w komunikacji z procesorem.

Opublikowano

W takim przypadku, zrób sobie małą przerwę, a następnie sprawdź połączenia jeszcze raz - na spokojnie.

Zrobiłem sobie nawet dłuuuugą przerwę.Procek ustawiony na Atmega 128-sprawdziłem i taki jest.Nowa wtyczka,nowe kabelki i po raz kolejny polutowałem-lipa.Zacząłem kombinować z programatorem-nie miał wlutowanej zworki więc kropla cyny i przestawiłem go w tryb wolnego programowania. Nadal nic.Zmieniłem Masę z pinu 8 na pin 10.Ruszyło, bardzo wolno ale wczytał się program , jednak z jakimś błędem-aparatura sama biegała sobie po menu.Ponowne fleszowanie tym razem OpenTX i poszło.Wszystko dobrze i bangla jak należy.Usunąłem zworkę, zapodałem najnowszy er9x i poszło szybko i bez problemu.Teraz działa jak należy gdzie był problem nie wiem.Programator może jakiś lipny bo za każdym razem jak chcę radio fleszować muszę wyjąć i ponownie włożyć programator do usb.

Dziękuję za zainteresowanie i porady

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja się dołączę do tematu:

Jakiś czas temu wgrywałem soft  na Tgy 9XR i było ok. Miałem przeboje, ale zmieniłem programator.

Teraz próbuje i nic.
Programator jest ok, bo na mkAvr sprawdzam i poprawnie odczytuje procesor w Aparaturze, AVRDUDE mam z mkAvr na dysku c w katalogu, 
sterowniki pod usb OK.
co nie wychodzi?
podłączam aparaturę z kompem, 
na początek chcę zgrać firmware z radia i wyskakuje:

companion.png

I nie wiem co to oznacza.

No ale zmieniłem sterowniki. Zainstalowane bezpośrednio z MkAvrCalculator ze strony http://mirekk36.blogspot.com/

komunikat mówi, że jest ok. Podłączam aparaturę i dalej to samo.

Opublikowano

1. Czemu używasz przedpotopowego oprogramowania ?

2. Czemu nie sflaszujesz radia z poziomu radia tylko przez kompa - bootloader od wersji 1.coś umożliwia taki manewr.

3. O ile widze to avrdude napisał jak byk dlaczego nie sflaszował i nie jest to wina kabli bo odczytał identyfikator urządzenia , z sufitu go raczej nie wziął.

Opublikowano

Przecież komunikat błędu wyraźnie mówi gdzie leży problem - wybrałeś oprogramowanie na atmegę 64 a masz na płycie 128. 

Opublikowano

1. Czemu używasz przedpotopowego oprogramowania ?

2. Czemu nie sflaszujesz radia z poziomu radia tylko przez kompa - bootloader od wersji 1.coś umożliwia taki manewr.

3. O ile widze to avrdude napisał jak byk dlaczego nie sflaszował i nie jest to wina kabli bo odczytał identyfikator urządzenia , z sufitu go raczej nie wziął.

Nie wiem jakie jest nowsze, nie siedzę w tym na co dzień. Dziś zajrzałem na stronę open TX i najnowsze co mi wyświetliło do ściągnięcia - ściągnąłem.

Nie znam się na flaszowaniu z poziomu radia. Fajnie, że każdy jest taki mądry, szkoda że wprost nie pisze o co chodzi.

Odpalam OpenTX, 2.1.8. teraz i patrze po ustawieniach, nie widzę tam opcji wyboru oprogramowania na atmegę 64 czy 128.

Chyba, że jeszcze w czym innym problem.

Opublikowano

Najnowsze jak sam stwierdziłeś jest 2.1.8 companion ... a na screenie widać ze używasz 2.0.

Wgrywasz firmware na kartę pamięci do folderu  do katalogu FIRMWARE o ile dobrze pamiętam potem z poziomu bootloadera flashujesz.

Nie używam ale podejrzewam że trzeba zainstalować avrdude dla 128 i na nie wskazać w ustawieniach opentx.

P.S. Zastanawiam się jak trzeba nabroić żeby dostać bana na google.

Opublikowano

Kolega Zycior "zdalnie" wyjaśnił mi co i jak, oprogramowanie weszło.

Jestem mu bardzo wdzięczny za pomoc;-)

Robiłem prosty i głupi błąd na poziomie szkoły podstawowej, za co mi wstyd.

Opublikowano

Sprawa oczywista, ale ja tego wcześniej nie robiłem.

Przy wyborze oprogramowania w przypadku Turnigy 9XR trzeba wskazać wersję dla "M 128 chip":

aaaaaa.jpg

Istotnie gdy poprzez programator usbasp podpiąłem aparaturę do komputera i przy pomocy mkvcalculkoator

sprawdziłem jaki kontroler siedzi w aparaturze to "wyskakuje" Atmega 128.

I tyle w zasadzie. Wszystko działa jak należy. W tej wersji oprogramowania, którą widać powyżej na screenie

wszystkie przełączniki działają prawidłowo, w najnowszej nie działały. Nie wiem czemu i już nie mam zamiaru tracić czasu, żeby się dowiedzieć, póki co.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.