gasiorek0092 Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Witam, długo tego szukałem aczkolwiek nic ciegawego nie znalazłem. Chodzi mi o proporcje, kąty, stosunek pow. w modelu szybowca. Czasami na forum widze ze są posty typu "według obliczeń z takiej i takiej ksiązki powirzchnia steru wysokosci jest za mała" itp. Tak więc pytenie do was czy wiecie gdzie takie info moge znaleźć? Ewentualnie czy ktoś posiada takie materiały i mogłby wkleić tu jakies fotki, skany? Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Sorry, Michał, ale naprawdę cholera człowieka bierze . Pierwsze co zrobiłem, to kliknąłem w dział "od czego zacząć?" i na pierwszej siódmy temat od góry to "Kąty w modelach lotniczych" (siedem tematów powyżej Twojego zapytania). A w nim link do kolejnego tematu o kątach oraz odnośnik do strony Motylastego. Znalazłem to w minutę, wiedząc tyle o forum, co Ty: że jest tu dział "od czego zacząć?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasiorek0092 Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Tak czytałem ten temat. Jednak nie znalazłem w nim informacji na temat stosunku powierzchni co najbardziej mnie interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Piąty post w tym wątku: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/4415-kąty-w-modelach-lotniczych/?p=64626 Faktycznie, nie ma podanej na tacy powierzchni, ale masz podane cięciwy i stosunek długości. To chyba nie jest jakaś abstrakcyjna matematyka, żeby policzyć/oszacować to, czego szukasz? Pozycja książkowa obowiązkowa: "Miniaturowe lotnictwo" Shiera, zwłaszcza część druga. Pozycja ambitniejsza, uzupełniająca, znacznie bardziej współczesna: "Budowa makiet latających", G. Whitehead. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Poszukaj na aukcjach lub w antykwariatach: 'Zdalnie sterowane modele szybowców W.Niestoj' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi