pablomaks2 Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Witam Zamierzam zrobić pół makietę z laminatu. Mam wzorzec w postaci styropianowego corsaira chińskiej produkcji ok 80 cd rozpiętości. Model ma być pod silinik elektryczny w wadze do 1 kg. Jak wyczytałem w sieci, to zrobienia kadłuba tą metodą jest całkiem rozsądne, ale co do skrzydeł mam wątpliwości. Nie widziałem żeby ktoś tak robił skrzydła. Proszę zatem o poradę czy wykonanie skrzydeł tą metodą ma sens? Jakie są za i przeciw. Jeśli można to od razu proszę o podpowiedz jaką tkaninę szklaną zastosować na kadłub a jaką na skrzydła. Pozdrawiam Pawel Maksymczak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 A jaka to jest "ta" metoda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablomaks2 Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 He he .. no nie napisałem Chodzi mi o metodę traconego styropianu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Kadlub i owszem ma sens ale ja bym zrobil jednak juz negatywowa forme, co zas tyczy sie skrzydel to wytapianie styro z nich to nieporozumienie. Aby utrzymac sztywnosc obie skorupy musza byc powiazane i ta role spelnia styro poki go nie wytopisz. JAk go wytopisz to skrzydla beda mniej wytrzymale niz kazde konstrukcyjne. W laminatowych konstrukcjach skrzydel ( tych pustych w srodku poza dzwigarami stosowane sa przekladki pomiedzy warstwami tkaniny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablomaks2 Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Kadlub i owszem ma sens ale ja bym zrobil jednak juz negatywowa forme, co zas tyczy sie skrzydel to wytapianie styro z nich to nieporozumienie. Aby utrzymac sztywnosc obie skorupy musza byc powiazane i ta role spelnia styro poki go nie wytopisz. JAk go wytopisz to skrzydla beda mniej wytrzymale niz kazde konstrukcyjne. W laminatowych konstrukcjach skrzydel ( tych pustych w srodku poza dzwigarami stosowane sa przekladki pomiedzy warstwami tkaniny. Czyli jak dobrze zrozumiałem, powinienem zrobić konstrukcyjne skrzydła i ewentualnie je zalaminować. Jak to zrobić, znajdę na sieci lub na forum. W sumie to dobrze, będę miał więcej zabawy i wprawkę przed większym modelem. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu i pozdrawiam. Pawel Maksymczak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 raczej nie...Chodzilo mi o to ze raczej zalaminuj te skrzydla co masz ze styro ale pod zadnym pozorem nie wytapiaj sryro z nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablomaks2 Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 raczej nie...Chodzilo mi o to ze raczej zalaminuj te skrzydla co masz ze styro ale pod zadnym pozorem nie wytapiaj sryro z nich. Hmm... ale co z ciężarem całej konstrukcji? O ile orientacyjnie zwiększy się ciężar skrzydeł? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Paweł model ma być pod silnik elektryczny waga do lotu do 1 kg , wzorcem jest 80 cm corsair ale jaka ma być wielkość modelu docelowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablomaks2 Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Paweł model ma być pod silnik elektryczny waga do lotu do 1 kg , wzorcem jest 80 cm corsair ale jaka ma być wielkość modelu docelowego ? Hmm.. wielkość modelu docelowego to model obecny plus to laminat.. nie celuję w zrobieniu dokładnej kopii w skali, chciałbym mieć coś trwalszego i bardziej opływowego niż styropian Pozdrawiam Pawel Maksymczak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.