rufik Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Wczoraj dotarła do mnie żaglówka z hk, Surmount. Jest to moje pierwsze pływadełko:) Po paru godzinach udało się ja złożyć, ołowianego balastu weszło około 970 gram. Jedyne co zostało do zrobienia, to ustawienie windy. A to dla mnie czarna magia. Proszę o pomoc w ustawieniu:) Dla zainteresowanych, filmik z rozpakowania: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Najlepiej na drążku gazu lub jakimś potencjometrze windę ustawić. Jakie masz radio??? Najlepiej windę wywalić i dać tak samo duże serwo z długim ramieniem (winda to źródło ciągłej frustracji) Jak jednak obstajesz przy windzie to tu nie ma filozofii. Luzujesz szmaty na maxa a szot (szoty) wiążesz do szpuli windy. Drążkiem (potencjometrem) w radiu wybierasz żagle nawijając szot na szpulę. Jak winda nawija dalej to trzeba w radiu ustawić odpowiedni punkt końcowy by zakres obrotu windy odpowiadał długości pracy szotów. (ale ta możliwość już zależy od aparatury.) Jakąś elementarną wiedzę na temat żeglarstwa posiadasz? Pytam bo użyłem terminów, które dla totalnego laika mogą być nie zrozumiałe. Mamy na modelarni ekipę z łódkami i pływamy na 3 Stawach. Jak by co możesz wpaść po sąsiedzku:-) Nasza flota 2 Seawindy, 2 Moonsuny, Voyager II, SeaCret. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufik Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Udało się wczoraj już ustawić na gazie w turnigy 9x. Winda na razie zostaje (rozumiem, ze chodzi o platanie się w niej szotów?) Wchłonąłem trochę wiedzy w czasie oczekiwania na przesyłkę i składania żaglówki:) Dziękuję za zaproszenie, jak tylko będzie trochę więcej czasu na pewno na pewno skorzystam;) Surmount wczoraj został zwodowany: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Chińczyki idą po najmniejszej linii oporu, agrafki i krętliki wędkarskie widzę Fajny jachcik. Wygrałem na jednych zawodach taki miniaturowy graupnera , daje bardzo dużo frajdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi