Grzechu Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 witajcie! rozpocząłem już kilka dni temu budowę Shocka extry 330, do nauki akrobacenia po dobrym opakowaniu Zefira Może pomogę komuś kto miał wątpliwości w budowie tego lub podobnego modelu, oczywiście mowa o początkujących jak ja, bo wyjadacze to kilka godzin i gotowy Wyposażenie: Serwa mini 3x, narazie mam 2 sztuki HXT900 Regiel - myślę że jakiś TP 18A Silnik - tutaj jeszcze nie wiem, może jakiś dzwonek nickoobrotowy o wadze 30-40g Odbiornik - też nie wiem, w ostatreczności wyjmę E-sky z Zefira Pakiet - plan zakłada 3 cele lipola 750-1300 mah, nie mam żadnego prócz 1600 z Zefira, za ciężki jest wniosek - jestem goły, mam tylko 2 serwa ale nadzieja jest w konkursie, bo widziałem tam reglerek, serwa, nawet był lipol 1000mah ale ktoś się wycofał najgorzej będzie z pakietem, drogie strasznie, a w tej chwili nawet nie mam na śmigła do zefira ale do rzeczy, Najpierw elementy wycięte z depronu 6mm zielonego rowkowanego (!), niestety nie miałem innego, ale pod taśmą nie widać tak bardzo. Zostały one oklejone taśmą pakową, w skrzydle umieszczona rurka węglowa 3mm (60cm), w natarci płaskownik węglowy 1x3mm. Płaskownik wklejamy robiąc rowek, śrubokrętem czy innym narzędziem o głębokości 1mm, po prostu delikatnie przeciągając kilka razy (nie za mocno, depron lubi się zaciągać) Płaskownik wklejamy, ja okleiłem taśmą malarską by dobrze się przykleił Następnie rurka węglowa także w skrzydle. Rysujemy kształt rurki, czyli prostokącik o szerokości 2mm i dlugości 60cm Po czym delikatnie (!) nacinamy depron, na ~2mm Wciskamy rurkę sprawdzając ile jej wystaje, jeśli nic to możemy wkleić, jeśli wystaje to śrubokrętem szeorkości 3mm pogłębiamy delikatnie rowek przeciągając jak w natarciu Na zdjęciu rurka wklejona i rozpoczęte oklejanie Skrzydełko oklejone zostało i odłożone na półeczkę Lotki kładziemy wzdłuż krawędzi stołu, po czym ostrym nożykiem odcinamy pod kątem fragment lotki (lepszy sposób od szlifowania...) Ja najpierw okleiłem taką lotkę taśmą, a potem dopiero taśmą przezroczystą zrobiłem zawias, moim zdaniem lepiej się trzyma i pracuje niż taśma która oklejamy depron służy za zawias. Więc ustawiamy skrzydło i lotkę (skosem do dołu) w odległości około 1mm od siebie i naklejamy wąską taśmę przezroczystą, palcem, czy depronem wygładzamy by zniknęły pęcherze powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Mam taka extre juz opanowana . i tak : -pamietaj o zastrzałach na wysokości z kierunkiem -wręgę silnika przyklej jeszcze wzmocnienia z depronu do kadłuba bo często lubiła mi odpadać w locie -jeżeli nie robisz podwozia to wzmocnij małymi zastrzałami pionowy dół kadłuba z poziomym bo przy lądowaniach lubi pękach w miejscach klejenia. -boję się trochę o to skrzydło ponieważ dałeś tylko 3mm rorke zamiast 4mm bo mi 4mm też trochę sie jeszcze wygina jak robie ciasne figury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 a jaki problem dać zastrzały od dołu, wtedy bedzie sztywniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 15 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 czhomik, a ten płaskownik nic nie daje dla sztywności skrzydła? może będzie okej taki problem mam, że z węgla zostało mi z 10cm płaskownika i 40cm rurki 3mm... i mam 2 wyjścia 1. na podwozie ją użyć 2. zastrzały wysokości z kierunkiem oraz jak mówiłeś kadłub pion-poziom podwozie w ogóle potrzebne tam jest? martwi mnie sposób lądowania bez podwozia? a jeśli potrzebne to z czego oprócz węgla...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Podwozie według mnie jest zbedne a bez zastrzałów to bdzie trochę lipka Ja latam depronami bez podwozia i spokojnie ląduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Tak wygląda model na chwilę obecną Zastrzały zrobiłem w 3 miejscach z rurki węglowej 3mm, przed skrzydłami, za nimi oraz na ogonie Zrobiłem także popychacze do lotek, drut 1mm + rurka termokurczliwa Na jednym popychaczu rurka luźno włożona A tutaj gotowe z obkurczoną rurką pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingofbongo Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 za grube te zastrzały (zwłaszcza na stateczniku), rozumiem, że nic innego nie miałeś, ale rurka 3mm jest masakrycznie gruba. Bardzo łatwo można uszytwnić szok-flajera zwykłą żyłką zobacz w tym PDFie http://www.foamyfactory.com/docs/FFM-Kevlar-Bracing-System.pdf Te zastrzały przed i za skrzydłem zupełnie niczemu nie służą. Nic w tym miejscu nie usztywniają. No