Dejfix Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Witam. Właśnie w pełni ukończyłem budowę mojego ToTo-3. Nie oklejam, ponieważ przeczuwam, że rozbiję go przy pierwszym locie ;P Mam dwa pytania: Pierwsze: czy samolot jest wyważony poprawnie? Musiałem dołożyć 100g na dziób. Poniżej zdjęcie: Drugie odnośnie pierwszego lotu. Czy model będzie leciał bez silnika? Czy mogę na początku wyrzucać go bez gazu i próbować lądowania lub skręcania? Nie mam kontaktu z żadnym doświadczonym modelarzem, więc raczej będę musiał się uczyć na własną rękę. Myślałem, że będę mógł poćwiczyć na symulatorze, ale okazało się, że nie dałem rady uruchomić symulatora z aparaturą Turnigy 9x. Prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie pierwszego lotu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawelli Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Mam dziś jakieś szczęscie do ortografii Niektóre rzeczy sie przeczuwa a nie przeczówa:P Jestem raczej niedoświadczony ale oklejenie np taśmą pakową nie zajmie długo a wzmocni konstrukcje i w wypadku kreta zmniejszy obrażenia. Podziałaj jeszcze z symulatorem, da sie go uruchomić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Oklejanie taśmą zmniejszy turbulencje na skrzydłach i bardzo utrudni panowanie nad modelem. Kadłub można oklejać bez ryzyka, skrzydła nie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Popatrz na inne tematy o "Tocie 3" - tak mi się zdaje, że ludzie pisali, że mieli problem z odpowiednim wyważeniem modelu (poszukaj dokładnie o co chodziło) Też mam TGY9x i jestem dzisiaj po pierwszym udanym oblocie i mogę z całego serca polecić symulator Multiplexa + najtańszy pad/konsolę do gier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ja Cie bardzo przepraszam, ale to taki problem pytać o wszystko dotyczące toto-3 w jednym wątku zamiast tworzyć trzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Nie mam kontaktu z żadnym doświadczonym modelarzem, więc raczej będę musiał się uczyć na własną rękę. Myślałem, że będę mógł poćwiczyć na symulatorze, ale okazało się, że nie dałem rady uruchomić symulatora z aparaturą Turnigy 9x. Prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie pierwszego lotu. Pozdrawiam. Przyjedź w niedzielę na lotnisko w Ligowcu k/Kobylnicy, a napewno w( "lotny dzień"), spotkasz wielu modelarzy, którzy chętnie pomogą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejfix Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 1. Dziękuję za odpowiedzi. Jakoś sobie poradzę. W ostateczności będzie naprawa lub budowa nowego modelu. 2. Błąd ortograficzny poprawiłem. Nikt nie jest nieomylny. Gdyby edytor przy tworzeniu tematu miał funkcję podpowiadania składni, życie byłoby dla wszystkich forumowiczów piękniejsze. 3. Ja Cie bardzo przepraszam, ale to taki problem pytać o wszystko dotyczące toto-3 w jednym wątku zamiast tworzyć trzy? Po prostu chcę ułatwić życie ludziom, którzy będą mieli podobne problemy. Forumowa wyszukiwarka działa jakby chciała, a nie mogła, wyszukując 100 nie powiązanych ze sobą tematów. Jak ktoś wpisze toto-3, to po temacie będzie widział jakich odpowiedzi może się w danym poście spodziewać. Jeżeli jest to problem, to proszę, aby któryś z moderatorów połączył moje posty, a najlepiej zebrał wszystkie dotyczące ToTo-3 w jeden, poświęcony wyłącznie temu modelowi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi