Motylasty Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Za namową Zbiga i po obejrzeniu The BATA postanowiłem swego batmana zaprojektować. Dodatkowo fajnie się w niego wpisuje ( mam nadzieję ) moje logo. Rysunki powstały w Sketchupie. Rozpiętość około 70 cm, wyposażenie - jakie znajdę Rysunki projektu. Ruszyłem z budową. Wpierw tradycyjnie wydruk i wycinanki. Rowki depronu wzdłuż w dolnej części. Kanapka została sklejona z pomocą UHU w sprayu, bardzo ułatwia to pracę i pozwala na "szybkie" działanie. Kadłub z trzech elementów, kleiłem zwykłym UHU-Porem Kadłub zyskał wzmocnienie od dołu z balsy 1 mm. Następnie odciąłem statecznik i wkleiłem "dźwigary" z balsy 3 mm. Dźwigary wzmacniające zrobiłem z balsy o grubości 3 mm. Wklejone od góry i dołu, oraz na spływie. Lotki wzmocnione i usztywnione balsą 1 mm Zawiasy zrobione z pomocą UHU-Pora, lotki zostały na czas schnięcia spoiny usztywnione. po wyschnięciu by spoina nie łapała kurzu i brudu została potraktowana na całej długości talkiem. Model po wstępnym złożeniu, całość waży około 80 gram. W trakcie budowy wprowadziłem drobną zmianę, lotki przeniosłem na spód płata, model ma być "czysty" od góry. Łoże ze sklejki owocówki i patyków bambusowych z szaszłyków. Zrobiłem je "pancerna" gdyż cały czas po głowie mi chodzi to całe wektorowanie ciągu. Od góry wygląda to tak. Tak od dołu. A tak w przekroju, od czoła łoża w kadłub wprowadzone są trzy szaszłykowe bambusy, wklejone na SOUDAL 66A Gniazda serw, podstawki z owocówki, doklejki pod śruby z balsy twardej. Orczyki ze sklejki 0,8 mocna przesączonej CA. Kombinacje w zakresie wektorowania Silnik ma być wychylany jedynie w jednej osi i sprzężony ze sterem kierunku. Trochę nad tym podumałem, pogrzebałem w szufladce z rupieciami. Myślę że z pomocą kawałków kostki montażowej, szprychy rowerowej jako osi, kawałka płytki laminatowej na orczyk i czegoś tam jako "interfejsu łoża" uda mi się to sklecić. "Interfejs" pewnie zrobię ze sklejki 4 mm ( muszę w nim wywiercić otwór na ośkę ) od zewnątrz oblaminowanej cele wzmocnienia. Jakieś tam rysunki poglądowe. Sama ośka będzie połączona na trwale od dołu z ramieniem orczyka poprze skręcenie pomiędzy dwoma ( dwiema ) nakrętkami i dodatkowo to zalutowane, stąd orczyk z płytki laminatowej. Łoże jak na rysunkach poprzednich sklejone ze sklejki 4 mm, od przodu wklejona rurka z bowdena pomarańczowego. Później wszystko oblaminowane i pomalowane. Orczyk wychyłu silnika z płytki laminatowej zlutowanej z osią "szprychową". Poniższe fotki chyba wszystko tłumaczą należycie. Całość pomalowana na żółto farbą do styro w sprayu ECO COLOR EVOLUTION. Farba kiedyś tam zanabyta w Castoramie. Na to paski niebieskiej taśmy od dołu, a logo od góry malowane poprzez szablon aerografem. Użyłem farb dla maniaków plastiku TAMIYA , kabinka srebrna - farba PACTRA , białe ornamenty też PACTRA. Przy okazji potestowałem aerograf zanabyty ostatnio w Castoramie . Trochę opisu : http://motylasty.blogspot.com/2015/09/aerografy-castoramowe-cz2.html Całość wygląda że powiem następująco. Waga do lotu dokładnie 250 gram. Oblatany. Ale przed oblotem wprowadziłem parę małych zmian. Przeniosłem pakiet do przodu, zabezpieczyłem serwa lotek na okoliczność traw wysokich i ...... zrezygnowałem z wektorowania. Film do obejrzenia u mnie ba blogu : http://motylasty.blogspot.com/2015/10/toto-23-batman-cz5-model-ulotniony.html Jak będą jakieś chętne to plana i sketchupowe wypociny udostępnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaderjk Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Bardzo ładnie wygląda. Dlaczego zrezygnowałes z wektorowania ciągu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Wektorowanie wróci. W pierwszym faktycznie locie przyglebiłem i poszło serwo wektorowania. Wina leżała w złym wyważeniu. Nie zdążyłem gada uratować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Dla niedowiarków, że to lata daję Wam w dobroci swej przeogromnejrysunki wzorców do wycięcia, a takoż i wypociny moje w Sketchupie,jak kto ciekaw. Plan wycinanki w PDF-ie - 21 arkuszy A4 do sklejenia.http://motylasty.pl/modeldok/toto23p4.pdfRysunki Sketchupowe ( wersja 8 )http://motylasty.pl/modeldok/toto23bs.skp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 A co ma nie latać? Tylko dwie uwagi: Natarcie skrzydła tam we wcięciach mogłeś też zaokrąglić, no i mało batmanowe te kolory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi