ojdas Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Prośba o pomoc, zamontowałem sobie w samolocie oddzielne serwa do 2 lotek, a w odbiorniku mam tylko jedno wejście na lotki, wiec zrobiłem coś na wzór kabelka Y i teraz można już podłączyć naraz 2 serwa do odbiornika, hmm i tutaj pojawił sie problem jak to zgrać z aparatura gdzie tak jak zauważyłem lotki powinny sie przy skręcie wychylać na przemian z innym kanałem np. sterem kierunku? Mam Sanwe VG6000 i odbiornik, który był przy zakupie aparatury. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 odwrotnie zamontowac jedno serwo? a jak nie chcesz uzywac Y to w sanwie włączasz flapperon i kabelek z jednego serwa wkladasz do gniazda 6 w odbiorniku. i juz Ci dzialaja niezaleznie serwa ew poprawki zrobisz reversem na aparaturze. milo i elegancko ps.mam ta sanwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Na ogół serwa do lotek są zamontowane tak jakby w lustrzanym odbiciu. To powoduje, że połączone kablem typu "Y", wychylają się naprzemiennie. lotki powinny sie przy skręcie wychylać na przemian z innym kanałem np. sterem kierunku? Co to znaczy na przemian ze sterem kierunku? Standardowo lotki reagują na inny drążek w aparaturze niż ster kierunku, ale można zastosować mikser (odpowiednia funkcja nadajnika), który powoduje sprzęgnięcie ruchu lotek z ruchem steru kierunku. I wtedy nie jest "na przemian" tylko równocześnie - jak ster kierunku w prawo, do prawa lotka w górę, a lewa w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojdas Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 odwrotnie zamontowac jedno serwo? a jak nie chcesz uzywac Y to w sanwie włączasz flapperon i kabelek z jednego serwa wkladasz do gniazda 6 w odbiorniku. i juz Ci dzialaja niezaleznie serwa ew poprawki zrobisz reversem na aparaturze. milo i elegancko ps.mam ta sanwe OK, a co z przypadkiem kiedy klapy są podłączane do kanału 6? Czyli mam oddzielne serwa na lotki i oddzielne serwa na klapy. Wówczas Y-kiem podłączam lotki do kanału lotek to samo robie z klapami? Z tym, że jedno serwo powinno być ustawione np. rewersem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 odwrotnie zamontowac jedno serwo? a jak nie chcesz uzywac Y to w sanwie włączasz flapperon i kabelek z jednego serwa wkladasz do gniazda 6 w odbiorniku. i juz Ci dzialaja niezaleznie serwa ew poprawki zrobisz reversem na aparaturze. milo i elegancko ps.mam ta sanwe OK, a co z przypadkiem kiedy klapy są podłączane do kanału 6? no to wtedy rozgaleznik Y niestety... i lustrzane serwa Czyli mam oddzielne serwa na lotki i oddzielne serwa na klapy. Wówczas Y-kiem podłączam lotki do kanału lotek to samo robie z klapami? Z tym, że jedno serwo powinno być ustawione np. rewersem? Lotki na Y + lustrzane serwo (j.w. napisalem) a klapy normalnie (jak masz 2 serwa to rozgaleziacz Y ale bez lustrzanego serwa) - maja dzialac tak samo (dół-dół, góra-góra). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Z tym lustrzanym serwem to chyba ci chodziło o to, że wystarczy przełożyć orczyk serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Z tym lustrzanym serwem to chyba ci chodziło o to, że wystarczy przełożyć orczyk serwa. tak, ale czesto jest miejsce montazu przygotowane na serwo, ktore trzeba obrocic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojdas Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Wczoraj sprawdzałem czy da się odwrócić serwo lub orczyk i hmm jest mały problem z tym. Załączam link do innego (zachodniego) forum gdzie widać dokładnie jak są wbudowane serwa lotek w skrzydła i za bardzo nie ma jak tego zrobić? ps. właśnie tak i model składam :-) tylko ciut mniejszy Link: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=680905 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojdas Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Zamykam temat, moja ślepota nie zna granic cały czas było dobrze, a ja sobie ubzdurałem, że serwa wychylają się w tą samą stronę nie wiedzieć czemu ps. chyba dlatego, że nie podłączyłem lotek tylko tak na sucho sprawdzałem czy działa ;-) pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Zobacz jeszcze w numerz 6,2007 RC Przegladu jak w takim układzie montuje się orczyk aby mieć różnicowe wychylenie lotek co w wielu modelach bardzo sie przydaje. pzdr MM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars2 Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Mam problem z lotkami po podłączeniu kabla Y do odbiornika nie chcą działać serwa, nie poruszają się. Kabel Y jest sprawny SPRAWDZONE oraz serwa też są wporządku. Mam Sanwe VG-400 oraz ODBIORNIK RX-851 FM Sanwa. Może trzeba coś zaprogramować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 ja tez mam sanwe vg400 i nie ma problemu z podlaczeniem kabla Y. ten odbiornik to jest ten oryginalny z zestawu? bo jesli tak to trzeba tam zmienic + z - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars2 Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Tak to jest oryginalny z zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars2 Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Co trzeba zmienić :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Jeżeli masz odbiornik starego typu firmy sanwa to trzeba zmienić + z -. To było chyba tylko w czarnych odbiornikach bo już w tych niebieskich było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.