endriuRC Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 W łapy wpadło mi takie oto skrzydełko o rozpiętości 1,4m. Z racji iż nie ma relacji z budowy na tym forum z tego skrzydełka postanowiłem zaprezentować mała relację. Profil skrzydełka to MH60 Powierzchnia nośna 39.2dm2 Skrzydełko posiada zwichrzenie geometryczne końcówek skrzydla 3* Środek ciężkości 205-225mm od krawędzi natarcia środka skrzydła, wszystko zależy czy chcemy latać rekreacyjnie czy robić podniebne wariacje. Grubość lotki przewidywana z balsy twardej 4mm (wymiary podane sa na kartce). Do złożenia konstrukcji będą potrzebne: 4szt listewek 6x3mm na dźwigary 1szt płaskownika węglowego na dźwigar poprzeczny Deska balsy na lotki Dźwignie, popychacze, klej do styropianu i materiały na pokrycie Elektronika (narazie dam silnik taki jaki mam jak się nauczę tym latać dam mocniejszy) CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonidas Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Zastanawiam się - jakiej mocy silnik trzeba w takie skrzydło włożyć? Swego czasu zmontowałem z "depronu" bardzo podobne rozmiarami i ~160W (jakis Turnigy 1400kV) średnio pasował - skrzydło latało wyłącznie w poziomie na 100% ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Pierwsze "grzebanie" przy modelu narazie tyle z racji iż Piotrek z Bocianmix ma zamknięty sklep do 5 sierpnia zrobiłem tyle. Wzmocniłem "domek" na silnik 2x pręt węglowy 2mm bo bokach, wrega silnikowa jest ze sklejki lotniczej 3mm. Narazie będe latał na silniku emax 2822 który dostałem od użytkownika idxf (jak przekręciłem to przepraszam) i regulatorze 30A Co do koelgi wyżej, skrzydełko ma bardzo dużą powierzchnie nośną także fajnie szybuje, a co do predkości to najpierw musze nauczyć się takim czymś latać a potem pogadamy o mocniejszych silnikach CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Dobrze widzę, że te pręty nie są zamocowane do wręgi? Jeśli nie są, to co one tak naprawdę wzmacniają? Zwłaszcza jeśli są to pręty, a nie jakieś profile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Dobrze widzę, że te pręty nie są zamocowane do wręgi? Jeśli nie są, to co one tak naprawdę wzmacniają? Zwłaszcza jeśli są to pręty, a nie jakieś profile. Bedzie we wredze wycięty otwór i pręt w nią wejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 No przekręciłeś bo to IDEFIX w pełnej nazwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Zainwestuj w taśmę szklaną 25-30 mm na wzmocnienia natarcia i spływu. Poza tym dobrze się to tej taśmy klei taśma pakowa (rozumiem, że taką będziesz oklejał). No i koniecznie pamiętaj o właściwym kładzeniu taśmy (nie od natarcia do spływu!!!!). Jest jeszcze kwestia śmigła... podziękuj śmigłom SF. Kup zwykłe, lub APC lub jego podróbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maca111 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Z drugiej strony bez przesady tez z tymi pretami. Ten model emaxa nie ma jakos zbyt duzo mocy wiec nic sie nie powinno stac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Jak jest rozwiązywana sprawa śmigieł w Zorrach? Musi być kupione pchające czy może być odwrotnie założone zwykłe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maca111 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 A co to za roznica ? w razie potrzeby wystarczy zamienic kable od silnika i juz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Nie musi być pchające, ale musi być założone odwrotnie. Jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Co do Śmigła to to SF było założone na próbę, ostatecznie bedzie GWS. Co do prętów, silnik będzie dużo mocniejszy z czasem gdy nauczę się latać tym wynalazkiem, na razie nie będę wydawał pieniędzy na nowy bo to nie wchodzi w rachubę. Marcin81 Dzięki za podpowiedź, zakupie tą tasmę szklaną, słyszałem że jest bardzo fajna i super trzyma. ędę oklejał model wzdłóż od boku prawego do lewego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufik Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zamówiłem zorro 1.2m. Powoli prace posuwają się do przodu. Skrzydło zagruntowane rozcieńczonym dragonem, jednak taśma nie chciała się tego trzymać, pomogło żelazko. Dostanie silnik a2214 1400kv 180W ze śmigłem 8x4 i pakiet 2200 3s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi