Skocz do zawartości

Zasilanie silnika

ppompka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie a mianowićie czy można zasilać silnik np. taki http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5669 takim pakietem Ni-Cd http://allegro.pl/item357590538__akumulator_8_4_v_400mah_ladowarka_.html .

W opisie silnika pisze Zasilanie : 2 - 3 Li-Pol czy można zastąpić te Li-Pol właśnie w.w. pakietem. Jestem początkującym modelarzem i moje pytanie niektórym może wydawać się śmieszne ale proszę o odpowiedź.

Opublikowano

w specyfikacji silnika i regulatora masz podane, że może być zasilany również nie lipolami - 5-12ogniw np "paluszki" czy KAN. Pakiet z Allegro ma raczej za małą pojemnosc do zasilania silnika. Jednak mając 8 lat nie wiem czy trafnie lokujesz swoje zainteresowania.

Opublikowano

Więc powiecie jaki moze być tutaj pakiet li pol i jaka ładowarka i nie wiem czy tam jest potrzebny jakiż zasilacz do ładowarki czy nie jak tak to powiedzcie jaki. Jeśli możecie to podajcie mi skład całego zestawu i ile to około kosztuje.

PS. Nie mam 8 lat tylko 12 źle ustawilem date urodzenia.

Opublikowano
ale nie wyciśniesz z tego pakietu nawet połowy tego co będzie potrzebował ten silnik.

Jeśli rzeczywiście na aukcji jest prawdziwy pakiet KAN, to te cele oddają z siebie 20A :D

Opublikowano

Ok co do ,ładowarki to sam taką patrzyłem ale chyba do niej jest potrzebny zasilacz. Nie bardzo jestem dobry z elektryki i nie chcę żadnej przeróbki z zasilacza komputerowego. Jeśli możecie to podajcie mi ceny tak około nie prosze o linki z zasilaczami.

Opublikowano

Np taki zasilacz:

http://zasilaczeonline.pl/product_info.php?cPath=33&products_id=161&osCsid=17a92d775800519089e25fb7ae8be804

Trzeba uważać, żeby nie kupić na zbyt wysokie napięcie bo ładowarka może sie zbuntować i nie ruszy. Możesz też próbować ze "zwykłymi" zasilaczami - byle dawały ok 1A i miały odpowiednią polaryzację - minus "na zewnątrz" a plus na bolec. Jak kupisz ten zasilacz 5A to będziesz miał przyszłościowo do mocniejszej ładowarki.

Opublikowano

OK dzięki i rozumiem że nie trzeba stosować tam żadnych przeróbek bo to jest zasilacz do laptopa a nie przeznaczony specjalnie do ładowarek.Napięcie tam jest 15V a do tej ładowarki chyba jest potrzebne 12V i czy tej ładowarki nie rozerwie czy co :D

Opublikowano

Wg danych ze strony internetowej ładowarka ma zasilanie :

Zasilanie : 12 V (min. 11 - max. 15 V)

Na samej ładowarce pisze 11,5 - 13,5. Jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć czy pracuje przy 15V to musiałbym sprawdzić u siebie w domu. Ładowarki pewno nie rozerwie ale może nie działać. Może się też uszkodzić :? . Póki co pogadaj z tatą - niech Ci pozwoli naładować z gniazda zapalniczki w samochodzie.

Wstrzymaj się też z tym 15V zasilaczem.

Opublikowano

Sprawdziłem - moja działa spokojnie przy 17V. Ładowałem tylko chwilkę, może po jakimś czasie zagrzeje się odrobinę bardziej niż przy 13 czy 15 V ale urządzenie jest impulsowe więc nie powinno tracić dużo mocy. Jak ci sie uda to kup zasilacz 14V. Nie wiem czy takie są. Aha - w instrukcji producent zaleca zasilacz 12 V :?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.