Skocz do zawartości

Arduino dla nastolatka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Dzieciakom moim (12 lat) wydaje się, że interesuje ich robotyka. Zastanawiam się nad zaopatrzeniem ich w zestaw arduino. Nie wiem na ten temat nic. Czy jest to sensowne działanie i co taki zestaw powinien zawierać? Z jakimi to się wiąże kosztami?

Bartosz

Opublikowano

Wiem, podziwiałem. Deluxe starter jest bez problemów w zasięgu. Z tym, że bardziej interesuje mnie funkcjonalność takiego zestawu. Ja jestem z epoki, gdzie polutowanie migającej diody (w ogóle diody) powodowało efekt WOW :D

Opublikowano

Jeśli chcecie wykorzystać w pełni możliwości arduino to trzeba będzie się przygotować nie tylko na elektronikę ale także podstawy programowania.

Na szczęście w necie jest mnóstwo przykładów.

Jak pobawią się starterem to potem polecam http://www.aliexpress.com/item/Multi-Functional-4WD-Robot-Car-Chassis-Kits-UNO-R3-170-point-Mini-breadboard-For-Robot-Car/32301757126.html

Mi się osobiście arduino przydało ostatnio do programowania i konfiguracji minimOSD dla 450tki (zaoszczędzone pare zł na kabelku) :)

Opublikowano

O właśnie. To by był fajny zestaw startowy. Czy w zestawie jest wszystko, czy potrzeba jeszcze jakieś moduły. Nie potrafię tego określić, a często czytam, że jest to tylko "rama"

Opublikowano

Ten zestaw który ci wkleiłem sam zamawiałem i było wszystko co jest potrzebne do złożenia i uruchomienia tego.

Oczywiście nie dodają programu który trzeba samemu napisać ale chyba właśnie o to chodzi żeby się pouczyc i trochę namęczyć :)

Fajne jest to że każdy sobie może zaprogramować to wg siebie i każdy taki "robot" ma swoja własną duszę.

Ja sobie dokupiłem jeszcze bluetooth do sterowania tego aplikacją z tabletu.

Bardzo dobrze arduino współpracuje z pakietami Li-Po (nie należy przekraczać zakresu 6-20V a zalecane jest 7-12V), wręcz wskazane jest ich używanie gdy mamy do czynienia z servo i silnikami.

Akurat w tym zestawie Arduino zasila się poprzez moduł sterowania silnikami a on przyjmuje dużo większe zakresy więc można podpinać nawet 4S bez problemu)

Jak będę miał chwilkę po pracy to mogę wkleić filmik jak to działa po złożeniu i zaprogramowaniu.

Opublikowano

W tej wersji tylko odległości (ultrasoniczny) ale on w zupełności starczy do takiej zabawy.

Potem można dokupić zestaw czujników. jak wpiszesz "Sensor module pack" to wyskoczy ci tam od groma tego.

O ile sensory temperatury ,wilgotności, światła działają dość fajnie to reszta sensorów to raczej dla nauki i zabawy.

Ja zamontowałem u siebie w robocie prawie każdy sensor i potem i tak zostałem przy zwykłym sensorze ultrasonicznym.

Na przykład taki sensor wykrywania przeszkód na podczerwień działa ok jak masz wieczór albo zasłonięty pokój, wystarczy światło słoneczne albo pilot z telewizora i robot głupieje.

Polecam dokupić bluetooth , fajny bajer, duży zasięg i można kontrolować swoje "zabawki" z odległości.

Tak dla ciekawostki to sensor ultrasoniczny oraz bluetooth można wykorzystać w APM do zabawek latających (qadrocopter, samolot itp)

Opublikowano

Polecam kupienie kilku (2-3) plytek, jak najtaniej z Chin w wersji z procesorem DIP w podstawce.

Dzieci jak to dzieci, mieszaja kabelkami, beda sie mylic, na poczatek zle konfigurowac porty IO, wyjscie zamiast wejscia, zwarcia etc. etc. 

Szybko wiec wysadza procek w powietrze, wtedy kupujesz nastepny za 6zl , wymieniasz i dalej jest zabawa. Zrozumienie elektronikmi troche trwa.

Czujniki, wyswietlacze i plytki proponuje dokupowac w miare potrzeb, tak samo z serwami, silniczkami i chassis dla ewentualnego robota .

I nie naciskac dzieci typu - siadaj i programuj, niech bawia sie bez Twojego nadzoru i zupelnie swobodnie, niech ucza sie na wlasnych bledach, nawet jak maja cos zjarac :) . Jak beda chcialy sie o cos zapytac to napewno sie zapytaja, generalnie lubia same cos robic a na koniec przyjsc i sie pochwalic- patrz tata co zrobilem :) 

Opublikowano

Dzięki za informację. Myślę, że ostatecznie będzie tak jak piszesz. Natomiast na początek zamówiłem takiego kita. Będzie od razu coś co uruchomią (uruchomimy). A, że później wysadzą w powietrze to trudno. Do ich modeli też trzeba dokupić co nieco po prawie każdej jeździe...

• 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.