jarek996 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Witam ! Od 5 lat jestem posiadaczem modelu firmy Kyosho o wdziecznej nazwie KELLY ( 70 EP ). Model ten od dawna wala sie w moim "hangarze" i czas byl najwyzszy , aby COS z nim zrobic. Postanowilem wiec go dokonczyc ! Serwa mialem zamontowane "od zawsze" , silnik dokrecony , pozostaly male "ruchy" , podlaczenie regulatora , odbiornika , naladowanie LiPo i w powietrze ! Mam w nim zamontowany silnik TGY AerodriveXp SK Series 42-60 500Kv / 1475W i niestety stwierdzam , ze ten silnik jest chyba do tego modelu ZA MOCNY , lub mam za slabe LiPo . Posiadam rowniez TGY AerodriveXp 42 SK Series 42-50 650Kv / 1150w i mysle , ze bedzie to lepsza alternatywa. Silnik napedzam LiPo ZIPPY 5S 4000mAh ( 40C ). Po dwoch lotach stwierdzilem , ze lata jakos dziwnie ( brak mocy , zle wywazenie ) i postanowilem , ze trzeba cos zmienic. Na ziemi okazalo sie , ze poszycie modelu jest jakies "dziwne " Zaczela odchodzic jakas folia , a na konstrukcji skrzydel i statecznikow ( kadlub jest EPOXY ) ktore sa z balsy pozostaje tylko spodnia warstwa "tego czegos" . Okazalo sie , ze jest to farba i przy podgrzewaniu pistoletem zaczyna "babelkowac" , Zedrzec jednak sie nie daje ( papier sie zapycha ). Sprobowalem acetonem na reczniku papierowym i okazalo sie , ze ladnie , choc wcale nie za pierwszym razem schodzi z balsy. Zerwalem wiec resztki folii i zaczalem czyscic . Efekt widac na zdjeciach. Zdemontowalem podwozie i serwa lotek , aby bylo latwiej pracowac. Czeka mnie jeszcze kilka godzin w oparach acetonu , ale mam pytanie CO dalej ??? Chcialbym okleic model jakas mocna CZARNA "folia" , ale nie wiem jaka najlepiej uzyc ? Kadlub i "nogawki" podwozia musze przeszlifowac ( zmatowac ) i prysnac rowniez czarna farba . I nastepne pytanie ; JAKA farba ??? Prosilbym o porady , bo nietety ostatnio tylko skladam" gotowce i wypadlem troche z "obiegu" odnosnie materialow i technologii ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Nikt nie pomoze ? Chyba trzeba zmienic forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Jarku folię z modelarskiego jaką byś nie użył taka będzie dobra. To co miałeś to jakaś chińszczyzna która rozwarstwiła się. Wylicz powierzchnię i ile będziesz potrzebować metrów folii. Rolki mają jakieś 64cm szerokości. Ja po przeszlifowaniu kadłuba i owiewek pociągnął bym wszystko podkładem - później szlif drobnym papierem na mokro. Farb masz spory wybór chociaż ja ostatnio jestem fanem motipa i tego się trzymam. Jeśli masz pistolet lakierniczy też możesz go pomalować bazą samochodową. Co tu dużo podpowiadać tutaj TRZEBA DZIAŁAĆ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Jasne , ze trzeba DZIALC ! Ale na razie trzeba LATAC ! Dzialanie odkladam na dni "bezlotne". Czy po przeszlifowaniu TRZEBA "jechac podkladem" ? Gdybym przeszlifowal to jakas 400 ( tylko matowanie ) ? Kolega ma pistolet ( lakiernik samochodowy ) wiec on mi to prysnie . O MOTIPie poczytam . Dzieki za info ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Majac dzisiaj troche wolnego czasu popchnalam troche robote z KELLY . Zdemontowalem WSZYSTKO co dalo sie zdemontowac ( resztki wyposazenia , popychacze ITP ) i zabralem sie za szlifowanie kadluba. W sumie to jest raczej matowanie . Zeszlifowac musze tylko niebieskie paski ktore zostaly doc brutalnie namalowane na reszcie ( "odstaja" jak jakas naklaejka ) . Szlif ( matowanie ) wykonuje gabka scierna 3M o gradacji superfin 500 - 600 . Troszke za malo chyba na pierwszy raz , ale w sumie to ja nic poza ta niebieska odstajaca linia nie "sciagam" tlko matuje pod malowanie . Gabka pieknie wybiera wszelkie zaokraglenia , ale niestety dosyc szybko sie zapycha bez mozliwosci "strzepniecia" szlifu ... Nowym kolorem modelu bedzie na 90% czarny polysk ( kadlub ) , a skrzydla albo czarne albo czarno -zolte . Jutro ide pogadac z kolega ktory jest lakiernikiem samochodowym . Zobaczymy co on powie na to wszystko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 I jak tam postępy? Kiedy relacja z oblotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi