poharatek Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Niedawno zanabyłem, złożyłem i ulotniłem Sbacha 342 od RcFactory. Przeglądając instrukcje do innych modeli tego producenta, znalazłem zdjęcie fajnego gadżetu: Spodobała mi się jego użyteczność i prostota. Posiedziałem chwilę w programie graficznym , potem 15 min w warsztacie i powstało takie cuś: Wykonany jest on z depronu 3 mm, na który został naklejony szablon wydrukowany na zwykłym papierze. Po wycięciu zabezpieczyłem papier przez naklejenie bezbarwnej taśmy klejącej (można też polakierować, ale leniwy jestem ). Za ośkę robi nit kaletniczy 3mm. Jeśli ktoś chce zrobić trwalszą i bardziej pancerną wersje - to zamiast depronu można użyć np. twardej balsy 3mm, lub owocówki. Nie jest to hiper-dokładne narzędzie i nie nada się do ustalenia wychyleń na 11,324 stopnia w dużym modelu, ale do określenia o ile stopni wychylają się stery w jakimś szkoflajerze - jak najbardziej. Na przykładzie mojego Sbacha: Ster wysokości 60o. Lotka - 40o. (Jak widać kawał waryjata jest z tego Sbacha, ale o tym napiszę w innym wątku, jak w końcu uda mi sie jakieś filmy z lotów nakręcić ) Na spinaczu załączam plik pdf z rysunkami kątomierza - może komuś się przyda katomierz.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 To są duże wychylenia SW w pod kąt prosty. A przyrząd całkiem fajny jeżeli komuś zależy na numerkach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 O ja cie... to jak ten Flash robi beczki na takich wychyleniach? (Bo u mnie na 40 stopniach jest już wiertarka wysokoobrotowa....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Tu też było hardcorowo:D Ale modelem cieszy się(mam nadzieje ) już nowy właściciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi