TheSpiekMan Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Dzień dobry, proszę o pomoc w programowaniu regulatora. Silnik: EMAX CF2822,, Odbiornik: Turingy 9xBC V2 (Nadajnik Turingy 9x) Akumulator: ABC Power 1300 mAhv 3C 11,1 V, Regulator: ABC Power 30A Brushless ESC 2-3 Lipol BEC 5V 2A. Nadajnik został zbindowany z odbiornikiem. Serwa działają poprawnie. Do odbiornika podłączyłem się pod kanał trzeci. Połączenia między regulatorem i wtyczką od zasilania zlutowałem i zabezpieczyłem izolacją. Połączenie silnika z regulatorem tymczasowo (tylko celem sprawdzenia układu) zrealizowałem wtykami. Sprawdziłem napięcia: na akumulatorze miernik wskazuje 11,3 V; na podłączeniu regulatora do odbiornika 5V. W czym problem: Postępując zgodnie z instrukcją programowania regulatora, połączyłem cały układ zostawiając odłączone jedynie zasilanie. Włączam nadajnik, przestawiam dźwignię przepustnicy w położenie skrajne górne, podłączam zasilanie. Wówczas silnik wydaje 3 krótkie dźwięki, nastepuje 1 sekundowa przerwa, a następnie dźwięk tak jak by schodkowy, coraz wyższy, składający się z 3 szybkich sygnałów, potem nic. Jakiekolwiek zmiany wychylenia dźwigni (do położenia neutralnego, skrajnego dolnego, innych) nie powodują żadnej reakcji ani silnika, ani regulatora. Wykonuję tą samą czynność, przestawiając dźwignię w położenie skrajne dolne jak i każde inne i dalej ta sama reakcja silnika- WNIOSEK: niezależnie od położenia dźwigni, jeżeli najpierw włączam nadajnik a potem podłączam zasilanie to reakcja jest taka sama, opisana powyżej. Kolejna czynność: Układ jest cały połączony, włącznie z zasilaniem. Włączam nadajnik z dowolnie ustawioną dźwignią, wówczas silnik losowo reaguje: jednym lub dwoma krótkimi piknięciami. Nie ma tu żadnej zależności- sprawdzałem. Żadnej innej reakcji silnika nie stwierdziłem, proszę o wskazówki w czym może tkwić problem. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek radę. Podejrzewam, że któryś z elementów regulatora nie działa poprawnie. W załączniku zdjęcie połączonego układu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Miałem bardzo podobnie z innymi regulatorami już umieszczonych w modelu. Przepustnica zaczynała działać dopiero w połowie skoku. Nic nie dawało się z tym zrobić - tak miałem z 2 lata jak nie dłużej. Z miesiąc temu jeszcze raz wziąłem się za programowanie z nadajnika - procedura jak przedstawiasz ale też bez rezultatu. Tyle, że zacząłem kombinować - nie czekałem na ustaloną ilość pyknięć tylko tak jak mi się wydawało. I co ? I udało się . Tak więc próbuj powiedzmy po tych trzech pyknięciach i szybko w dół nie czekając na następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Napewno spróbuję różne kombinacje. Boje się jednak, że to nic nie da bo próbowałem już dziesiątki razy. A jak by było przy programowaniu z karty? jest szansa na rozwiązanie problemu w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Tak, z karty programujesz co chcesz i jak chcesz. Akurat mam te regulatory - 30 A i 40 A - nie było żadnego problemu z programowaniem z karty. W moim pierwszym wpisie napisałem na temat niedotyczący Twego ale nie dodałem, że gdy robiłem wszystko tak jak opisujesz to wchodziłem w menu programowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Niestety, mimo wielu prób, nie udało mi się zaprogramować tego regulatora. Czy za pomocą karty zaprogramuje wychylenie drążka itp. (tzn wszystko tak jak z nadajnika)? Chciałbym się upewnić, zanim kupię, bo potem znowu coś nie będzie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dombuś Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 To powinno działać od ręki. Drążek w dół, silnik daje melodyjkę, że jest gotowy i działa. Na zdjęciu nieciekawie wygląda połączenie silnika z regulatorem czy aby te kable się nie stykają ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Nie mam już czasu na to, żeby godzinami zgadywać jak to zaprogramować, próbowałem już naprawdę bardzo wiele kombinacji i wszystko to na nic. Nic się absolutnie nie styka- też chciałbym, żeby to działało tak prosto Silnik ma bardzo niewielkie obroty jak zmienię w nadajniku jedno z ustawień ze 100 na 120%. Proszę jeszcze o odpowiedź na pytanie w moim poście wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Z karty nie zaprogramujesz wychyleń drążka - tylko z nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 A więc czy kupno karty ma w moim przypadku jakiś sens? I czy jest to logiczne programować zakres pracy drążka na innym nadajniku? Myślę nad oddaniem regla do serwisu i zaprogramowaniem go tam odpowiednio, ale nie wiem czy to ma sens- nie wydaje mi się, bo każdy nadajnik jest inny, ale zapytać nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Jeśli chcesz to wykonam ten sam test, o którym piszesz filmując go. Będziesz mógł porównać czy reakcje dźwiękowe są te same. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Dziękuje serdecznie za pomoc, ale zdecydowałem się zwrócić ten regulator- nie mam już na niego siły. W razie gdyby reklamacja nie została przyjęta odezwę się i będziemy myśleć dalej Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi