piotr Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 trochę się tym bawiłem miałem nawet sporą ilość silników modelarskich przywiezionych z byłego CCCP i muszę przyznać że kopa to one miały niezłego :shock: , a tak wogóle to lont robiłem w bardzo prosty sposób co naprawdę działa i co ma sens: jak wiadomo saletra jest bardzo dobrym utleniaczem, a więc może wypalać coś bez dostępu powietrza, a więc trzeba rozpuścić saletrę w wodzie i wrzucić do niej sznórowadło(musi być bawełniane) nasączyć i wyjąć i kolejna rzecz to musisz je wysuszyć na proch, pali się to bardzo powoli- raczej się żarzy ale stopniowo i nie zgaśnie 10 cm starczy żebyś mógł odejśc na odpowiednią odległość, a przy tym nie spali ci się ani obudowa ani stateczni, a na samym końcu najlepiej dać jakić detonator, np. otwartą małą petardę zakupioną w sklepie, (otwartą to nie wybucha :!: :!: :!: ), a jeszcze jedno to że czytałem twoje problemy i jedna rzecz że zapłonnikiem nigdy nie można zatykać dyszy, bo po pierwsze może się nie zapalić, a po drugie może dojść do eksplozji bo spaliny nie będą miały ujścia jak dojdzie do zapłonu, a jeszcze jedno to ja kiedyś zakupiłem korki do strzelania, i wykorzystywałem je do odpalania rakiet w bardzo prosty sposób: do środka korka wpuszczałem kilka kropel wody, aby masa wybuchowa zrobiła się nie wybuchowa i można ją było (błotko) wyjąć i zapakować do małej rureczki po czym wstawiałem tam szpilkę i suszyłem- zapalnik gotowy. zapalnik wstawiałem do dyszy wylotowej i za pomocą sznurka spuszczałem rakietę po prowadnicy w duł, po dotknięciu ziemi rakieta odpalała silnik i w górę( podobnie jak w pociskach możdzieżowych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 Prosty i skuteczny sposób! Moje uznanie Piotrze. Coś wiem z własnej młodości o zawartości korków i składzie chem. tej mixtury. Nie radzę młodym sie tym bawic, bo można sie nieżle uszkodzić. Ja mało co oczek nie straciłem!!! Chyba, że ma sie jakieś pojęcie o zasadach BHP i robi to zawsze na mokro/ z H2O a nie np. ze spirem/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neon Opublikowano 12 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 całkiem niedawno bawiłem sie korkiem, niby go namoczyłem, ale zawsze jest to ryzyko, trzymałem go jakieś 15 cm od oczu...........no i stało się polar ma wypalone dziury , oczom nma szczęście nic sie nie stało, troche mi w twarz strzeliło , ale wrażenia są niezapomniane Niezła zabawa była . A może ktoś wie jak zrobić rakiety/bąby do modelu?? i jakie zastosować wyrzutnie/podwieszenia?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neon Opublikowano 12 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 narazie wymyśliłem Tylko bombe, zaczep jeszcze musze rozrysować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 12 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 polar ma wypalone dziury , oczom nma szczęście nic sie nie stało, troche mi w twarz strzeliło , ale wrażenia są niezapomniane ? Za wszystko możesz zapłacić kartą MasterCard PS.Ostatnio dość wesoło na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neon Opublikowano 13 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 No i dobrze No bo dlaczego miało by być"sztywno" jak jest wesoło to jest.......weselej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 13 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 A ja mówię, że może by tak zrobić "działającą replikę" Panzerfausta lub Panzeshrecka - ubrać jeszcze mundur, wyjść gdzieś (np: do pewnego modelarskiego .sklep. u) i odpalić... :wink: Muszę odpalić swoje rakiety! I pomyśleć, że nie mam czasu! Co za leń ze mnie... :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 13 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 A co na to Twój lekarz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neon Opublikowano 13 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 a lekarz trzyma Panzerfausta i mundur w kanciapie czekając na dobrą okazje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 14 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2006 neon to ma w swoim bloku starego pirotechnika i hi hi nic o tym nie wie, chociaż mu nic o nim nie mówcie 8) bo nas dwóch :shock: w kooperacji to chyba coś wybuchnie, na dzień dzisiejszy to wolę zostać bez takowych wrażeń :idea:.. Rakiety, układy i MW to kiedyś był mój konik, także jakby kto chciał mogę służyć radą, jak podwiesić do modelu rakiety i je odpalić, to jest dość ciekawy temat a ile frajdy(ale jest i ryzyko) :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: pozdrawiam PIOTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neon Opublikowano 14 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2006 Piotr, ja o tym wiem.Tylko jak już napisałeś, nie chce bloku wysadzić, bo z twoimi pomysłami, i jeszce jak do tego moje dojdą.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.