może przedni, zabezpieczy przed skręcaniem się kadłuba od momentu silnika. Ale lepiej już dać paski z depronu w płaszczyźnie wyznaczanej przez te dwa obecne zastrzały - przez całą długość kadłuba - od silnika do ogona. W shockflyerze ważniejsze jest żeby ogon nie mógł skręcać się względem skrzydeł - więc usztywnienie części od skrzydeł do ogona jest odrobinę ważniejsze. Paski z depronu po całości załatwią wszystko za jednym zamachem, kosztem wagi modelu. Tu jeszcze jeden PDF http://www.ikarus-modellbau.de/Anleitungen/f3anemesisyak.pdf Zobacz jak wyglądają zastrzały skrzydła na stronie 3-ciej tej instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalg0000 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Zgadzam się z KingofBongo. Takie paski w znacznym stopniu usztywniają konstrukcję, a ich masa jest znacznie mniejsza od rurek, które moim zdaniem wyglądają fatalnie. Poza tym pod paskami można schować kabe od serw, a nawet mały odbiornik. Przynajmniej ja tak robię i model wygląda dzięki temu estetyczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Jeśli się przyjrzeć na foto gdzie extra leży prawie gotowa i sklejona to widać te wklejenia (ale tylko po jednej stronie, górnej są) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingofbongo Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 nie widzę dokładnie na twoim zdjęciu, ale chodzi o coś takiego Ten pasek może być nawet większy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalg0000 Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Ładny model kingofbongo, Twój? Jeśli tak pokaż nam więcej zdjęć. Czy mi się wydaję, czy on ma profilowane skrzydło?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingofbongo Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 nie, to nie mój to z tej strony http://www.iroquois.free-online.co.uk/shockdev.htm a skrzydło rzeczywiście profilowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Te zastrzały dużo dają jeżeli nie w modelu podwozia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingofbongo Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Te z pdfa, który zapodałem to dają dużo, ale te, które zrobił Grzechu to znaczenie mogą mieć co najwyżej symboliczne. Wystarczy że Grzechu weźmie do ręki za dziób modelu i pokręci nim wokół osi podłużnej, albo skręci samolot wzdłuż osi trzymając za dziób i ogon - zobaczy jaki jest podatny na skręcanie Potem niech pomacha nim zdecydowanie góra dół trzymając za dziób, to zobaczy jak mu skrzydła kłapią. Zrobiłem kiedyś takiego 1m shocka i był tak miękki, że latał jak ścierka, albo latający dywan. Te samolociki im sztywniejsze, tym lepiej latają (jak każdy zresztą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Do kingofbongo .. Zrobiłem tych chyba z 5 modeli z tych planów .. i żadnemu nie kłapały skrzydła .Konstrukcja jest wystarczająco sztywna do latania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Model skończony... waży 365g (ciut za dużo ale co tam). Silnik to TP B2410-12Y 970kv LINK Pakiet rc wow 3s 1000mah (dzięki mistrzu ) Regiel TP 25A Odbiorniczek od apki z konkursu od Jano (10g wagi 4 kanały) reszta jak w pierwszym poście. Popychacze trochę zmodyfikowane za radę elektryki_rc, drut z patyczkiem bambusowym od szaszłyków został umieszczony w rurce termokurczliwej, teraz są sztywniejsze, choc do pręta węglowego to im brakuje... Oblot jutro/pojutrze myślę, jak nie będzie komplikacji. To teraz czas na fotki to by było na tyle, jak wpadnę na jakiś patent to ozdobię skrzydło napisem 3majcie się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 dowolna agencja reklamowa i niech Ci wytna napis o podanych wymiarach na folii samoprzylepnej w wybranym kolorze to najlepszy sposob choc nie najtanszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelm Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 A ten prop-saver (pierwsze zdjęcie) ma coś na celu? Na moje oko śmigło nie powinno być na wałku wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 nie mam piasty, więc inaczej nie zamontuję... Raffik, właśnie chodzi mi o ten "nie najtańszy" samemu coś pokombinuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 jak masz drukarke to wydrukuj niezbedny tekst, wytnij, kup arkusz foli przylepnej - sklepy dla plastykow, przeniesz wydruk na folie i powycinaj literki mozesz jeszcze z gazet kolorowych powycinac literki tylko czy skompletujesz niezbedne litery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.