Vex Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Cześć, niedawno oblatałem Skywalkera Revolution 1720 ( http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2239796 ). Model o bardzo fajnej konstrukcji jako platforma FPV - na wszystko znajdzie się miejsce. Przy wadze 2,5kg lata bardzo poprawnie i wydaje się, że do ok. 3kg nie powinno być problemu. Jak na swoją rozpiętość, skrzydło ma stosunkowo dużą powierzchnię 45 dm2. Docelowo, chciałbym jednak dociązyć go nieco. Miejsca w kadłubie jest spokojnie na jeszcze drugie tyle pakietów. Docelowa moja waga byłaby w granicach 3,5 kg. W związku z powyższym pomyślałem, że rozwiązaniem mogłoby być zbudowanie większego skrzydła o rozpiętości ok 2,2m, przy zachowaniu podobnej cięciwy i kształtu jak oryginalne. Myślałem o konstrukcji balsowej z kesonem, krytej folią, z dźwigarem z rurki węglowej + pasów węglowych, natomiast rozważam również wycięcie skrzydła z EPP. Co o tym myślicie? Czy moglibyście coś doradzić? Czytając na sieci, znalazem informację że dobrym profilem byłby NACA4412 lub Clark Y. Może macie jakieś podobne plany skrzydła w postaci elektronicznej? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbipok Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Moim zdaniem na początek powinieneś wylatać trochę godzin w aktualnej konfiguracji. Następnie sprawdzić docelową konfigurację na obecnych skrzydłach. Jeśli będzie mało to można pomyśleć o płacie środkowym wykorzystującym dotychczasowe skrzydła. Mechanika płata zostaje , trzeba tylko zrobić przedłużacze do okablowania. Profil można przejąć ze skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vex Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Moim zdaniem na początek powinieneś wylatać trochę godzin w aktualnej konfiguracji. Następnie sprawdzić docelową konfigurację na obecnych skrzydłach. Jeśli będzie mało to można pomyśleć o płacie środkowym wykorzystującym dotychczasowe skrzydła. Mechanika płata zostaje , trzeba tylko zrobić przedłużacze do okablowania. Profil można przejąć ze skrzydła. Dzięki! oczywiście plan mój jest na razie na polatanie w takim układzie jak jest. Pomysł budowy nowych skrzydeł, to w moim przypadku z racji deficytu czasu, raczej temat na jesień. Chcę go natomiast skonsultować już teraz żeby móc małymi krokami go realizować (narysować, wyciąć, a jak będzie kiedyś chwila wolnego to poskładać). Tak czy inaczej, pomysł z przedłużeniem istniejących skrzydeł jest bardzo interesujący. Na to nie wpadłem. Dołożenie 50 cm centropłata z pewnością będzie mniej pracochłonne, niż budowa całych skrzydeł od zera. Zastanawiam się natomiast co można zyskać budując całość z balsy? Na pewno będą sztywniejsze przez co doskonalsze aerodynamicznie (czy na pewno przy konstrukcji obkurczanej folią?) i lżejsze (?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbipok Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Skrzydła konstrukcyjne zawsze będą bardziej wrażliwe na uszkodzenia , mniej udane lądowanie, transport. FPV skłania do przelotów blisko przeszkód i ziemi. Jeśli jeszcze nie okleiłeś swoich skrzydeł i stateczników taśmą to polecam takie rozwiązanie. Ja to robię wszystkim moim piankom na całej powierzchni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Oklejanie pianek taśmą zmienia charakterystykę profilu. Usuwasz naturalne turbulatory i trzeba to robić świadomie. Wąski pasek taśmy zbrojonej na natarcie i wystarczy. Poszukaj na forach FPV jak można dobalastować Twój model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbipok Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Robię to świadomie , SW1900 mam już trzeci sezon , ma wylatane jakieś 3000 km. Nie wiem o co chodzi z dobalastowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 "Jak bardzo" było by trafniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbipok Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Sorry, ale nie rozumiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Kolega Andrzej, z sąsiedniego forum, "powiększył" skrzydło w swoim wysłużonym Skywalker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vex Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 A super. Czyli ktoś to już praktykował. Chce zrobić to samo z dwoma róznicami. Pierwsza taka, że centropłat będzie konstrukcyjny, a druga że planuję obciąć nieco oryginalne skrzydła do miejsca gdzie nie ma już przejścia kadłub-skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi